Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Schab pieczony na sposób mojej babci

Autor: punia  Data: 12.12.2005

Porcje: ?  Koszt: ? zł  Trudność: prosty  Czas: 90 min.  Kalorie: ?

Składniki:

- kawał schabu bez kości - parę ząbków czosnku - 1/4 szklanki oleju - przyprawy: sól ziołowa, pieprz czarny i kolorowy, tymianek, rozmaryn.

Jak przyrządzić?

Mięso myjemy i osuszamy. Ok 3,4 ząbki czosnku kroimy wzdłuż na 4 części. Ostrym nożem nakłuwamy mięso u góry w ten sposób, żeby powstały kieszonki dla naszych słupków czosnku, które wciskamy mocno w każde zagłębienie. Kiedy nadziejemy już schab, bierzemy się za zalewę. Do kubeczka wlewamy olej, sypiemy wszystkie przyprawy (każdej ma byc dużo) i mieszamy z wyciśniętymi przez praskę paroma ząbkami czosnku. Otrzymanym mazidłem smarujemy dokładnie mięso ze wszystkich stron, układamy w naczyniu, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na jak najdłużej - najlepiej na całą noc. Po upływie tego czasu rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, wyjmujemy mięso i wkładamy je do rękawa foliowego, kóry nakłuwamy od góry jakimś szpikulcem. Teraz na blachę i do piekarnika. Po upływie ok. 30 min. zmniejszamy ogień do ok. 200 albo nawet 180 st. i pieczemy jeszcze ok. godziny.

Potrzebne przybory:

Jak podawać?

Można jeść od razu - po upieczeniu rozcinamy folię i kroimy mięso w grube plastry. Do tego ziemniaki z wody i sos pieczeniowy, niekoniecznie własnej roboty ;-) Można też po wyjęciu z pieca zostawić mięso w folii do ostygnięcia, a potem spożywać przez pare dni jako wędlinę do chleba :-)) A z zastygniętego sosu od pieczenia powstaje w lodówce przepyszna galaretka...

Uwagi:

Czas przygotowania:

Wszystko zależy od wielkości naszego schabu i jakości piekarnika, jak zwykle ;-)
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: Alicja  24.02.2006

To na pewno jest pyszne. Robię natychmiast, akurat mi się całą noc zmarynuje.

Autor: sonne 21  10.03.2006

a moze byc inne miesko n.p.od szynki

Autor: punia  13.03.2006

może. karkówka też się nada :)

Autor: kuba  06.04.2006

zapeklowalem, zobaczymy jutro

Autor: wm  10.10.2006

Nigdy nie udało mi się zrobić schabu tak aby był miękki.Zawsze jest jak podeszwa i suchy.Ma ktoś radę na to ?

Autor: maja  13.10.2006

żeby schab był miękki a nie jak podeszwa proponuje przed zamarynowaniem go podgotować 5 minut w osolonej wodzie, zawsze tak robię i nie wychodzi twardy, smacznego!!

Autor: Monia  05.12.2006

WLASNIE TEGO SZUKALAM!!!! dzieki za przepisik:):) Ide dzialac.. pozdrowienia

Autor: Karolcia  22.12.2006

schabik własnie się piecz, jeszcze pol godzinki i bedzie gotowy. a jesli chodzi o marynate, to polecam taki zestaw przypraw w torebce, dodaje sie tylko oliwy ( lub oleju) i gotowe

Autor: magda  24.12.2006

nie da sie ukryc,to jedzenie jest mistrzem :>

Autor: punia  02.01.2007

Cieszę się że smakowało :)) Rekaw do pieczenia jest gwarantem soczystości mięsa. Moje i babci nigdy nie było suche po upieczeniu w rękawie ;)

Autor: highway  06.01.2007

A co to jest rękaw foliowy?

Autor: Rafał  08.01.2007

Moja żonka już marynuje i jutro mniam :)

Autor: lilka  11.01.2007

do highway. o taki rekaw pytaj w sklepach gospodoarstwa domowego . znajdziesz go wszedzie.

Autor: kasiula  10.03.2007

ja juz chce piec juz zamarynowany,kto mi szybko pomoze? czy ja moge go piec w zwyklej folii aluminiowej? nie mam nic innego :( prosze prosze o szybka pomoc.... dziekuje z góry :)

Autor:  18.03.2007

Dobra rada. Mozna piec kazde mięso bez rękawa ! Wystarczy włożyć męso do naczynia żaroodpornego z pokrywka. Do środka trzeba także włożyć jakiś kubeczek , najlepiej metalowy z wodą ok. 200ml i piec. Zapobiega to wyschnieciu miesa podczas pieczenia. Smacznego. halinka - uczennica Macieja Kuronia

Autor: emka  29.05.2007

pomysl z naczynkiem z woda wydaje mi sie dobry... tylko gdzie go wstawic, do srodka, do naczynia, czy do piekarnika?

Autor: spostrzegawcza  15.12.2007

za czasów Babci rękawów foliowych jeszcze nie wymyślono.No ,chyba,że jest to Babcia "młodzieżówka",ale to przepis współczesny a nie "retro"

Autor: Stefan  21.12.2007

te 90 minut to pomyłka schb będzie suchy jeśli jest napeklowany (marynowany) wystarczy mu 50-60 minut w tęperaturze 190stopni piekarnik musi być nagrzany po upieczeniu trzeba obsypać go świeżym majerankiem i zawinąć w folię przezroczystą (strecz) i pozostawić do zastygnięcia.nie wolno go piec z majerankiem gdyż majeranek się pali i traci aromat

Autor: punia  13.05.2008

Nic nie ma prawa się spalić ani wyschnąć, jeśli korzystamy z rękawa foliowego. Sposób z naczyniem z wodą był, powiedzmy, prekursorem rękawa, gdyż w obu sposobach chodzi o jedno- nawadnianie mięsa parą. W rękawie ona tworzy się sama i cyrkuluje w jego obrębie. Nie rozumiem dlaczego babcia nie może korzystać z normalnych akcesoriów kuchennych dostępnych w każdym sklepie. Że jak babcia to już tylko kuchnia na węgiel? ;)

Autor: Nemesis  17.06.2008

schabik już "siedzi" w lodóweczce - jutro premiera

Autor: flame  23.10.2008

Wykorzystałam powyższy przepis, aczkolwiek go zmodyfikowałam, używając oliwy zamiast oleju i zostawiając mięso w zalewie, którą przesiąknęło (nawet na dłużej niż noc z przyczyn niezależnych ode mnie ;)). A upiekłam w naczyniu żaroodpornym i schabik wyszedł pyszny, nie zrobił się suchy.

Autor: de_bea  15.11.2008

Brzmi swietnie, prosto, moze zaraz nawet zrobie, ale szarpie mnie watpliwosc: A SOL? Jest tak oczywista, ze ja pominelas Puniu, a moze wlasnie jej brak jest sposobem na dobra pieczen? ciekawe czy tu jeszcze zagladasz..?

Autor: de_bea  15.11.2008

sol ziolowa! no tak.. ;-) ide do roboty!

Autor: zeon  04.12.2008

DO MAJI :))) i nie tylko.... Zeby schab nie byl suchy najlepiej w czasie pieczenia oblozyc go boczkiem..... to to jest prawdziwy schab pieczony :)

Autor: Olo  12.12.2008

Super rady , zaraz biorę się za robotę! Mam tylko jeden problem, czy może to być schab z biedronki?

Autor: Leszek  12.12.2008

Ok. Ślinka cieknie, schabik utytłany w przyprawkach.Pytanie, czy przed upieczeniem "oczyścić go z ziólek? czy prosto z marynaty do rękawa i piekarnika? Asekurancko zrobię dwie wersje, chyba że mi Ktoś podpowie, na co gorąco liczę. Czas do rana. Pozdrawiam Smakoszy. DLRwK. (Dwie Lewe Ręce w Kuchni...)

Autor: Dominika  11.11.2009

Ja zrobilam i schab wyszedl przepyszny! Wlozylam go juz w rekawie do lodowki na 10 h. Pomysl z nadziewaniem czosnkiem jest geniealny!

Autor: Linka  24.12.2009

Ja wlasnie pieke schabik w folii, marynowalam cala noc, mam nadzieje ze wyjdzie pyszny schabik, ale nie suchy, pozdrawiam

Autor: ewa  21.01.2010

moja mama piecze tak schab, karkowke i szynke i jak dla mnie nie ma zadnych swiat bez tego typu wyrobów! uwielbiam takie mieso. Wyśmienicie smakuje jak połozymy je na świeże pieczywo i dodamy chrzanu :) odrazu przypominaja mi sie czasy wczesnej młodości kiedy to przychdziłam po światach do szkoły, z plecakiem wypchanym kanapkami z ta pieczenia bo koleżanki i koledzy zawsze mnie objadali z kanapek z tym cudem:) Polecam wszystkim serdecznie. Tak jak punia napisała w rękawie nie ma prawa nic wyschnąć czy się spalić:) wszystkim zyczę smacznego

Autor: Popiela  20.02.2010

Witam, pierwszy raz robie schab. Mam troche ponad pól kilo. Czy taki maly kawalek tez piec około 1,5h czy moze krocej? Prosze o podpowiedz :) Z gory dziekuje i pozdrawiam! :D

Autor: Popiela  20.02.2010

Ile piec pol kg schabu? 1,5 h czy mniej ? Prosze o podpowiedz :(

Autor: ziuta  01.04.2010

ja robię schab wg tradycyjnego przepisu bez nadmiaru ziół ponieważ nie wszystkie pasują do mięsa mięso zupełnie inaczej smakuje jak ma się sól,pieprz i majeranek pomijając wszystkie inne przyprawy zresztą podobne do siebie naturalna przyprawa jest najlepsza smażę w garnku lub patelni dolewam rosołku z kostki lub wody zimnej i tak powoli się piecze co chwilę przekręcam mięso jak się zesmaży, gdy jest miękkie tzn można wkłuć widelec wyjmuję kroję na plastry do sosu dolewam wody , rozdrabniam 2 łyżki mąki i 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany dodaję i zagotowuję sos jest pyszny

Autor: dana  03.04.2010

to ty dusisz schab a nie pieczesz.

Autor:  03.04.2010

Ja robię tak jak wiele osób - w rękawie ,tylko dodaję do środka dużo cebuli okładając nią mięsko lub na drugi sposób z czosnkiem. Potem jak się upiecze miksuję uduszoną cebulkę w sosie, dodaję mąkę gotuję 3 minuty ,żeby się rozkleiła ,mieszając. Piękę tak jak w mojej starej książce podano , osmażony osypany przyprawami, w temp.100-120 stopni.Czas w zależności od wielkości kawałka.Od chwili zagaśnięcia lampki kontrolnej wykazującej nagrzanie piekarnika 100stopni.1 godz na 1kg mięsa. jak chcę żeby był bardzo rumiany na koniec podkręcam temp na 200.Zresztą i tak na końcu sprawdzam patyczkiem .Jak lekko wchodzi w mięso to wiadomo.

Autor: ewa  27.09.2010

@wm - wżerająca się sól powoduje, że mięso jest twarde i suche, dlatego solić jest najlepiej dopiero godzinę przed pieczeniem.

Autor: maniac  26.12.2010

Schab pieczony wyszedł super - polecam! :)

Autor: Wanda  06.10.2011

pycha, szczególnie na drugi dzień do chlebka, z cebulką mniam!!!!!!!!!!!!!!

Autor: aroo  15.10.2011

no ja zrobilem jak w przepisie/dodalem jedynie odrobine wody z kostka rosolową do worka/ - wlasnie sie piecze :) dam znac jak wyjdzie.

Autor: aroo  15.10.2011

wyszlo wysmienicie ! naprawde SUPER ! miesko mieciutkie i soczyste . polecam !

Autor: koko  07.12.2011

Mięso (wieprzowe, indyk, kura, myje, wycieram. Nacieram przyprawami.Odkladam na noc do lodowki. Opiekam ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu w patelni. Garnek do opiekania wewnątrz wykładam folią aluminiową, przenoszę z patelni mięso i zalewam wytworzonym sosikem. Nakrywam następnie górę garnka folią i nakładam nakrywkę garnka. Wkładam do rozgrzanego piekarnika (180-200 C) NA 1 GODZ. Po tym czasie zniżam tem do180-160C na ok 15 min. Gaszę piekarnik zostawiam garnek na ok 20-30 min w gorącym piekarniku. Otwieram mięso z opiekacza i folii na chwilę przed podaniem na talerze, porcjuję. Podaje na gorąco do obiadu. Do kasz, ziemniakow, surówek, chleba. Palce lizać!!!

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu