Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym

Autor: Olifcia  Data: 12.12.2005

Porcje: 2  Koszt: ? zł  Trudność: prosty  Czas: 20 min.  Kalorie: ?

Składniki:

poledwiczka wieprzowa, przyprawy, oliwa, musztarda, miód i masło.

Jak przyrządzić?

Polędwiczkę pokroić w plastry 2-3 centymetrowej grubości, rozbić lekko dłonią, dodać sól i grubo zmielony czarny pieprz; przygotować marynatę: dwie łyżki musztardy ostrej, dwie łyżeczki jasnego miodu, spora ilość tymianku, majeranku, ostrej papryki i odrobina rozmarynu, wszystko wymieszać i wrzucić do miski z gęsta marynatą polędwiczki, odstawić do lodówki (im dłużej bedą w marynacie, tym smak bedzie bardziej intensywny, ale można już po 15 min. smażyc). Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub winogron, smażyć polędwiczki na dużym ogniu do zrumienienia, po kilka minut z każdej strony, na końcu dodać na patelnię masło do smaku; da koniec posypać lekko tymiankiem.

Potrzebne przybory:

Jak podawać?

Polecam podawać z ziemniaczkami smażonymi w ziołach prowansalskich i brukselką w cieście.

Uwagi:

Miód daje słodkawy i soczysty wyraz potrawie, natomiast musztarda i przyprawy ostry charakter ;-) mieszanka rewelacyjna.

Czas przygotowania:

Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: gooska  09.04.2006

NIEBO W GEBIE! smak? poezja smaku... miesko roplywa sie ustach.. Gotujcie i grzeszcie!

Autor: Ania  23.05.2006

Cżetmie wypróbuje ten przepis. Ja robie polędwiczki w musztardzie i miodzie - inaczej, ale też rewelacja. Nie smaże na patelni tylko w całości obtaczam w musztardzie i miodzie (oczywiście przyprawy ) i piekę w piekarniku.

Autor: eSTe  16.07.2006

Przygotowałam - było wysmienite! Podałam z młodymi ziemniakami z koperkiem, pomidorkami ze cebulką i.... maslanką ;) przepis wysmienity - polecam - prosty, a polędwiczki nabieraja innego nieznanego nam wczesniej smaku :)

Autor: Piotruś  27.08.2006

Pyszota!!!! Palce lizać. Tylko nie wolno za długo smażyc bo będzie za suche.

Autor: rubi  08.09.2006

Pychotka!!!!

Autor: magda  28.09.2006

po prostu pyszne, słodkawy ciekawy smak;-)

Autor: madzia  25.10.2006

własnie zrobiłam te polędwiczki... bosssskieee!!! zupełnie inny smak chociaż użyłam zwykłej musztardy a nie ostrej... polecam...

Autor: Nico  26.10.2006

Ja zrobiłem plastry ok 1cm grubości. Potrawa zaskakuje bogatym smakiem i całkiem nieźle smakuje ze spagetti. Polecam :)

Autor: Nico  26.10.2006

Ja zrobiłem plastry ok 1cm grubości. Potrawa zaskakuje bogatym smakiem i całkiem nieźle smakuje ze spagetti. Polecam :)

Autor: Nico  26.10.2006

Ja zrobiłem plastry ok 1cm grubości. Potrawa zaskakuje bogatym smakiem i całkiem nieźle smakuje ze spagetti. Polecam :)

Autor: morderca  14.12.2006

Zamordowalem polendwiczki w 10 sekund. Do tej pory czuję ich smak na podniebienu. Podziękowania dla twórcy przepisu i mojej Żony

Autor: LILI  25.01.2007

Robiłam pierwszy raz, ale wyszło super

Autor: Kamecha  13.05.2007

Co za szit, masarka, spaskudziłem tylko 4 piękne polędwiczki. Nawet pies nie chciał szamać :(

Autor: replay24.eu  19.06.2007

hhmmm... chyba modyfikowales przepis, gdyz mojej rodzinie (i mi tez) smakowalo REWELACYJNIE!!!!!!!!!

Autor: replay24.eu  19.06.2007

...albo KAMECHA ma spaczony smak:p

Autor: Iwona  18.11.2007

Rewelaccja!!!!!! zrobiłam z pieczonymi ziemniakami w piekarniku i zieloną sałatą.Proste a wykwintne danie .Dziewczyny rówbcie, tą potrawą trafia się do serca.

Autor: mała  02.12.2007

o kurcze ale to pycha,miałam na obiedzie francuzów, zajadali aż im się uszy trzęsły

Autor: Zielona  22.12.2007

całkiem ciekawe danie :) choć nie wszystkim smakuje - u mnie były zdania podzielone,niektórzy chwalili a niektórym przeszkadzał słodki smak :)

Autor: Kseńka  08.01.2008

Suuuuper!! ale sie nawpychałam :) pozdrawiam i gotujcie dalej polecam :)

Autor: bąbalina zenon  15.03.2008

Muszę przyznać uczciwie - przeżyłem kulinarną ekstazę. Polędwiczka wieprzowa to mięso prawie tak wykwintne jak polędwica wołowa. Tyle, że kruche, soczyste i po prostu pyszne. Połączenie miodu i musztardy zachwyca! Trochę zmodyfikowałem przepis - nie dodałem rozmarynu, którego nie lubię, ale za to podlałem mięso pod koniec smażenia (po dodaniu masła) czerwonym winem półsłodkim. Polecam!!!

Autor: magdalena82  19.03.2008

Palce lizać:) Zrobiłam polędwiczki z lekką nutą niepewności czy zasmakuje mojemu narzeczonemu. Kazałam mu najpierw posmakować mięso... BYŁ ZACHWYCONY!!! I zaskoczony, że to może tak niewiarygodnie smakować. Smak podbił moje podniebienie:)))

Autor: hel_krehiri  21.03.2008

A niezłe, przyznam.

Autor: guciulka  13.05.2008

pychota!!! szybkie i bardzo smaczne

Autor: ami  18.06.2008

G!E!N!I!A!L!N!E! właśnie z rodzinką zjedliśmy i wszyscy zachwyceni! ;) troche zmodyfikowalam bo nie mialam wszystkich ziol ale i tak efekt wspanialy! goraco polecam ;)

Autor: sylaba  20.06.2008

Rewelacja! Miód i musztarda Dijon- mniami. dodałam jeszcze czosnku, bo jestem jego fanka i daje do wszystkiego. Polecam.

Autor: leszek  28.06.2008

A ja robie to z syropem klonowym. Takze super :-)

Autor: Sylka  29.07.2008

Pyszne! A jakie pachnące to danie. Mniam

Autor: ewcia  08.08.2008

pychotka!!! taki prosty i szybki przepis a potrawa palce lizać!!!!

Autor: Piotr  01.09.2008

Bardzo smaczne. Polecam wszystkim !

Autor: Iza  08.09.2008

cuuuuudo!!!! proste do gotowania, a jakie efekty smakowe:))) Goście zachwyceni smakowo!

Autor: Tymiankowa panienka  04.10.2008

Bombowe!

Autor: Dorota  28.10.2008

Warte grzechu ;) mięsko kruchutkie i zaskakuje smakiem, bardzo ciekawy przepis mniam mniam :D

Autor: Gogo  22.11.2008

Przyrządziłam dokładnie tak jak jest napisane- rodzinka była zachwycona! Krótko: niebo w gębie, palce lizać!:) Dziękujemy bardzo za przepis a reszcie serdecznie polecamy:)

Autor: Ola  23.11.2008

REWELACJA!!!!! Jeśli przez żołądek do serca ukochanego to tylko z tą potrawą ...

Autor: JJ  03.12.2008

bardzo dobry przepis. Ja zamiast smażyć to to sosu dodaje troche wody i piekę ;D meeega dobre xD

Autor: michał  07.12.2008

boskieeeeeeeeeee!! polecam wszystkim

Autor: Tigerente  26.01.2009

smakowało nam bardzo :-) na pewno przygotuje tą potrawę jeszcze raz

Autor: goliath  07.02.2009

a ja własnie marynate do lodówki wsadziłem...do jutra :)))) - kto wie, może w nie wytrzymam i w nocy upieke.... dla Żony !!!

Autor: GOLIATH  08.02.2009

ZAJEBISTE.....

Autor: andrzej  04.03.2009

było super smaczne i faktycznie zrobione na szybko, to był pierwszy przepis jaki mi wpadł miałem dosłownie parę sekund...

Autor: qwert89 Lubię gotować :]  08.04.2009

Własnie wstawilem poledwiczki do lodówki, w marynacie rzecz jasna :] Za pół godzinki idę smazyć i zobaczymy co to bedzie :P ale mi jedzenie zawsze dobrze wychodzi :]

Autor: aaaaa  08.04.2009

przesadziłem z miodem :/

Autor: sylwia  16.04.2009

Pyszne palce lizac !!! miod w gebie doslownie :))

Autor: nancy  01.05.2009

Wyszlo przepyszne ! zmodyfikowalam lekko przepis dodajac duzzoo musztardy o wyszla poledwiczka w sosie mustardowym pycha !!!

Autor: Gosposia  08.07.2009

Pysznościowe te polędwiczki :)

Autor: agata  13.07.2009

To jest najlepsze z najprostszych dań- po prostu rewelacja. Dziękuję za przepis.

Autor: Monika  24.07.2009

Robię je już kolejny raz i za każdym razem zachwycają smakiem. Smażę na sklarowanym maśle co nadaje im jeszcze subtelniejszego smaku. Polecam spróbować.

Autor: mima  24.10.2009

właśnie zrobiłam na obiad i dla mnie za suche chociaż nie smażyłam zbyt długo. Żadna rewelacja, szkoda mięsa..........

Autor: Aga  25.10.2009

przepyszne,pierwszy raz mój synek-niejadek zjadł wszystko z talerza

Autor: Tomcio  29.10.2009

Genialne jedzonko najtrudniej jest wytrzymać ze świadomością że muszą poleżeć w lodówce . Smak super szybko się robi.

Autor: alicja  15.11.2009

Stary, sprawdzony przepis, rzeczywiście godny polecenia. Szybkie, bardzo smaczne i wykwitne danie, w zależności jak sie je poda. Ja często mam je przygotowane jako "dyżurne" danie dla gości albo na niedzielę. Świeże polędwice zapeklowane w marynacie z dodatkiem czosnku potrafią dojrzewać na górnej półce w lodówce nawet 2 tygodnie, można byłoby je już zjeść na surowo!Smażę często całe polędwiczki w całości, to zajmuje nieco więcej czasu, (kroję przed podaniem na grube plastry) ale są bardziej soczyste. Można je podać z pieczrkami smażonymi na maśle w całości, z sosem śmietanowo serowym albo musztardowym, oddzielnie podanym. Nie zapominajcie o dodaniu na koniec pieczenia łyżki masła, bardzo wzbogaca smak, i kilka listków piertuszki.... Wygląda tak jak bym była super gosposią, ale tak nie jest, nie przepadam za gotowaniem, czasem gotuję i wtedy celebruję :)

Autor:  18.11.2009

POWINNO SIĘ TE POLĘDWICZKI NAZYWAĆ " DELICJAMI" PYYYYCHA POLECAM

Autor: katreen  21.11.2009

trzymałam polędwiczki w marynacie moze z 5 min bo zapomniałam je włożyć od rana, mój mąż jak zobaczył mięsko zaczął kręcić noskiem ,że on nie lubi polędwiczki (jak można nie lubic?)i że moze mielone zrobimy, ale uparłam się i zrobiłam, coś przepysznego, kruchutkie, soczyste mięsko, pyszny smak marynaty, trzymałam tak krótko a i tak wyszło no i co najważniejsze smakowało mężowi az sam był zdziwiony, pychotka!!!

Autor: ja :-)  27.11.2009

Bardzo smaczne i expresowe!!!! Dzięki wielkie, to moja pierwsza przygoda z polędwiczką wieprzową i jakże udana :-)

Autor: swieca  19.12.2009

przepyszne :) zona zajadala sie az mil a kamech po prostu nie umie gotowac ;p

Autor: swider  19.12.2009

przepis jest znakomity. polecam go wszystkim a przedewszystkim jest łatwy w przygotowaniu

Autor: młodakuchta  04.01.2010

Do niczego! Mieso zmarnowane! Gorzka mi wyszła i nie mam pojecia dlaczego, ale szkoda czasu i przykro mi sie zrobilo, bo rodzina sie nie najadła! DO niczego!!!!!

Autor: młodakuchta  04.01.2010

Do niczego! Mieso zmarnowane! Gorzka mi wyszła i nie mam pojecia dlaczego, ale szkoda czasu i przykro mi sie zrobilo, bo rodzina sie nie najadła! DO niczego!!!!!

Autor: lul  30.01.2010

pyszne! dodałam imbir i zmniejszylam ilosc ziol - wyszlo swietnie!

Autor: martaczek  27.02.2010

Polecam! Zrobiłam rodzicom na proszony obiad i byli zachwyceni:)

Autor: Asia  03.03.2010

najlepsze polędwiczki jakie w życiu jadłam. Mięso delikaty i pyszne rozpływa się w ustach, bardzo ciekawy niesamowity smak. mój narzeczony wychwalał potrawę pod niebiosa. jeśli ktoś szuka dobrego przepisu na polędwiczki to ten jest najlepszy.

Autor: BartoliniZielonaPietruszka  06.03.2010

Dzis troche zmienilem ten przepis: wymieszalem miod musztarde starty czosnek przyprawe tandoori mix czarny pieprz rozmaryn sol i 50 ml wina porto :) wtarlem powstala marynate w kawal poledwicy i zawinalem w folie poczym zostawilem w lodowce na 12 godzin... po 12h upieklem w piekarniku 200c-30min... pycha! polecam!

Autor: ania  25.03.2010

Pyszne, pyszne, pyszne! Polędwiczki usmażone na maśle, a jako dodatek zrobiłam duszone warzywa - pieczarki, papryki żółta i czerwona, cukinia - bez żadnych przypraw. Na pewno zrobię je jeszcze raz i drugi :)

Autor: Hardy  14.04.2010

Witam! Super szamanko zrobiłem z ligawy wołowej z ziemniaczkami zapiekanymi po prostu- miodzio :-D Doradźcie mi gdybym to zrobił w terenie na grillu? Miało by to sens ile minut piec z każdej strony wg Was? Chciałbym zabłysnąć przed znajomymi :-) Pozdrawiam Hardy!

Autor: Hardy  14.04.2010

Witam! Super szamanko zrobiłem z ligawy wołowej z ziemniaczkami zapiekanymi po prostu- miodzio :-D Doradźcie mi gdybym to zrobił w terenie na grillu? Miało by to sens ile minut piec z każdej strony wg Was? Chciałbym zabłysnąć przed znajomymi :-) Pozdrawiam Hardy!

Autor: bb  16.04.2010

a jaka dajecie musztarde kazda jest ok? bo mam w lodowce jakas piekielnie ostra i nie wiem czy nie bedzie az za bardzo ;p

Autor: ewelina26  19.04.2010

Zepsulam tylko pol kilograma swojskiej poledwicy wieprzowej...moj chlopak zjadl i mowil ze bylo dobre, ale on po prostu mnie bardzo koacha :) Dla mnie bylo nie jadalne.

Autor:  22.05.2010

Jutro je zrobię ... znam smak miodu z musztardą... nie wiem jedynie czy będzie pasować do pieczonych ziemniaczków (wymagają posolenia)....

Autor: Sz.  30.05.2010

Pyszność!

Autor: wegetarianin  28.06.2010

jak mozna jesc cialo innej istoty? masakra i pisac jeszcze pychota, mam nadzieje ze was tez ktos zje.

Autor: Martyna  09.07.2010

Polędwiczki były ochydne - szkoda było tylko czasu i pieniędzy.

Autor: Aneta  23.07.2010

Przepis jest super, ale ludzie, jak czytam komentarze to wlos na glowie sie jezy, poledwiczki medium z ...makaronem? wysilcie sie, do tego moze mix salat skropiony cytryna ze swiezym mango posypane orzechami wloskimi, lub cos podobnego. Zgwalcic przepis kazdy moze, ale upiekszyc...ech

Autor: Ula  06.08.2010

Takie sobie. Żadna rewelacja.

Autor: Olga87  13.09.2010

Mistrzostwo! Zrobiłam z trwogą przyszłym teściom. Byli zachwyceni. Wrócę do tego przepisu nie raz!

Autor: młoda  09.10.2010

Niesamowite ! Choć z kuchnią niewiele mam do czynienia, wychwalano je nad niebiosa ! bomba ! polecam gorąco :)

Autor:  13.10.2010

Polędwiczki pyszne, choć nie smażyłam ich lecz dusiłam na masełku i podlałam białym winem. Polecam :)

Autor: kundzia  11.11.2010

ja dodałam jeszce troche piwa super pasują do siebie

Autor: tesia  21.11.2010

bardzo pyszne poledwqiczki- robiłam pierwszy raz i jestem zadowlona, wyszły pysznie:)

Autor: Gosia  21.11.2010

Palce lizać! Na zimno rewelacja!

Autor: dżagi  22.11.2010

Witam :) chcę przygotować to danie, mam tylko jedno pytanie dotyczące moich wątpliwości, po wyjęciu z miski smażymy polędwiczki na maśle na patelni, ale co robimy z tą marynatą pozostałą? Czy ją się wlewa na patelnię, czy nie?

Autor: king(L)  29.11.2010

PYCHA I MÓWI TO SAMIEC MIŁOŚNIK DOBREJ KUCHNI ZROBIŁEM SAM PROSTE I INNE NiŻ ZWYKLE !!!

Autor: Baastek  19.12.2010

Ja dodalem zamiast samego miodu dwie lyzki sosu miodowo czosnkowego .... powiem wam ze petarda ... tego sosu uzywam tez do pieczenia zeberek

Autor: Łukasz  07.01.2011

ja pod koniec smażenia dodaję odrobinę wytrawnego wina.

Autor: Kasia  12.02.2011

Bardzo dziękuję za ten przepis! Polędwiczki wyszły świetnie! Cała rodzinka się zajadała:) Polecam i pozdrawiam!

Autor: KasiaPL  19.02.2011

Polędwiczki wyszły bardzo dobre, tylko nie dodałam tymianku bo akurat nie miałam, i smażyłam je na maśle. Bardzo fajny, ciekawy smak. Polecam!

Autor: Meeve  23.02.2011

Moja pierwsza polędwiczka i od razu taki sukces! Takie szlachetne w konsystencji i pyszne...

Autor: Reńka  27.02.2011

Pychotka. Chociaż pewnie byłoby jeszcze lepsze gdybym miała bardziej ostrą musztardę - miałam tylko sarepską i smak miodowy był dominujący ale i tak było pycha. Przepis warty polecenia :)

Autor: zabiegany  02.03.2011

super, bo wszystko miałem w lodówce, to lubie :) smaczne tez było.

Autor: Mary  05.04.2011

wow! pierwszy raz w życiu komentuję na forum przepis, z którego skorzystałam. Najlepsze mięsko na świecie z tego wyszło! Słodko- ostre a do tego rozpływało się w ustach. I jakie szybkie przygotowanie! Ten przepis z pewnością trzeba rozpowszechniac. Dzieki!

Autor: Ania  13.04.2011

Niezłe chociaż może było by lepsze gdybym miała wszystkie zioła i ostrą musztarde. Ale godne polecenia

Autor: Matrix:)  22.05.2011

Weganom mówimy:Nie!Po co się mięsnymi przepisami interesuje? Jak nie je,to po co zagląda?!!!Przepis pragnę wykorzystać,bo z rodzinką kochamy polędwiczki!Jak wykorzystam i coś dodam,z pewnością się tym podzielę.Fantastyczne sa innowacje poszczególnych osób!Brawo za fantazje smakowe i odwagę!Właśnie przez takie piękne eksperymenty powstają genialne przepisy.Prototyp oczywiście na 6.Pozdrower;)

Autor: gasss  24.05.2011

Polecam do przygotowania tych poledwiczek musztarde wegierska z Kamisa!Wtedy jest naprawde slodko-ostry smak.A jak komus wydaje sie to za suche to moze niech przejdzie na gotowce z paczki skoro tak prostej rzeczy nie potrafi przyzadzic!

Autor: aka  08.07.2011

niestety ale dane nie spelnilo moich oczekiwan, bardzo sie zaswiodlam:-(

Autor: Roksa.01  15.08.2011

słiiitaśne ! :**

Autor: MMM  04.09.2011

Dobre, ale niestety dałam zbyt dużo miodu, a musztarda nie była jedną z ostrzejszych ;)

Autor: wanda  08.09.2011

Zrobiłam wg przepisu i jak dla mnie, to kulinarna porażka roku: składniki marynaty sprawiają, że polędwiczki smakują jak wątróbka, a przecież nie o to chodziło : (

Autor:  28.09.2011

rewelka!!!!! z ogromna obawą podałam na stół, a tu same pochwały!!!!! PRZEPYSZNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!POLECAM!

Autor: WujStefan  31.10.2011

Nie wiem czego dałem za mało / za dużo ... ale wyszło mdłe, z bardzo silnym posmaku miodowym ... musztardę (rosyjska ... dość ostra) ledwo wyczuwalna ... miód miejscami lekko spieczony ... nie wiem czy mam ochtę spróbować ponownie :-/

Autor: Monika  30.11.2011

Przepis rewelacja!!!!!mięsko soczyste i delikatne,a te połączenie miodu i musztardy daje super nie powtarzalny smak.Dzięki za ten przepis.

Autor: Ania  11.12.2011

Zrobiłam, wyśmienite! Polecam jednak uważać z musztardą, bo ja chyba ciut przesadziłam i polędwiczki były dość ostre, a preferuję delikatniejsze dania. Ale ogólnie przepis wyśmienity!

Autor: Master  09.01.2012

Polecam!

Autor: Specjalistka od polędwiczek  10.02.2012

Wiele w życiu polędwiczek przygotowałam i wiele ich jadłam, ale tak niestrawnych nigdy.... Te poędwiczki są do bani! zioła nie pasują do siebie.... Smaki nie równoważą... Nie warto eksperymentować. Nie wiem skąd tyle pozytywnych opinii Może od niedoświadczonych, początkujacych kucharzy...?

Autor: sasza  11.03.2012

To jest naprawdę ważne: - Tylko oryginalna musztarda Dijon cena około 8 zł, broń cię panie Boże inna. - Proporcje musztardy do miodu 1:1 - Zioła muszą być świeże lub dopiero co otwarte z torebki. - Mięso musi być dokładnie umyte pod zimną bieżącą wodą i WYSUSZONE w przeciwnym razie będzie zajeżdżać ostro wieprzem - Podczas smażenia cały czas podlewamy z patelni oliwą lub masłem, aby polędwiczki nie były suche. - Patelnia musi być bardzo mocno rozgrzana i maksymalnie smażymy 3 porcje aby w mięsie zamknęły się pory i było soczyste. Proponuje miód gryczany w smaku ostry, lekko piekący lub Miód ze spadzi drzew iglastych o delikatnym smaku, mało słodki. Nie polecam miodu akacjowego który ma słodko mdły smak.

Autor: dynka86  16.05.2012

Pierwsze moje polędwiczki... za marynowane i na noc je zostawię a jutro z rana smażenie bo szykuje się imprezka wieczorem :P Ciekawe czy mi wyjdą :P

Autor: Kena23  02.06.2012

przepis super, polecam poledwiczki wyszly bardzo dobre!

Autor: choga  23.06.2012

zrobiłam, czekają, zaraz zobaczę co wyjdzie

Autor: choga  23.06.2012

właśnie zrobiłam zobaczę co wyjdzie

Autor: choga  23.06.2012

właśnie zrobiłam zobaczę co wyjdzie

Autor: Martyna  29.11.2012

Bardzo polecam, dzis bede robic drugi raz, bo bardzo nam smakowalo. troszeczke zmodyfikowalam- nie dodalam rozmarynu i grilowalam bez tluszczu. Probowalam robic to z filetami z kurczaka ale nie byly tak smaczne.

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu