Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Lasagne na styl boloński bez beszamelu

Autor: Arthur'o  Data: 07.10.2005

Porcje: Porcja dla 6-8 osob  Koszt: 50 zł  Trudność: prosty  Czas: 60 min.  Kalorie: ?

Składniki:

1. okolo 800-1000gr miesa mielonego (wolowo wieprzowe) 2. 1 duza lub 2 mniejsze cebule 3. 7-10 zabkow czosnku 4. 1 paczka fix do sosu bolonskiego (ja uzywam knorra) 5. 1 sloik sosu bolonskiego knorra (taki gotowy do makaronu) 6. 1 sloik sosu pomidorowego importowanego z wloch (przetarte pomidory, dostepne w kazdym Realu) 7. okolo 700-800 g sera mozzarela. Ja kupuje 4 paczki po 200 g tartej mozzareli z serii "President" 8. odrobina oleju do smazenia 9. paczka makaronu do lazanii 10. okolo 1 szklanki wody

Jak przyrządzić?

Do dosyc sporego garnka, lejemy olej, tak by pokryl dno. Na rozgrzany olej wrzucamy miesko, mieszajac je tak, by bylo rozdrobnione. Po okolo 5 minutach, dodajemy pokrojona cebule oraz drobno pokrojony czosnek. Po okolo kolejnych 5 minutach odlewamy cala ciecz jaka sie zbierze z mieska. Dodajemy do mieska okolo 1 szklanke wody, do tego wsypujemy fix knorra do sosu bolonskiego oraz sloiczek gotowego sosu. Wiem ze mnostwo ludzi jest przeciwnych stosowaniu gotowych produktow, lecz zereczam, ze przepis ten jest sprawdzony wielokrotnie i na prawde efekt koncowy jest super.....Wracajac do gotowania.... Mieszamy calosc i gotujemy na malym ogniu przez kolejne 5 minut. 15 minut wystarczy, gdyz miesko 'dojdzie' jeszcze 45 minut w piekarniku w nastepnym etapie. Odstawiamy na bok. Bierzemy prostokatna teflonowa forme, taka jak do pieczenia ciast, wylewamy na dno troche sosu pomidorowego tak by przykryl dno formy. Na to ukladamy 1 warstwe makaronu (nie gotoujemy go wczesniej, nie trzeba) lecz zwracamy uwage, by platy NIE zachodzily na siebie. Na ulozona warstwe makaronu nakladamy sos miesny i posypujemy to starta mozzarela. Na warstwe mozzarelli ukladamy kolejne platy makaronu i polewamy je delikanie sosem z pomidorow. Na to znowu miesko, kolejna porcja mozzareli i znow makaron. Sos pomidorowy, miesko, oraz ostatnia porcja mozzzarelli (mozna dac troche wiecej na gore serka). Calosc wkladamy do piekarnika, 200*C, na okolo 40-45 minut. Piekarnik proponuje ustawic BEZ termoobiegu, po prostu grzalki gora i dol. W czasie zapiekania, warto podgladac nasza lazanie tak by jej nie spalic.

Potrzebne przybory:

Jak podawać?

Uwagi:

Jak pisalem w opisie wiem ze wiele osob nie lubi uzywac gotowych sosow, jednak przepis ten jest sprawdzony, i efekt koncowy jest na prawde wart polecenia. Proponuje sie "przemoc" i sporobowac. Wiem ze przepis nie podaje sosu beszamelowego. Otoz ta wersja, z sosem z tartych pomidorow, daje lazanie o delikatnym pomidorowym smaku, lazania z beszamelem ma swoisty 'mocny' smak. To jest po prostu wersja 'light' a sos tak na prawde sluzy jedynei 'zmiekczeniu' makaronu. Fix bolonski ma na celu nadanie potrawie 'wloskiego' klimatu. Jesli kots nie cierpi instantow, i ma te wszystkie ziolka w formie suszonej - smialo mozna zastosowac wlasna kompozycje, tak by osiagnac 'smak bolonski'. Pozdrawiam i zycze smacznego!

Czas przygotowania:

Podgotowywanie: okolo 15 minut Zapiekanie: okolo 40-45 minut
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: lalapupu  08.10.2005

wszystko by bylo gucio, gdyby nie te debilne sosy Knorra - to nie smak tylko glutamian sodu :P

Autor: czachor  13.03.2006

Po bolońsku ? z sosami knorra ?!?!?! chyba podałeś tu przepis na zupkę chińską :D żaden normalny kucharz, ani żaden bolończyk umiejący gotować nie doda żadnego chemicznego knorra do potrawy, takie "wynalazki" są dla "gospodyń" co to nawet jajecznica im nie wychodzi :)

Autor: Zdzisia  28.04.2006

fuj z gotowymi sosami to chyba jest cos nie tak jak juz robic a nie z jakas chemia porazka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Autor:  06.08.2008

Bardzo fajny przepis!

Autor: Tom  27.09.2008

a mnie się ten przepis bardzo podoba,uwazam ze nie ma nic złego w gotowych sosach,teraz we wszystkim nawet w warzywach kupionych na targu tez jest pełno chemii

Autor: lalapupu  14.09.2010

w gotowych sosach nie ma nic zlego, oprocz beznadziejnego, chamicznego smaku ... ale - co kto lubie :P

Autor: zalamka  02.01.2011

Za dużo CHEMII!!!!!!!!!!!!!!

Autor: Mr Porazek! :).  04.12.2011

ten Twoj przepis Zlotko , to porazka jakas!!!! Sprobuj swojego, wyimagowanego! pozdro i buziaki! :-))

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu