Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Żurawina lecznicza

Autor: makub  Data: 23.11.2005

Porcje: ?  Koszt: ? zł  Trudność:  Czas: 15 min.  Kalorie: ?

Składniki:

1 kg żurawiny, 0,5 kg cukru

Jak przyrządzić?

Żurawinę zasypać cukrem i rozdrobnić blenderem. Przełożyć do małych wyparzonych słoiczków. Przechowywać w lodówce. Ze względu na surowe owoce wyrób nie jest zbyt trwały i warto część przełożyć do pojemników plastikowych i zamrozić.

Potrzebne przybory:

Jak podawać?

Można jeść po 1 łyżce rano i wieczorem lub dodawać do jogurtu kisielu czy po prostu jeść z bułeczką.

Uwagi:

Lecznicze właściwości żurawiny są bardzo cenne. Polecam tę smaczną i zdrową galaretkę!

Czas przygotowania:

Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: klaudia  23.11.2005

a ja zurawine smaze z cukrem wkladam w sloje wszyscy uwielbiamy goraca herbate wlasnie z borowkami.na chlodne jesienne wieczory dziala jak balsam

Autor: bajaderka  23.11.2005

Chyba jest jakaś różnica między żurawiną a borówką.

Autor: Bogumiła  23.11.2005

właśnie, żurawina to napewno nie borówka, a wiele osób właśnie borówkę czerwoną uważa za żurawinę. Wiem że żurawina ma większe owoce ale proszę powiedzcie gdzie ją kupić bo ja jeszcze jej nigdzie nie spotkałam mam na myśli świerzą lub mrożoną. W USA można kupić nawet suszoną jest pyszna jak rodzynki. /Cranberries/, a nawet lepsza.

Autor: mysza  24.11.2005

a w ogole to ma wlasciwosci przeciwbakteryjne i zapobiega zapalenim pecherza moczowego .Sok jest bardzo zdrowy i pyszny, a drinki z nim jeszce lepsze.

Autor: sloneczkojasne  25.11.2005

To wcale nie jest prawda , ze żurawina w takiej postaci nie jest trwała, ja od wielu lat robię ją właśnie tak, tzn miksuję w melakserze umytą żurawinę z cukrem, w promoporcji 2:1 (dwie szklanki żurawin na jedną szklanke cukru) i taki mus przekładam do wyparzonych słoików. Trzyma mi się ta żurawina całą zimę i nie chowam bynajmniej słoików w lodówce, ani nawet w chłodnym miejscu. Żurawina taka dodawana do herbaty, jogurtu, itd. jest fantastyczna, to nieocenione źródło zdrowia, najbogatsze w wit. C, świetnie działa na nerki, ma własciwości oczyszczające i uodparniające. Jednym słowem samo zdrowie. Ja kupuję żurawinę dziką zbieraną na bagnach, oczywiscie taka jest najzdowsza, często na bazarach można kupić hodowlaną, ale jest gorzka i w ogóle to już nie to samo.

Autor: Gość  03.12.2005

Obróbka cieplna niszczy lecznicze właściwości żurawiny. Najlepiej zatem spożywać ją na surowo, a nadmiar zamrozić.

Autor: Kiza  25.12.2005

Ja tam ide na bagno do rezerwatu przyrody, potem nakładam gumowce ,ubieram się na zielono i rwe.To na bagnie najprędzej znajdziecie ŻURAWINE i już jak ktoś nie może kupić.Ja tam na pojezierzu Łęczyńsko włodawskim.NP Rez.Brzeziczno,Gomółko,Rozkopaczew.I po jakiego GRZYBA chodzic do sklepu jak bliżej mam bagno.

Autor: ola  13.07.2006

Właściwości lecznicze żurawiny- i owszem, ale bez cukru! Szklankę mrożonej żurawiny gotować 30- 40 min w 3 szk. wody- można widelcem podusić jagody- aby popękały. Przecedzić przez sitko do słoiczka. Wsadzić do lodówki. Zalecana proporcja to 1(zurawiny):5(wody). Pić cały dzień - małymi łyczkami - do 2 l. napoju. Bardzo przydatna w celu oczyszczenia dróg moczowych, świetnie ściąga piasek z nerek, a także ściąga nadmiar wody z organizmu- i człowiek nie wygląda już jak balonik napompowany wodą. Nie jestem specjalistką- ale polecam - napewno nie zaszkodzi, polecane kobietom w ciąży ze względu na niekolizyjność dla matki i dziecka, a co więcej wspaniałe żródło witaminy C!! Jest to także alternatywa dla ciężarnej - jeśli idzie o oczyszczenie dróg moczowych z bakterii i uciążliwych w tym stanie zapaleń cewki moczowej, pęcherza -POLECAM!! I NIE DODAWAĆ CUKRU - cukier zatrzymuje wodę w organiźmie!!! A smak napoju naprawde jest super - lekko kwaskowaty - da się przeżyć - a nawet polubić. Nie kupujcie mieszanek żurawiny i brusznicy - zwracać uwagę na skład - nie posiada właściwości terapeutycznych! POWODZENIA!!!!!

Autor: Magda  01.09.2006

Jesli ktos ma problem z zakupem zurawiny zapraszam na alegro.ZURAWINA Z PRAWDZIWEGO BAGNA

Autor: witch  05.09.2006

Żurawina - to żurawina. Czarna jagoda - to borówka, a taka czerwona, nazywana borówką to jest brusznica. Dla mnie to zasadnicza różnica. Brusznica występuje w sąsiedztwie borówki, ale jest kwaśna i cierpka w smaku. Za to do mięs - raj w gębie!

Autor: kama  03.10.2006

tak czy siak nic nie pobije dostepnosci zurawiny w finlandii! jest jej pelno w kazdym sklepie a do wyboru miliony przeroznych sloiczkow. cena tez przyjemna - kilkogramowe opakowanie za 2,5euro. mozna ja jesc i jesc i jesc... pycha!

Autor: gooooooooooooo  14.10.2006

ale klutliwe madrale , wstyd , a wystarczylo tylko podziekowac za przepis jesli sprobowales i smakowalo ,ale nie , to takie bardzo POLSKIE skrytykowac ,pomarudzic , wstyd beeeeeeeeeeee

Autor: NATHAN  23.10.2006

jestem po zawale. Nikt nie dawał mi długich lat życia. Polecam Kit pszczeli na spirytusie oraz żurawinę. To pomogło mi przeżyć 6 rok i serce jest tak mocne, że biegam intensywnie i się nie meczę. KIT PSZCZELI 100 G na 250 gram spiryt.pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia.

Autor: ewa  08.11.2006

mam w domu 3 krzaczki żurawiny ale nie wiem jak ją pielęgnować i przycinać może ktoś pomoże dziękuję.

Autor: jola  08.12.2006

ja mam takie pytanie- wyczytałam że żurawina obniża zły cholesterol a podnosi dobry.Borykam sie z tym problemem przy wadze 55 kg mam 9.00 cholesterol a norma max jest 6.00 czy ktos moze podać przepis jak przyrządzic zurawine dla tego typu choroby.Dziękuję z góry za przepis

Autor: ;)  14.12.2006

Do: jola 2006-12-08 13:55:11 Sprawdź sobie poziom TSH we krwi- często wysoki poziom cholesterolu ma związek z niedoczynnością tarczycy. Pozdrawiam.

Autor: EWA  05.02.2007

Polecam świetne napoje żurawinowe Ocean Spray. Są smaczne i bardzo zdrowe.

Autor: madu  20.02.2007

suszona żurawina (rzeczywiście pyszna!!!) jest już dostępna w większych sklepach spożywczych przynajmniej we Wrocławiu. Ale brak informacji o jej kaloryczności, a ja widząc ją nie mogę się opanować...

Autor: ciccada  21.10.2007

polecam nalewkę na żurawinach ,przepis przywiozłem z Litwy 1 litr żurawin zemlec lub zmiksowac,zalac pół litra czystej wódki,odstawic w słoju na 10 - 12 dni.Wycisnąc przez gazę ,zalac 1/4 l spirytusu,dodac 2 - 3 łyżki miodu wielokwiatowego,odstawic na 1 miesiąc.Podawac w zimowe wieczory w małych kieliszkach,żałowac,że nie zrobiło się więcej.Zalety:prawie nie ma cukru,wszystkie wtaminy,naprawdę dobra.Acha najlepsza żurawina po pierwszych mrozach.

Autor: ekologia  23.01.2008

Wszystkie zimowe owoce zmrożone mają znacznie więcej witamin, dlatego ludzie, biorąc przykład z ptaków albo zbierają je po przymrozkach albo zamrażają w lodówce.

Autor: ekologia  23.01.2008

Wszystkie zimowe owoce zmrożone mają znacznie więcej witamin, dlatego ludzie, biorąc przykład z ptaków albo zbierają je po przymrozkach albo zamrażają w lodówce. Zbieranie czegokolwiek w rezerwatach jest prawem zabronione. Rezerwaty zostały ustanowione przez jednych ludzi przed innymi. Gdyby ludzie zbierali w naturze zgodnie z zasadami zachowania bogactwa przyrody nie potrzebne byłyby rezerwaty. Ponieważ zbyt wielu ludzi traktuje zasoby przyrody na zasadzie, że "po mnie choćby potop" trzeba tę przyrodę przed nimi chronić. Torfowiska są obecnie chronione jako obszary zagrożone. Wszystko to, co żyje na torfowiskach powinno być pozostawione w spokoju. Chociaż to wydaje się dziwne, ale torfowiska to bardzo delikatne ekosystemy. Są wrażliwe na szkodliwe działania człowieka. Torfowiska odgrywają nieprzecenioną rolę w naturalnej retencji wody. Gdyby nie torfowiska byle większy opad deszczu, a już mielibyśmy powódź.

Autor: ekologia  23.01.2008

Wszystkie zimowe owoce zmrożone mają znacznie więcej witamin, dlatego ludzie, biorąc przykład z ptaków albo zbierają je po przymrozkach albo zamrażają w lodówce. Zbieranie czegokolwiek w rezerwatach jest prawem zabronione. Rezerwaty zostały ustanowione przez jednych ludzi przed innymi. Gdyby ludzie zbierali w naturze zgodnie z zasadami zachowania bogactwa przyrody niepotrzebne byłyby rezerwaty. Ponieważ zbyt wielu ludzi traktuje zasoby przyrody na zasadzie, że "po mnie choćby potop" trzeba tę przyrodę przed nimi chronić. Torfowiska są obecnie chronione jako obszary zagrożone. Wszystko to, co żyje na torfowiskach powinno być pozostawione w spokoju. Chociaż to wydaje się dziwne, ale torfowiska to bardzo delikatne ekosystemy. Są wrażliwe na szkodliwe działania człowieka. Torfowiska odgrywają nieprzecenioną rolę w naturalnej retencji wody. Gdyby nie torfowiska byle większy opad deszczu, a już mielibyśmy powódź.

Autor: jarząbek  13.04.2008

Zrobiłem dzisiaj i cóż ....  bez komentarza

Autor: Konrad  10.07.2008

Zapraszam wszystkich chętnych w miesiącu sierpniu do zakupu owoców borówki brusznicy i żurawiny. Wychodząc na przeciw licznym prośbą w tym roku będę miał w ofercie także przetwory z tych owoców, wykonane metodą tradycyjną którą używa się w naszych stronach od wieków. Wszystkie pytania proszę kierować na mój adres maillowy. Mój login na allegro - staregraty

Autor: Baja  25.09.2008

Jak żurawina to tylko na Mazurach ja osobiście polecam wyciszenie się przy zbiorze tego cennego owocu ,po przetworzeniu z ochotą spożywać w postaci gorącego eliksiru w zaciszu domowego ogniska.Nie pamiętam kiedy byłam przeziębiona.Pozdrawiam!

Autor: Mania  25.09.2008

Bardzo dobre sa tez zbozowe batoniki z zurawina super smaczne CORNY wysmienite batoniki polecam i pozdrawiam serdecznie wszystkich i tych chorych na zapalenie pecherza:) BUZKA

Autor:  12.11.2008

Mieszkam w Stanach . Od zorawiny i jej roznych produktow uginaja sie polki. Amerykanie podaja zorawine do kurczaka .indyka,i roznych dan drobiowych. kupuje sie ja w sklepie w puszkach. Wyglada jak marmolada,mozna ja kroic nozem.(cranberry souce),lub takze w puszkach z calymi owocami. Mozna zawsze tez kupic swieza,czyli owoce prosto z krzaczka. W tym okresie jest jej bardzo duzo ze wzgladu na Thankgiving Day (swieto dziekczynienia),gdzie wlasnie nie moze byc indyka bez zorawiny. W reklamach telewizyjnych pokazuja zorawine na ogromnych stawach czy zbiornikach wodnych . Wiec gdzie ona rosnie? w lesie ,na plantacji? czy pod woda.

Autor: Teresa  26.03.2009

Mrożone żurawiny pozbawione są leczniczego działania.

Autor: goga  20.09.2009

zbieram żurawine z wielka ochot , rosnie pięknie na bagnach i nie trzeba jej w tym samym dniu przetwarzać a to jest ważne kiedy wracasz po paru godzinach zbierania wyciszona i zmęczona

Autor: zagłębianka  01.10.2009

najlepszą żurawnę można kupić w okolicach Zamościa.

Autor: Jasio  26.12.2009

Kanał 1 Telewizja Rosja program Małachow + program leci w dni powszewdnie od 11.00 do 12.00. Był poruszany temat ŻURAWINA jak ją sporzywać? Stary przepis Ruski. Sporzywać na surowo samą lub. 0.5 kg żurawiny zmiksować z 5 dkg czosnkiem jesiennym i to wszystko. Jeść trzy razy dziennie! Zurawina sama to jest naturalne lekarstwo można zjeść nawet 0.5 kg tygodniowo.Żurawina plus czosnek to jest lekarstwo udoskonalone. Wspaniały uklad.Inne domieszki jak cytryna miód czy cukier nadają tylko smak! Nie wszystko co smaczne,leczy!

Autor: Roztocze Lubelskie.  26.12.2009

Gdzie na dzień dzisiejszy kupić Żurawine,bagienna? Dla osób zainteresowanych! Biłgoraj targ w czwartek koło straży cena 1kg 22zł. Szosa Bilgoraj - Frampol okolice Korytkowa cena 1 litr 15 zł nie polecam,bo można spowodować wypadek na szosie.Lublin tylko sobota! Targ LSM z obu stron targu ze strony marketu żurawina z okolic Janowa Lubelskiego. Ze strony kościółka żurawina z Bilgorajskiego ceny 22 zł za 1 kg. Żurawia z Roztocza nie mrożona bagienna cena 22 zl za 1kg. Uwaga! Cena z przed Świąt Bożego Narodzenia 2009r. Zleć znajomym! Oni ci kupią i wyslą,bez ryzyka że cie ktoś,oszuka!

Autor: lusia  22.09.2010

chciałabym przekazać jak się przechowuję żurawinę przez okres nawet roku.Otóż 1 1/2 kg żurawin 1kg. cukru zmielić zmiksować nałożyć do słoiczka i przykryć gazikiem umocować gumką recepturką nie nakładać nakrętek .Przechowywać w chłodnym miejscu nie musi być w lodówce np. chłodna piwniczka .Żurawina na każdy czas i porę roku!!!

Autor: krtek  16.01.2011

Ostatnio widziałem w Biedronce suszone żurawiny amerykańskie. Wg znajomego lekarza w zupełności się nadają, ich właściwości praktycznie nie odbiegają od właściwości naszych żurawin

Autor: gosc  25.03.2011

żurawina polecam: http://allegro.pl/zurawina-czarny-bez-pigwa-podgrzybek-gaska-i1524838582.html

Autor: lusia  22.09.2011

żurawinę można przechować przez okres 1 roku - tylko nie zakręcamy słoiczków zakrętką a natomiast gazik tak aby się nie kurzyło i gumką recepturką przymocować.zapewniam że tak przechowamy do następnego roku.

Autor: Jacek  13.07.2012

Posiadam możliwość dostarczenia naturalnej żurawiny zbieranej na bagnach. Produkt ten nie posiada żadnych chemikaliów w postaci nawozów czy też środków ochrony roślin.tel: 514-514-975

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu