Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Ciasto na pierogi

Autor: tina  Data: 14.02.2006

Porcje: 30 szt.  Koszt: ? zł  Trudność: prosty  Czas: ? min.  Kalorie: ?

Składniki:

3 szklanki mąki, 3/4 szklanki wrzątku, 1/3 szklanki zimnej wody, może być 1 jajko - nie musi

Jak przyrządzić?

Mąkę zalać wrzątkiem i zaraz zimną wodą, wymieszać łyżką, przykryć pokrywą na 20 minut. Następnie wyrobić, przykryć pokrywą i odstawić na następne 20 minut. Na koniec jeszcze raz wyrabiamy, wałkujemy i kleimy pierogi. Ciasto jest miękkie, bardzo dobrze się klei i nie rozklejają się podczas gotowania - pyszne. Smacznego;)

Potrzebne przybory:

stolnica, miska, pokrywa
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: asia  17.03.2006

rewelacyjny przepis! 3 razy robilam ciasto wg przepisu mamy i musialam wyrzucic (choc mamie wychodzi swietnie) a wg Twojego przepisu wyszlo idealnie!

Autor: abrzeski  09.04.2006

Jak ja długo szukałem tego przepisu! Jedno pytanie jeżeli chciałbym dodać jako to przed zalaniem wodą czy przed końcowym wyrabianiem?

Autor: nati  10.07.2006

bardzo prosty i latwy przepis ¸wprost wspanialy

Autor: marzi  11.08.2006

Zrobiłam pierwsze w życiu pierogi wg tego przepisu i wyszły wspaniale! Rewewlacyjne ciasto - miękkie i nie rozkleja się. Dzięki za przepis!

Autor: Jagna  02.09.2006

Według Twojego przepisu wreszcie udało mi się zrobić ciasto na pierogi.Zawsze moje ciasto było bardzo twarde i nic z tego nie wychodziło.Bardzo dziękuję i pozdrawiam

Autor: wisienkaaaaa  06.10.2006

właśnie zaczęłam je robić!! mam nadzieję, że wyjdą pyszniutkie... ufam waszym komantarzom!!! pozdrawiamy

Autor: urthona  08.10.2006

Rewelacyjny przepis!!! Ciasto o cudownej delikatnosci a przy tym na tyle sprezyste,ze doskonale wytrzymuje gotowanie! POLECAM WSZYSTKIM TEN PRZEPIS

Autor: gooooooooooooo  14.10.2006

czytam przepis , a jesli brzmi zachecajaco ,to szybko przechodze do komentarzy ,same superlatywy ,musze sprobowac zrobic to ciasto ,a do komentarzy jeszcze wroce,,pozdrowionka dla autora

Autor: kasia_182  16.10.2006

Skorzystałam z przepisu - faktycznie REWELACJA. Pozdrawiam autorkę przepsiu :)

Autor: E-R  22.11.2006

SPRUBOJCIE DODAC LYZECZKE OLEJU CIASTO BEDZIE BARDZIEJ ELASTYCZNE- SMAKO!!!

Autor: zania  19.12.2006

Przepis ten jest naprawde prosty, pierogi smakuja rewelacyjnie. Polecam!

Autor: władysław z kielc  22.02.2007

no poprostu lewelacyjka wlasnie moja dziewczyna zrobiła dzis pierozki i ciasto według waszego przepisu i wyszły jej jak nic w zyciu :):) (jest troche ciapowata) ale te pierożki zrobiła pyszniutkie prawie takie jak moja mamusia haha polecam wszystkim to jest to czego potrzebujecie

Autor: Beata  20.03.2007

Ciasto jest b. dobre polecam ten przepis !!! POZDRAWIAM !

Autor: ines  20.04.2007

przepis swietny pierogi super

Autor: dorcja  05.05.2007

Wyśmienite, super i w ogóle brak słów..właśnie zajadam się pierożkami wykwintnymi,mniam, pycha, a swoją drogą czy makaron też tak można zrobić???

Autor: ts  05.05.2007

Makaron pewnie można, aczkolwiek makaron to raczej jajka i mąka. Poza tym rodzaj mąki ma duże znaczenie, nie każda się nadaje. A samo ciasto pierogowe zapowiada się nieźle, właśnie trwa 20 minutowa przerwa po wyrabianiu. Mi wyszło za mało wody (zamiast 1/3 zimnej dałem 1/2 zimnej i jest ok).

Autor: Halszka  12.05.2007

Spróbujcie zamiast wody dodać mleko.Ciasto wychodzi b.elastyczne i mięciutkie.Polecam!!

Autor: danuta  19.06.2007

SUPEROWY PEWNY przepis robiłam wychodzi zawsze mięciutkie rodzinka się ZAJADA !!!!! DZIĘKI

Autor: Dan  01.10.2007

przepis pewnie dobry, narazie zagniatamy ..heh..jestem optymista. bedzie pycha!!!

Autor: Jo 68  07.10.2007

Zrobiłam wczoraj ,miałam duzo miesa wiec trzykrotnie robiłam ciasto/za kazdym razem z maki tortowej/.Wyszło REWELACYJNIE.Prowadze dom od 14 lat ,od pierogów zawsze uciekałam bo dwa razy mi nue wyszły. Teraz będą nie tylko od świ eta . Rodzina się zjadała.Bardzo dziekuje za przepis .

Autor: gosia  21.10.2007

bardzo dobry przepis:)

Autor: lezka--usa  04.11.2007

zrobilam pierozki sa przepyszne..... dalam jajko, sol, lyzke oleju, ....polaczylam te skladniki i zalalam goraca woda polaczona mlekem...ciasto elastyczne .....super....przepyszne....smacznego ....pozdrawiam

Autor:  26.11.2007

Autor: DD  26.11.2007

bardzo dobry przepis ,ciasto wyszlo mieciutkie i pyszne. nie kleilo sie do rak.dziekuje za przepis.

Autor: kucharka-nieumialka  03.12.2007

Dlaczego to ciasto musi najpierw być pod przykrywa dopiero je wyrobić i znowu pod przykrywą? Czy te pierogi są wtedy lepsze? Co się takiego dzieje dzięki tym czynnością?

Autor: pytlasia  09.12.2007

owszem zgadzam sie na wode ,ale nikt nie zmieni mojago obecnego przepisu sciągniętego zresztą z internetu, mąka , zamiast wody jogurt naturalny ,żółtko plus łyżka oleju ,farsz dowolny

Autor: aska  09.12.2007

z takiej porcji ile pierogow wychodzi? thx :)

Autor: aska  09.12.2007

aha juz widze :) 30 :) przepraszam za moja nieopatrznosc :) a mam jeszcze jedno pytanie...czy koniecznie trzeba czekac az 20 minut? przeciez to strasznie duzo czasu :) ile pierogow by sie wyrobilo :) hehe pozdro dla wszystkich pierogozercow :) dam znac jak mi wyszly :)

Autor: kasiuniaz  11.12.2007

Nikt nie napisal, ze ciasto przykleja sie do wałka, miało byc super kleiste, wiec maki nie sypnełam. Farsz rozmroziłam, zle muszęgo dparowac, bo ma za duzo wody. Zobaczymy jak to wyjdzie. Ech... :)

Autor: kucharz  13.12.2007

ciasto beznadziejne, klei się i nie można go dobrze wyrobić, ogólnie 2- !!!!!!!!!!

Autor: monia  22.12.2007

dobry przepis, ale trzeba dodać troszke więcej mąki, jajo i koniecznie olej. Właśnie ugotowałam pierogi na tej zmodyfikowanej przeze mnie wersji przepisu i wyszły rewelacyjnie :-)

Autor: Monique  07.03.2008

Polecam!!!! Ciasto jest naprawdę mięciutkie i super sie rozwałkowuje! Pierożki nie rozgotowują sie w wodzie. Moim dzieciom bardzo smakowały:)

Autor: Karola  14.03.2008

Noo świetne tylko bardzo dużo czasu zajmuje...

Autor: aga K  09.04.2008

pycha! pierogi miękkie, nie rozklejają się, choć ciasto rozwałkowałam cieniutkie. Dziękuję za przepis!

Autor: valia  01.05.2008

REWELACJA ! robilam pierogi pierwszy raz - wyszly genialne! tez super byly na drugi dzien podsmazone na maselku z bulka tarta. DZIEKI ZA TEN PRZEPIS

Autor: wiera  12.06.2008

ciasto wspaniałe,nareście ciasto takie jak chciałam.

Autor: syla  11.07.2008

dodajecie jajko do tego ciasta????

Autor: gosikbb  02.08.2008

Rewelacja:):):) polubiłam robić perogi POLECAM

Autor: kama1999  03.10.2008

za kazdym razem kiedy robiłam cisto wychodziło albo za twarde albo strasznie lepkie..mam nadzieje że tym razem będzie inaczej:) pozdrawiam serdecznie i biore sie za robote...

Autor: kasia  13.10.2008

doskonały przepis, nawet Mnie, której nigdy nie udawało się zrobić dobrego(za pierwszym razem)ciasta na pierogi tym razem wyszło pyszne. dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

Autor: Dorota  04.11.2008

Naprawde rewelka az sie chce lepic! kurcze dzieki wielkie nie ma to jak dobra rada! super! a jakie pysznosci!!!!!!! dzieki raz jeszcze

Autor: Kuchcik  06.11.2008

bardzo dobre pierozki wyszly :)

Autor: Fionka  07.11.2008

Krótko mowiac macie racje : ciasto jeste REWELKA :)

Autor: anja_m  21.11.2008

Przepis świetny - polecam :)

Autor: anja_m  21.11.2008

Świetny przepis - polecam :)

Autor: ewlina  23.11.2008

mi wyszły okropne!!!! Być może coś spaprałam, nie wiem. W każdym bądź razie trzymałam się ściśle przepisu...

Autor: rumek  25.11.2008

pierwszy raz robiłem pierogi i powiem wam, ze wyszły wysmienicie.(nie dawałem jajka)

Autor: anka1980  26.11.2008

Nagroda Nobla za ten przepis!!!!!!!!!!!!!

Autor: natalia  28.11.2008

Trzeba troszkę więcej mąki ,ale ogólnie REWELACJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Autor: Paula  03.12.2008

Skoro wszyscy tak sie zachwycaja to biore sie ze lepienie pierozkow. Zobaczymy czy i mie wyjda :) Pozdrawiam.

Autor: lucky  04.12.2008

zrobiłem według przepisu i mi jako chłopowi wyszło idealne przepis pierwsza klasa (troszkę więcej mąki musiałem sypnąć ) P O L E C A M ! ! !

Autor: Paulinka  05.12.2008

a to jajko to kiedy dodajemy??

Autor: Paula  05.12.2008

Ciasto rewelacyjne !! Dzieki za przepis. Pozdrawiam.

Autor: leonardo  07.12.2008

właśnie skończyłam lepic pierogi wedłóg tego przepisu REWELACJA polecam naprawde jest świetny

Autor: Wojtekk  08.12.2008

Robiłem je ok miesiąca temu i wyszło rewelacyjnie! ani jeden pierog mi się nie rozpłynął. napiszcie kiedy dodajecie jajko bo ja jak wleje wodę rozrobię to wtedy daję jajko i rozrabiam dalej a potem jak w przepisie juz :) pozdrawiam / dzisiaj tez wyjdą :]

Autor:  08.12.2008

fakt zajmuje troche czasu, ale po prostu przepis na medal, Ja zawsze dodaje 1 jajko i troszke oleju. POLECAM ,samk i konsystencja IDEaLnA

Autor: issima  11.12.2008

ciasto bomba!!! już myślałam że nie wyjdzie ale pierożki były pierwsza klasa :)

Autor: Bremenka  14.12.2008

ciasto wspaniałe. Nie dodaje jajka, wtedy ciasto jest delikaniejsze, dodaje około 4 łyżek oliwy, ma piękny kolor i jest SUPER !!!!

Autor: puma  17.12.2008

Super przepis. Pierwszy raz ciasto wyszło mi takie jak powinno być.

Autor: danieludwik  17.12.2008

Już robiłem ciasto wg tego przepisu[w zeszłym roku] i właśnie szykuję sie do pracy także w tymroku.Przepis super!!!"sprzedałem" go już kilku osobom,też są zachwyceni.POLECAM!

Autor: Płomyk  19.12.2008

Jutro zabieram się za robienie pierożków, bo cała moja rodzinka je uwielbia, ale zawsze nienawidziłam robic ciasta i zawsze wychodziło mi twarde i nie mogłam go rozwałkowac, więc bardzo chętnie wypróbuje ten przepisik :)))) dam znac :))))

Autor: rusalka  20.12.2008

Ciasto Rewelacja!!!! Polecam:*

Autor: pawlacz  21.12.2008

Doskonały przepis. Ciasto można również smażyć. Ukłony dla autorki!

Autor: engi  22.12.2008

Faktycznie przepis wspaniały..pierogi wyszły wyśmienite..pozdrawiam

Autor: Dana  25.12.2008

Ciasto wyszło super. Polecam jeszcze troszkę dodać soli.

Autor: filojazo  30.12.2008

Noooo, kooochani. Różne znam pomysły na najprostsze potrawy, ale ten jest doprawdy rewelacyjny. Ciasto jest miękkie mimo braku drożdży - to chyba zasługa pomysłu z ciepłą wodą - polecam! Sprawdzone przed chwilą! P.S. Czy mąki za dużo, czy za mało, to widać "pod ręką". Wszak mąka mące nierówna.

Autor: magdalena  05.01.2009

Coś wspaniałego!Genialny przepis dziękuję bo do tej pory wstyd sie przyznac ale jestem mężatką od 7 lat i pierogów nigdy nie robiłam nigdy nie wychodziły, ale teraz hurrrra chce mi sie skakać do góry!!!!!SUUUUUUUUUUUUper

Autor: szAchA  06.01.2009

przepis spox juz robiłem smakokuje dzienx...;-]

Autor: malysz  07.01.2009

ciasto sie udalo bylo za...ste !

Autor: corka malysza  07.01.2009

pieroszki byly pyszne POLECAM TEN PRZEPIS tina masz medal super kucharki!!!!!!!!!!!!

Autor: paulina  10.01.2009

Ciasto rewelacyjne !! Dzieki za przepis. Pozdrawiam.

Autor: natalia  12.01.2009

jutro robie pierogi bez gadania :)

Autor: aga  14.01.2009

Ciasto naprawdę rewelacja.Moje pierwsze pierogi i wyszły super.

Autor: Majka  16.01.2009

Ciasto wyszło rewelacyjne.Mąż aż zaniemówił.

Autor: margeritta  17.01.2009

To i ja zaczynam moją przygode z ciastem wczoraj zrobiłam ciasto ale takie twarde że tragedia . Czas na Pierożki

Autor: Dariusia  18.01.2009

Obawiałam się, że to jakaś ściema :) ale jestem mile zaskoczona:) ciasto jest zarąbiste, smakuśne :D

Autor: Ania  24.01.2009

Ciasto super.Zawsze odkładałam robienie pierogów na..."święty nigdy",a dzisiaj postanowiłam raz kozie smierć i wyszły pychoty(farsz z kaszy gryczanej z dodatkiem przesmażonej cebulki i twarogu +pieprz ziołowy ,sól,pieprz naturalny i smakowo jest .Ha,ha -hurra ;-)

Autor: karina  28.01.2009

witam. dzisiaj po raz pierwszy robiłam pierogi. przepis bardzo prosty, ale pierogi wyszły super. dziękuję.

Autor: jola  30.01.2009

dzisiaj robie pierogi,ciasto mi nie zawsze wychodzi,spróbuje tego przepisu,myśle ze wyjdą wspaniałe,czytając komentarze.

Autor: leszek  30.01.2009

bardzo dziękuję za tak wspaniały przepis ,od dzisiaj moją specjalnością będą pierogi ,ciasto daje się plastycznie formować, serdecznie pozdrawiam i zapraszam na pierożki...

Autor: Jola  31.01.2009

Ja musiałam dosypać więcej mąki i posoliłam ciasto.

Autor: Lusi  04.02.2009

Muszę przyznać, że nie byłam przekonana co do tego przepisu, ale zaryzykowałam i zrobiłam - rewelacja. Wiele razy robiłam ciasto pierogowe, ale to jest wyśmienite - polecam wszystkim gospodyniom domowym (panom również).

Autor: inka  06.02.2009

Przepis super!!! Ciasto palce lizac!!! Moi kanadyjscy przyjaciele zachwyceni... dziekuje!!

Autor: inka  06.02.2009

Przepis super!!! Ciasto palce lizac!!! Moi kanadyjscy przyjaciele zachwyceni... dziekuje!!

Autor: latosia  07.02.2009

Mój przepis na pierożki otrzymałam od mojej kochanej teściowej. Jest podobny do tego o którym czytamy, ale jeszcze bardziej prosty w użyciu..... po prostu zalewam mąkę wrzącą wodą i wyrabiam nożem , a następnie rękoma.Nigdy mnie nie zawiódł( w przeciwieństwie do innych sytuacji w życiu) . Życzę smacznego.

Autor: latosia  07.02.2009

Mój przepis na pierożki otrzymałam od mojej kochanej teściowej. Jest podobny do tego o którym czytamy, ale jeszcze bardziej prosty w użyciu..... po prostu zalewam mąkę wrzącą wodą i wyrabiam nożem , a następnie rękoma.Nigdy mnie nie zawiódł( w przeciwieństwie do innych sytuacji w życiu) . Życzę smacznego.

Autor: seba  07.02.2009

robiłem pierogi wg przepisu-pyszne, polecam

Autor: dorota  09.02.2009

fantastyczny przepis po raz pierwszy robiłam pierogi i wyszły znakomicie ,aż chce sie je robić,bo ciasto to podstawa

Autor: Ania  12.02.2009

W końcu udało mi się zrobić ciasto na pierogi!! Dzięki!!

Autor: adula  13.02.2009

Pierwszy raz zrobiłam pierogi (wcześniej nie śmiałam się nawet brać do tego bo to specjalność mojej babci:)) i...rewelacja!!nie wierzyłam że to może być proste i przyjemne.Wielkie dzięki za boski przepis. Aha- jajka nie dałam

Autor: Anemonka  15.02.2009

Dzięki temu przepisowi wreszcie pokonałam upiora "twardego ciasta". Powiedziałam sobie jak nie teraz to już nigdy i niedzielny obiad udał się wyśmienicie a mój mały synek spałaszował cały talerz pierogów. :) Warto spróbować.

Autor: anika  17.02.2009

zobaczymy bo do tej pory to miałam same kłopoty z pierogami he he sprobuje

Autor: NINKA  17.02.2009

IDE KLEIC NAPISZE CO WYSZLO

Autor: zos  19.02.2009

ja wogóle nie oddaje jajka i jakos dobre wychodza, olejem mozna wysmarowac potem rece zeby sie nie kleiło.

Autor: kacha  22.02.2009

Rewelacja przepis,robiłam ostatnio i musze przyznać że pierwszy raz w życiu wyszły mi takie mięciutkie teraz lepienie pierogów to sama przyjemność.

Autor: marcelos  25.02.2009

przepis bomba ! właśnie siedzę i wcinam pierożki :)

Autor: Marceli  28.02.2009

Przepis SUPER !!!! POLECAM !!!! Marceli

Autor: Miras  03.03.2009

Bardzo dobry przepis i chyba najlepszy

Autor: beatrice77  04.03.2009

Ludzie, ten przepis to REWELACJA! Polecam gorąco, wypróbujcie. 100% sukcesu. Mąki można dodać trochę więcej. Be jajek jest OK! BB

Autor: Anethe  06.03.2009

Nie napiszę nic nowego:) To ciasto to REWELACJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Mój mąż uwielbia pierogi, a dotąd kiedy miałam je robić to mnie szlag trafiał, właśnie z powodu papraniny z ciastem.Teraz robię raz w tygodniu :PP Dziękuję za ten przepis!

Autor: Magda  13.03.2009

Ja tez będe robiła raz w tygodniu-ciasto rewelacyjne:)

Autor: mamuska  25.03.2009

Właśnie zasiadam do pierożków mam nadzieję że ten przepis w końcu pomoże mi uporać się z najbardziej znienawidzoną potrawą czyli pierogi ruskie. Pozdrawiam serdecznie !!!

Autor: iza  26.03.2009

a do tego naczynia z tuperware stolnica plus walek:)

Autor: keja  27.03.2009

I do tego w misce tuperware na ...ciasto ;)

Autor: magda  01.04.2009

od kiedy mam ten przepis robie pierogi raz w tygodniu.Dzis własnie robie:)

Autor: ewemuc  02.04.2009

Potwierdzam!!! Przepis super, a jakie wyszły pierożki! Zawsze miałam problem z ciastem- było zwykle twarde, gumowate- a to jest świetne!!! Dziękuje za przepis:))))

Autor: arek kucharz  12.04.2009

droga tino przepis jest co najmniej dziwny !!!! mieszać łyżką mąkę z wrzątkiem dolewać wody zimnej jeso to bez sensu !!!! oto poprawiony przepis : 750G MĄKI SZKLANKA CIEPŁEJ WODY,JEDNO JAJKO,SZCZYPTA SOLI - WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYROBIĆ W MISCE PRZYKRYĆ WILGOTNĄ ŚCIERKĄ PO 20 MINUTACH WYROBIĆ PRZEZ OKOŁO 1-2 MIN WYCINAĆ KÓŁKA NAKŁADAĆ FARSZ KLEIĆ PIEROGI I.... DO WRZĄTKU NA 1-1,30MIN I TO TYLE W TEMACIE POZDRAWIAM AREK

Autor: Madzia  25.04.2009

musze przyznac ze jestem pod wrazeniem. dzieki :)

Autor: Ilonka__26  27.04.2009

Poprostu są rewelacyjne nigdy nie robiłam bo zawsze ciasto mi nie wychodziło od dzis bede robic przynajmniej raz w tygodniu rewellancja Brawo Dla Autorki

Autor: Sylwia  05.05.2009

Skoro tyle jest pozytywnych ocen na ciasto Tiny nie wydaje mi sie zeprzepis jest dziwny........zawsze robilam wedlug przepisu Arka......ale czas na zmiany. Zycie nalezy sobie ulatwiac, by ocenic ktory sposob jest latwiejszy trzeba wyprobowac. Pozdrawiam wszystkich gotujacych :o)

Autor: piotr001  08.05.2009

Moja ciotka, lat 95 zawsze tak robiła, pierogi wychodziły jej REWELACYJNE! a ja tak zrobione jadłem raz w restauracji. To najlepszy przepis na świecie. Ten wrzątek jest niezbędny. Ja zalewam zamieszam i szybko dodaję bardzo zimną. Dalej jak w przepisie plus 1 jajko małe, szczypta soli i łyżka oliwy na 60/80 sztuk. Dzięki za rozpropagowanie tego przepisu. Może wreszcie i w restauracjach się nauczą?

Autor: Hanilla  17.06.2009

Właśnie zaczynam robić ciasto wg tego przepisu. To będą moje pierworodne pierogi ;) więc trzymajcie kciuki :D

Autor: Hanilla  17.06.2009

WYSZŁY!!! Najedliśmy się, żyjemy, smakowało. Tylko z farszem był problem bo połowa zjadła się w czasie robienia ciasta ;) Dziękuję za przepis :)

Autor: izabela  17.06.2009

CIASTO REWELACJA!!!!! WYPRÓBOWAŁAM SMAKOWAŁY FANTASTYCZNIE!!!!!!!!!! DO PANA ARKA KUCHARZA: PANIE ARKU NAJPIERW TRZEBA COŚ WYPRÓBOWAĆ ABY WYDAWAĆ O TYM KOMENTARZ, UWAŻAM ŻE NIE JEST ISTOTNE CZYM SIĘ WYRABIA ŁYŻKĄ, NOŻEM CZY RĘKOM LUB CZY SIĘ ZALEWA WRZĄTKIEM, ZIMNĄ WODĄ CZY MLEKIEM. WAŻNE JEST ABY SIĘ UDAŁO I SMAKOWAŁO! POZDRAWIAM SERDECZNIE IZA.

Autor: Renaa ;)  23.06.2009

Pierwszy raz robiłam pierogi ;D przepis spoko, szybko i smaacznie ;) Pozdrooo. ;]

Autor: Mega Laska  06.07.2009

Dziś robiłam pierwszy raz w życiu pierogi z truskawkami z tego właśnie przepisu i wyszły wyśmienite!!!Polecam!!!

Autor: Bożena  08.07.2009

MAM MASĘ PRZEPISÓW NA PIEROGI ale ten REWELACJA ciasto ładnie się wałkuje nie potrzeba podsypywać mąki , nie kleji się do wałka ,POLECAM łatwy dla gospodyni ktora nie potrafi gotować

Autor: issima  09.07.2009

drogi Arku twój przepis jest kiepskawy po pierwsze nie daje sie jajka do ciasta bo wtedy jest twarde. Przepis tiny jest rewelacyjny i pierożki z niego zawsze wychodzą a z twojego no cóż..... szkoda gadać

Autor: Bożena  09.07.2009

Na drugi dzień po odsmażeniu z cebulką są GENIJALNIE SMACZNE polecam nie ma lepszego przepisu

Autor: madziula  10.07.2009

Moja siostra je teraz robi a ja pisze komentarz mam nadzieje że wyjdą w prost wyśmienite dobrze że ona pracuje jako cukiernik ale nie piszcie do niej bo wiem że jej nie znacie.Pozdrawiam i moja siora też was pozdrawia!!!.

Autor: dorota  11.07.2009

moje pierwsze w życiu pierogi i od razu sukces :)))) tak, jestem z siebie dumna :)))) polecam ten przepis!!!

Autor: elka  12.07.2009

Super ciasto. Udało się, jak nigdy!

Autor: oswieciula  20.07.2009

Bardzo dobry przepis!!! Wcześniej zelawałam mąkę wrzatkiem i przy wyrabianiu, ciasto parzyło mnie w palce :( Ciasto zrobiłam z mąki pełnoziarnistej, pierogi BYŁY bardzo pyszne. W roli farszu wystąpiły jagody z cukrem i odrobiną cynamonu :)

Autor: issima  21.07.2009

panie Arku przepis nie może być "poprawiony" bo to nie pański przepis proszę utworzyć swój własny wpis na osobnej stronie

Autor: Asia  21.07.2009

Dziekuję za ten przepis jest rewelacyjny. Rzadko robiłam pierogi własnie ze względu, na to że ciasto nie zawsze mi wychodziło. Dzisiaj sie udało doskonale.!!

Autor: Gosia  26.07.2009

Do wczoraj ciasto moich pierogów przypominało podeszwę od kalosza, a teraz rewelacja, dzięki za przepis. Pierogi rozpływają się w ustach. Ciasto mięciutkie, elastyczne, klei się jak masełko.

Autor: maupa  28.07.2009

To naprawdę działa, ciasto wyszło świetne. Jeśli komuś się lepi, to chyba dlatego, że za wcześnie zaczyna wałkować - ono musi trochę ostygnąć. Następnym razem spróbuję z mlekiem, natomiast olej dodaję do wody w której gotuję pierogi. Smacznego wszystkim pierogożercom! :)

Autor: noemi  29.07.2009

niesamowite!!!!! pierwszy raz w zyciu udalo mi sie! pierwsze podejscie i mega!! dziekuje!! narzeczony uwielbia pierogi a ja nie potrafilam zrobic ciasta do dzisiaj!! czekam jeszcze 10 minut i zabieram sie za lepienie... myslalam ze ciasto i pierozki to zgroza a od dzisiaj to dla mnie przyjemnosc!

Autor: lola  03.08.2009

Zrobiłam -super sie lepi, elastyczne. Nie można robić zbyt cienkich krążków bo się rozwalą (ups...!) potem już wyszły ok :)

Autor: ola  08.08.2009

Przepis rewelacja.Właśnie z talerza zninknęły wszystkie pierogi.Cała rodzinka zachwycona:)polecam

Autor: anula  21.08.2009

hm ciekawy przepis, jutro sprubóje bo mój chłopak i jego rodzeństwo bardzo chca jesść pierogi... a nie pamiętam jak mama robiła........

Autor: Monia  28.08.2009

Ślicznie dziękuję za ten przepis, wypróbowłam go wczoraj i do tej pory nie mogę wyjść z podziwu :) Od tej chwili jadłabym pierogi codziennie ;) Nigdy więcej kupnych pierogów !

Autor: Patrycja  28.08.2009

Ciasto jest wprost cudowne. Dodałam więcej mąki, bo było zbyt mokre. Moze przez jajko. Pierożki z borówkami są przepyszne.

Autor: kreska  29.08.2009

faktycznie przepis rewelacyjny. zazwyczaj jestem sceptycznie nastawiona do nowych przepisów, jednak ten dzisiaj ten wypróbowałam i wszystkim bede polecac. Dzięki

Autor: pelasia  04.09.2009

to dziwne,ale mi przy wyrabianiu ciasto okropnie sie kleilo.mialo konsystencje drozdzowego,doslownie lalo mi sie przez palce a zrobilam wszystko tak jak trzeba,ale po ugotowaniu juz jest ok,nie rozlecialy sie i sa miekkie i smaczne:)takze na razie trzymam sie tego przepisu:)

Autor: Anita  05.09.2009

Rewelacja !!!

Autor: kaska  08.09.2009

Pierogi REWELACJA. Proporcje super - genialne

Autor: PIROG  12.09.2009

KICHA TOTALNA !!!!!!

Autor: lola  12.09.2009

Do dziś moje ciasto przypominało podeszwe od buta a według tego przepisu wyszedł gumiak

Autor: krycha  12.09.2009

tina jezeli ty masz takie proporcje jak to ciasto to pewnie wygladasz jak dinozaur

Autor: Karolina  21.09.2009

Ciasto naprawdę rewelacja.Mi zawsze ciasto wychodziło takie twarde,że można było nim gwozdzie wbijać w ścianę:)))A to ciasto mięciutki i się nie klei naprawdę super polecam

Autor: Ella  25.09.2009

Fenomen! Świetny przepis, łatwy i smaczny. Po 10 latach pierogowej posuchy (zawsze porażka) powoli zaczynam piąć się na wyżyny mistrzostwa (szaleję z farszami - w końcu mogę! Dzięki, dzieki, dzieki

Autor: krysia  26.09.2009

Własnie odpoczywa po wyrabianiu, ale pomimo ugniatania przez 20 minut grudki pozostały. Mam nadzieję, że znikną przed wałkowaniem, skoro wszyscy piszą, że ciasto jest gładkie i elastyczne.

Autor: sylwia  29.09.2009

Wlasnie skonczylam jesc pierogi !Sluchajcie to ciasto to rewelacja !Dziekuje !

Autor: gggka  04.10.2009

ciasto pierwsza klasa

Autor: Alex  08.10.2009

Absolutnie megeafantastyczny przepis!!!!Narobilam 55 pierogów i to raczej nie koniec:)Dzieki!

Autor: ISIA  10.10.2009

rewelacja !!! polecam ten prezpis każdy wg niego zrobi super pierozki :) dziekuje za pomoc !

Autor: rajska-panna  12.10.2009

przepis poprostu rewelacja:) pierwszy raz jestem dumna z pierogów :) dziekuje i pozdrawiam

Autor: dorota  16.10.2009

cholewcia, szkoda, ze dopiero teraz to przeczytałam :-( dałam wrzatek ale nie polałam zimna wodą i mam klajster, dodawanie mąki było tylko reanimacją trupa. Jutro rano idę po następne torebki mąki, farsz już mam; wyszedł znakomity. Pozdro!

Autor: maja  19.10.2009

Będę dzisiaj robić te pierogi to napisze jak wyszły. Nie wiem tylko kiedy mam dodać jajko...

Autor: nika  19.10.2009

zrobiłam moje pierwsze w życiu pierogi i się udały!!!! ;-) dzięki za przepis.Chyba "sprzedam" go mojej mamie, bo pamiętam,że jak ona robiła pierogi to ciągle musiała podsypywać mąką, a mi się nic nie kleiło.

Autor: Edre  22.10.2009

Zgadzam się z wszystkimi pozytywnymi opiniami, wg mnie ciasto zasługuje na medal!Nie dodaję jajka , a tak wszystko wg przepisu,rzeczywiście wspaniale się walkuje i lepi i po ugotowaniu smakuje wyśmienicie.Moja rodzinka jest bardzo zadowolona,bo nie ma jak swojski wyrób.Bravo!

Autor: wiwa  23.10.2009

ten przepis to największe gówno, jakie widziałem. autor sam sobie co jakiś czas wpisuje zachwycające komentarze. oto i cała tajemnica.

Autor: wiwa  23.10.2009

ten przepis to największe gówno, jakie można sobie wymyślić. ostrzegam, bo sprawdziłem. autor sam sobie co jakiś czas dopisuje zachwyty nad tym gównem. ściema!!!

Autor: dorota  27.10.2009

właśnie jem pierogi zrobione wedlg tego przepisu są super moje dzieci uwielbiają pierogi i często im robie zawsze miałam problem z ciastem wyrabiałam go na raty bo tak bolały mnie ręce a dzisiaj rece nie bolą ja szczęśliwa dzieci zadowolone pierogi pycha DZIĘKI PA POZDRAWIAM

Autor: Gagatek  28.10.2009

Witam wszystkich,kupe razy pierogi robiłem ale rzeczywiście ten przepis jest najlepszy:):)

Autor: k  31.10.2009

fuj

Autor: ania  06.11.2009

A mój przepis jest sprawdzony i nie trzeba długo czekać bo ja nie dodaję jajka bo to ono powoduje,że ciasto jest twarde i tylko na kilogram mąki to 4 łyżki oleju i dobrze ciepłej wody ok.3 szklanek (to zależy od suchości mąki)

Autor: Natalkaaa  10.11.2009

OOo Mam nadzieje ze pierozki wyjda mi pyszne:P

Autor: jusia  16.11.2009

Dzieki za przepis;)REWELACJA!!!

Autor: agnik  23.11.2009

Pierożki wyszły po prostu rewelacyjne palce lizać takie pyszne są:)!!

Autor: marzena  27.11.2009

REWELACJA:)pierwszy przepis jaki znalazlam w necie-katastrofa-wnet ryczalam.Potem ten przepis iiii?REWELACJA!! Od dzis robie pierogi sama z roznymi farszami-a polecam ten: 1 kapusta swieza 30dkg boczku wedzonego 2 cebule kapuste ugotowac ,boczek z cebulka drobno pokroic podsmazyc.kapuste przemielic przez maszynke dodac boczek doprawic w/g uznania. Moja 7 letnia corcia wlasnie zjadla 8 wielkich pierogow:) POLECAM I DZIEKUJE:)

Autor: aga  30.11.2009

Rewelacja!!!Pierwszy raz wyszły mi pierogi i wszyscy byli w szoku, że takie dobre. Polecam ten przepis.

Autor: nini  02.12.2009

ciasto wyszlo nadwyraz.........hm jakby to ujac ZLE bylo kleiste okropne i geste

Autor: Inkwizytor  08.12.2009

straszna hujowka

Autor: gosia  15.12.2009

Napiszcie prosze czy pierozki z tego ciasta mozna zamrazac /czy nie pękaja/?

Autor: Natalia  18.12.2009

Mi wyszło super tylko tak jak latosia ugniatałam odrazu.WYSZŁY WSPANIALE!!!!!!!!!!!DZIEKI

Autor: Małgorzata  18.12.2009

Zrobiłam z jajkiem. Okropność - ciasto się kleiło do wszystkiego. Musiałam podsypywać mnóstwo mąki. Efekt końcowy był nie najgorszy, ale roboty co niemiara z tym podsypywaniem i odklejaniem się od ciasta.

Autor: bania  20.12.2009

pychotka wyszly;) juz pierogowe ciasto mi nie straszne,dziekuje za przepis ;))

Autor: Meghy  21.12.2009

Dziwne, byłam pewna, że po tylu pozytywnych komentarzach, ciasto na pewno mi wyjdzie, a tu kicha, i żeby było śmieszniej, wyszło mi twarde jak skała, aż mnie ręce bolały przy wyrabianiu. Sytuacja jest tym dziwniejsza, że wśród negatywnych komentarzy były ewentualnie zarzuty, że ciasto jest za żadkie i się klei. Ciekawe gdzie tkwi mój bład:((((

Autor: maggjar  21.12.2009

Dzieki za przepis ,co roku robie pierogi na Święta w minimalnych ilościach z powodu twardości ciasta dziś jestem w niebie nalepiłam z córkami 61 pierożków .Na pewno bedą smakowały.

Autor: maggjar  21.12.2009

Aha , ja nie dodawałam jajka wcale nie potrzeba.

Autor: Shahir  22.12.2009

Jest zabejiste ,ekstra super ... normalnie pycha ... :)

Autor: Bonita  23.12.2009

Potwierdzam wiele poprzednich opinii - wczoraj zrobiłam pierożki z ciastem według tego przepisu - RE-WE-LAC-JA !!!! Ciasto mięciutkie, plastyczne i bardzo dobrze się wałkuje:) pozdrawiam Tinę i DZIĘKUJĘ !!! Nie będzie wstydu przed teścióweczką na Święta !!! :D

Autor: Bogdan  23.12.2009

Nie będę się powielał i dodam tylko żeby robiąc ciasto nie przesadzic ze składnikami, chcąc zrobic żonie niespodziankę zużyłem trzy kilo mąki żeby ciasto było do rozwałkowania . Coś zpieprzyłem i stąd pytanie : czy nadmiar ciasta można zamrozic ???

Autor: Bogdan  23.12.2009

CZY KTOŚ MI ODPOWIE BO ZA DWIE GODZINY WRACA ŻONA . CZY WYWALIC RESZTĘ , CZY UDAWAC ŻE ZROBIŁEM OD RAZU NA NOWY ROK ??????

Autor: klaudynka2503  23.12.2009

Fajny ten przepis-w końcu udały mi się pierogi, aczkolwiek na początku za cienko rozwałkowałam ciasto i kilka szt mi się rozpadło hi hi! Poza tym trochę zmieniłam przepis: 4 szklanki mąki wodę tak jak wyżej podano w przepisie plus jajko szczypta soli i trochę oliwy zagniotłam to wszystko razem odstawiłam na 30 min i potem zaczęłam wyrabiać pierogi wyszły super prawie 70 szt. Pyszne jak nigdy!!!

Autor: Tomek  23.12.2009

I życie stało się prostsze. Wyrobienie ciasta łatwizna, faktycznie nie przykleja się do blatu, ciasto dobrze się skleja. Nam (rodzinne robienie pierogów) wyszło z tej porcji 50 pierogów. TINA chwała Ci za ten przepis. Może masz, albo inny farumowicz pomysł na łatwe rozwałkowanie ciasta? :)))

Autor: bombus  23.12.2009

bardzo udany przepis na ciasto pierogowe. My oraz nasze dzieciaki jesteśmy zachwyceni efektem. Pierogi robiliśmy po raz pierwszy, zrobilismy ich około 80 sztuk(z dwóch porcji) , spędzilismy przy tym kilka godzinek , ale opłacoało się.

Autor: maupa  23.12.2009

Bogdan, zrób od razu na Nowy Rok:)

Autor: Lotnir  24.12.2009

WIELKIE DZIĘKI ZA PRZEPIS!!!!! Co roku na wigilię muszą być pierogi ale nie zawsze ciasto wychodziło albo było twarde albo się sklejały. A ten przepis jest rewelacyjny ciasto idealne i się nie kleją ani się nie rozgotowały. Podsmażane są przepyszne.

Autor:  27.12.2009

gówno

Autor: izaaa  28.12.2009

nie lubilam robic pierogow bo nie zawsze ciasto mi wychodzilo, z tego przepisu skorzystalam juz 4 razy i za kazdym razem pierozki wyszly super!! Ja nie dawalam jajka tylko troche oleju, polecam ten przepis wszystkim na pewno bedziecie zadowoleni :) Dziekuje autorce przepisu i serdecznie pozdrawiam :)

Autor: Kasia  29.12.2009

Przepis rewelacyjny - już na zawsze pozostanie w moich sprawdzonych i godnych polecenia przepisach :)

Autor: bbb  05.01.2010

Bogdan i jak tam żona? zaskoczona? :) my właśnie robimy te pierogi... zobaczymy co wyjdzie

Autor: Azjateska  05.01.2010

nigdy nie mogłam utrafić z ciastem, albo za suche albo za wilgotne.... tym razem się udało IDEALNIE :) świetny przepis :)

Autor: fifi  15.01.2010

Przypadkiem znalazłam ten przepis.Pierogi robię już chyba 35 lat, ale ten przepis na ciasto ma wszystkie inne pod sobą.GENIALNY.Jednak człowiek uczy się całe życie.Serdecznie pozdrawiam.

Autor: hania  18.01.2010

potwierdzam- ciasto super elastyczne, miękkie i łatwo się skleja pierogi:) A co do ilości składników- trzeba byc elastycznym i nie zawsze kurczowo co do mililitra trzymac sie przepisu :)

Autor: izunia6666  19.01.2010

Witam serdecznie, słowo "pierogi" mroziło moją krew w żyłach, bałam się spróbować, bo znam wiele komentarzy o : za twardym cieście, rozłażącym się itp. Dziś zrobiła pierwsze pierożki, z trzema rodzajami farszu: mięsne, ze szpinakiem i serem i z serem na słodko. Wyszły delikatne i pyszne. Bardzo dziękuję i serdecznie polecam. Będzie ze mną już zawsze:))

Autor: Mark  01.02.2010

Pierwszy raz w życiu robiłem pierogi i ciasto według tego przepisu wyszło mi bez najmniejszych problemów tak że sądzę iż innego nie będę próbował .

Autor: Tomasz  05.02.2010

Panie Arku Kucharz pan to chyba w kuchni na mopie pomiata

Autor: Mireeeek  05.02.2010

Witam smakoszów. Trochę przydługi (czas) przepis na ciasto. Ciasto na pierogi jest chyba jednym z najprostszych do wykonania. ALE o powodzeniu decyduje czas i sposób. Czyli: 1. Woda musi być gorąca, najlepiej zaraz po zawrzaniu. 2. Do mąki (w jednych przepisach bez w innych z jajkiem) dodajemy wodę od razu po ugotowaniu. 3. Liczy się czas należy od razu zagniatać ciasto i robić to dopóki niebędzie miało odpowiedniej konsystencji (nie klei się do rąk i wałka). - Trochę się trzeba przy tym napracować ale warto. Ciasto jeśli mamy nadmiar zawsze można włożyć do lodówki na jutro zawinięte w folię spożywczą. 4. Jeśli jest taka potrzeba proporcje wody i mąki, można regulować dodając w trakcie zagniatania (pamiętajmy o temp.(!) wody). 5. Należy dokładnie z kleić brzegi pierogów. 6. I oczywiście trzymać się przepisu myślę że najprostszy to ten co podała "latosia". PS Aha i nie należy doprowadzić do wysuszenia ciasta, tzn jeśli mamy przestój technologiczny to przykryć ściereczką lub zakryć miską. Tak samo postępujemy z pierogami czekającymi na swoją kolej do gotowania. Pozdrawiam :)))

Autor: Kaja  08.02.2010

Ciasto godne polecenia, wyprobowalam osobiscie i pierogi rozplywaja sie w ustach. Warto sie skusic na pierozki z tego przepisu. :)

Autor: olusia olusinska  10.02.2010

Ciasto jest super :) zrobiłam z mąki pełnoziarnistej (nie jadam zwykłej pszennej) i wyszło równie puszyste, fajnie kleiste i smaczne jak ze zwykłej mąki pszennej :) polecam!

Autor: ewa  20.02.2010

własnie skonsumowałam pierożki wg w/w przepisu REWELACJA !!!!

Autor: ela  22.02.2010

Przepis bardzo fajny,ja mieszałam drewniana łyżka,dodałam jajko,i szczyptę soli.Ciasto super:)

Autor: Julia  26.02.2010

Super, super, super... U mnie w domu nigdy się nie robiło pierogów, bo ciasto trudno zrobić, bo dużo roboty, wniosek - kupimy w sklepie. Kilka miesięcy temu, chcąc zrobić niespodziankę mężowi, znalazłam ten przepis i z duszą na ramieniu rozpoczęłam produkcję. Wyszły fenomenalnie. Od tamtej pory lepimy przemysłowe ilości pierogów. Przychodzą moja mama z siostra, bo okazało się, że to nie tylko proste, ale również świetna zabawa i okazja do spotkania się na plotki. Nawet mój mąż bierze udział we wspólnym lepieniu i cieszy się, że wreszcie mamy czas na wspólne spędzenie czasu, bez ciągłego spoglądania na zegarek. Jak planujemy na dany dzień lepienie to wiadomo, że zejdzie nam do późnych godzin popołudniowych, a potem jeszcze degustacja... I tak biesiadowanie przeciąga się do wieczora. Dziękuję serdecznie za ten rewelacyjny przepis i pozdrawiam.

Autor: LaraCroft68  18.03.2010

witam,ponoć tego ciasta nie da się spieprzyć-jest tak proste jak budowa cepa ,proszę mi w takim razie napisać dlaczego mi się to udało? wszystko zrobiłam jak napisała tina-jednak od rąk-od stołu-od łyżki nie mogłam go odkleić,nie dało się wyrobić ani formować-rozciągało się jak stara guma arabska,kiedy próbowałam stworzyć coś na wzór pieroga i ugotować-wyszła w smaku sama mąka(nie licząc farszu kapusty z grzybami który za to wyszedł rewelacyjnie) -plisss-pomocy tak bardzo chce te pierogi zrobić:(

Autor: krystyna  19.03.2010

robiłam i zawsze wychodzi jajko mieszam z zimną wodą przepis cudo -dzięki

Autor: izabelka  28.03.2010

przepis rewelacyjny!!! teraz lepienie pierogow to czysta przyjemnosc :) DZIEKI i polecam wszystkim!!

Autor: marta  02.04.2010

Przepis REWELACJA!!!!!!!!!! Polecam kazdemu i tez dalabym NOBLA !!!!!!! Lepienie pierogow nalezy do przyjemnosci. Dziekuje :)

Autor: Buńka  08.05.2010

przepis super pierwszy raz robilam pierogi i wyszly fantastycznie !!!! ciasto ekstra nie klei sie !!! bomba polecam wszystkim!!! mi z tej porcji ciasta wyszlo 35 pierożkow

Autor: njkbjkb  13.05.2010

Ja robiłam na oko ale baza byl ten przepis (plus minus bo zaczynalam z niespelna 5 szklanek maki), dodalam jajko i tropem innych przepisow odrobine oliwy z oliwek. Szok - IDEAL NIE CIASTO ;)))

Autor: ksenia  24.05.2010

Dzisiaj robiłam!!! Pierwszy raz jestem zadowolona z pierogów!!!! Na początku przerażona byłam gródkami ale po tych kolejnych 20 min ciasto wyszło idealne - a jakie smaczne!!! Miłe zaskoczenie jest takie że się nie klei, nie trzeba posypywać mąką i nie ma dużo sprzątania!!!!! :)

Autor: gata  14.06.2010

zgadzam sie tez zawsze mialam problem z ciastem a to wyszlo super... nawet grubo rozwalkowane jest pycha

Autor: marta  20.06.2010

Przepis rewelacja!!! Polecam każdemu - staremu i młodemu. ciasto pięknie się wyrabia, pierożki kleją wyśmienicie i żaden się nie rozpada przy gotowaniu. Duże pochwały za ten przepis!!!!

Autor: aqq  20.06.2010

TEN PRZEPIS TO O D... POTŁUC!!!!!!!!!!!!!!! BO Z TEGO CIASTA Z PEWNOŚCIĄ NIE ZROBI SIĘ PIEROGÓW. PROPORCJE Z KOSMOSU i BRAK OLEJU, WIĘC UWAŻAJCIE PRZED WYPRÓBOWANIEM!!!!!!!!!!!!!!!!!

Autor: Zuzia  26.06.2010

Przepis rzeczywiście rewelacyjny. Od dziś koniec z kupowaniem gotowych pierogów. Zapomniałam policzyć na początku, ale było co najmniej 50 sztuk (wycinane szklanką) - farsz z mięsa mielonego. Jajko wrzuciłam zaraz po wodzie. Musiałam dosypywać po trochu mąki (tortowa z Biedr....) w trakcie wyrabiania ciasta. Dziękuję za przepis i polecam niezdecydowanym :)

Autor: michaeljackson  28.06.2010

Pychotka ,, ; D .

Autor: zwodzony4  28.06.2010

Zaraz będziemy testować ;-)

Autor: Myrta  30.06.2010

Właśnie zabieram się za ciasto, no zobaczymy :) podzielę się wrażeniami po :)

Autor: magda  01.07.2010

pychotka:):)

Autor: bryśka  12.07.2010

No i teraz nie wiem....zawsze miałam stary przepis i mase kłopotów żeby zrobić takie jak należy te nieszczęśliwe pierogi:) teraz przeczytałam przepis i stwierdziłam ...no cóż zrobię może bedzie oki-przeczytałam mase opinii wszystkie rewelacyjne a wśród nich kilka w stylu że do d*** że kicha i że to jakiś kit-i teraz nie wiem czy wy chwalicie autorkę bo jest lubiana czy też naprawdę tyle z was wypróbowało ten przepis i udało się stworzyć cud pierożki??

Autor: bryśka  12.07.2010

No więc właśnie wyjęłam ostatnie z wody...no cóż faktycznie pierożki sa super-trochę za mało dodałam soli ale w garnku dałam więcej i się wyrównało.Poza tym ciasto z miejsca ekstra żadnych grudów czy klejenia ale ja nasypałam mąkę do miski dodałam wrzątek,2 łyżki oleju i zimną wode wszystko pomieszałam łyżką i poszłam sobie na 20 minut-jak przyszłam ciasto było ciepłe i gotowe do zagniatania więc wyjęłam je na blat i.....moje zdziwienie było wielkie jak się okazało ze nie musze mąki sypać bo nic mi nie przywiera:) tak więc zrobiłam wszystko jak w przepisie bez jajka oczywiście ,potem farsz mięsny i lepienie.Na wrzątek do garnka a ż nie zmieniły koloru i nie wypłynęły i zajadam sobie właśnie....pychotka:)))))

Autor: bryśka  12.07.2010

a ci którzy pisza że sprawdzali i im nie wyszło typu: wiwka czy inni pirog i reszta no cóż.....to chyba totalne beztalencia skoro nawet tak prostego przepisu nie potrafią wprowadzić w życie-najłatwiej jest napisać że coś jest kicha bo nie wyszło-tylko....czy to naprawdę zasługa przepisu czy brak umiejętności-na to pytanie potrafią odpowiedzieć ci którzy skorzystali z powodzeniem z tego fajnego przepisu:)))

Autor: Aśka  21.07.2010

Rewelacyjny przepis!!!! Wypróbowałam już dużo przepisów na ciasto do pierogów, dopiero ten uważam za idealny!!! Ciasto wyrabiałam w robocie kuchennym i wyszło idealne!

Autor: dominiquue  21.07.2010

Nie wyobrażam juz sobie robienia pierogow z innego ciasta ! Przepis jest genialny .. Gratuluje pomyslodawcy :)

Autor: zuza  21.07.2010

Pierozki wyszly super. Ciasto ladnie sie wyrabia i nie klei do walka. Dziekuje za przepis.

Autor: zuza  21.07.2010

Chce tu wtracic moje trzy grosze, bo ktos krytykowal (duzymi literami) proporcje. Proporcje sa dobre. 3 czesci maki, jedna wody (mniej wiecej). Ja wsypalam make, wyciagam lyzka czwarta czesc, wlalam w to zaglebienie wrzatek i wbilam jajko. Ciasto wyszlo na medal. Ide zaraz probowac jeszcze raz bez jajka:)

Autor: Karolcia  25.07.2010

Witam serdecznie! Nie umiem gotować i nie lubię ale wczoraj postanowiłam zrobić pierogi ruskie. Wypróbowałam powyższy przepis gdyż wydał mi się bardzo prosty. Ciasto wyszło rewelacyjne. Nie kleiło się i nie trzeba było dodawać więcej mąki. Poszłam na "łatwiznę" i nie dodałam nawet jajka. Proszę nie słuchać negatywnych opinii, bo są wyssane z palca. Dziękuję i pozdrawiam ;-)

Autor: Asia  30.07.2010

Dziś robiłam pierożki z tego przepisu i wyszły superowe! Dzięki wielkie:)

Autor: anyya78  01.08.2010

dzisiaj zabralam sie za robienie pierogow wedlug tego przepisu i juz myslalam ze skonczy sie na wyrzuceniu ciasta (strasznie kleilo sie w mych recach) ale po dodaniu maki i troszke oleju udalo mi sie uratowac ciasto i zrobic pyszne pierogi:)

Autor: jaga  09.08.2010

Pierwszą próbę mam już za sobą. Według tego przepisu (po lekkiej modyfikacji -- we wrzątku rozpuściłam łyżeczkę margaryny Kasi) pierogi wyszły mi idealne. Na namęczyłam się przy wyrabianiu, co mnie zawsze zniechęcało przy robieniu pierogów. Dzisiaj robię pierogi z jagodami - rodzinka (i mały sąsiad) już się nie mogą doczekać. Przepis przepiszę mojej mamie, która co prawda jest specjalistką od pierogów, ale myślę że ten przepis ułatwi jej pracę. Polecam ten przepis naprawdę, jest rewelacyjny!

Autor: magda  14.08.2010

Pierogi wyszły pyszne:) Ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Autor: beata  24.08.2010

Rewelacyjny przepis!!

Autor: karola  31.08.2010

Od dzis robieni ciasto stalo sie bajecznie proste.Naprawde ten przepis jest wspanialy.Moja rodzinka kocha palaszowac pierogi,a ja nie cierpialam robic ciasta:P

Autor: justka  01.09.2010

Ciasto pierwsza klasa! Pierogi już gotowe! Pozdrawiam

Autor: Gosia  06.09.2010

ciasto genialne:) polecam:)

Autor: gabi  13.09.2010

jako jedna z nielicznych nie lubie pierogow ale moj maz uwielbia nigdy mi nie wychodzily ale jak sprobowalam ten przepis to latwizna o on tylko czeka na pierogi;)polecam

Autor: tyna  17.09.2010

pierwszy raz robiłam pierogi, i już na wszelki wypadek sprawdziłam wszelkie możliwe porady w przypadku niepowodzenia: za twarde ciasto, rozklejające się pierogi itp. Zupełnie niepotrzebnie - ciasto wyszło świetne, pierogi idealne i właśnie planuję kolejne farsze. Dzięki :)

Autor: Paula  17.09.2010

kocham ten przepis! polecam!

Autor: anita  27.09.2010

Wlasnie zrobilam pierogi z ciastem z tego przepisu.SUPER. Robilam 2 razy w zyciu i zawsze byly do bani. Raz z olejem i niewyszlo ciasto(za duzo go dalam),raz z jajkiem(za szybko ciasto twardnialo i niedalo sie walkowac) Zrobilam teraz dokladnie jak mowi przepis tiny ,tylko nie dodawalam jajka ,a dalam szczypte soli. Teraz bede czesciej robila pierozki.pychota

Autor:  01.10.2010

SUUUPER!!!! Ciasto cudowne, przepis wyjątkowo prosty. Wszyscy jesteśmy zachwyceni pierogami. Gorąco polecam. Dziękuję i pozdrawiam.

Autor: kemor  03.10.2010

Super - 10 / 10 . Dziś były ruskie - a jutro ze śliwką na koniec sezonu.

Autor: beatrce  05.10.2010

Rewelacja !!!

Autor: zenobia  07.10.2010

zapisałam na kartce przepisik ,jutro biore sie do dzieła-nie wiem tylko czy dodawac jajko różne sa opinie no i czy dodac łyzeczke oliwy lub margaryny do wrzątku?pojutrze będzie po wszystkim o ile sie wszystk o uda domownicy lubia pierogi jedyny mankament że wszystko musi byc na mojej głowie przepisik i wykonawstwo.Na farsz zużyje ugotowaną golonke z dzisiejszej zupy,dodam troche marchewki i przysmażonej cebulki duzo pieprzu i soli-zobaczymy.

Autor: piglet  12.10.2010

ciasto wyszło prawie dobrze - strasznie sie kleiło do wszystkiego ale podsypałam mąką i dodałam olej i w sumie wyszło ok... w smaku takie sobie - nie moge narzekac bo banalne jest w przygotowaniu . moge powiedziec ze jest dobre ale jadłam smaczniejsze.. myslę że nadaje sie dla wszystkich którzy nie maja talentu kulinarnego :) proste, tanie, dobre :)

Autor: Anka  15.10.2010

Dzisiaj po raz pierwszy w życiu robiłam pierogi, przepis od mamy okazał się delikatnie mówiąc niejadalny;) AWięc sięgnęłam po ten i faktycznie się udało:)

Autor: żelka  19.10.2010

A JA NIGDY NIE WIERZYŁAM ŻE JAKIEKOLWIEK CIASTO MOŻE SIĘ OBYC BEZ JAJA ..ALE JAJA!!! JEDNAK MOŻE....:):)

Autor: Carusella  24.10.2010

no, musze przyznać, ze fajne ciasto wyszło, zawsze dawałam zimną wode itd.. a tu dałam ciepłą i wyszło - przepisowo ;) polecam

Autor: Anulka  25.10.2010

Super przepis! Pierwszy raz udały mi się pierogi! Cała rodzinka się zajada :)))

Autor: Wioluś  25.10.2010

Dzis robie pierwszy raz pierogi z tego przepisu..ciekawe czy mi sie uda :D wlasnie mam 20 min przerwy :D

Autor: Wioluś  25.10.2010

zrobilam :D przepis super :D mąż bedzie zadowolony :D ^^

Autor: norwegia  31.10.2010

ciasto pierwsza klasa jedna reka wyrabialem walkowalo sie jak marzenie :-)) genialne!!!!!!!!!!!!!!

Autor: Eliza  03.11.2010

Bardzo dziękuję za ten cudowny przepis. Mam dwie lewe ręce w kuchni, ale pierogi, dzięku temu przepisowi, wyszły super. Bardzo, bardzo dziękuję.

Autor: ewaw  05.11.2010

ciasto wyszło bardzo dobre :) dzięki

Autor: paula  05.11.2010

Nie wiedzialam ze jestem taka świetną kucharka!! Dzieki temu przepisowi rzecz jasna... :)

Autor: marian  06.11.2010

Mi wyszły bardzo dobre. Robiłem pierogi pierwszy raz w życiu i nie spodziewałem się, że będą aż tak świetne. Ciasto lekko przytwardawe, ale tylko odrobinę. Ja zrobiłem z mięsem i z proporcjami z przepisu wyszło ich ponad 30.

Autor: marian  06.11.2010

Dodaję zdjęcie: http://img121.imageshack.us/img121/1246/obraz0123o.jpg

Autor: marian  06.11.2010

Dodaję zdjęcie: img121.imageshack.us/img121/1246/obraz0123o.jpg

Autor: lukaszrobert  07.11.2010

Ten przepis jest zdecydowanie najlepszy. Według jednego tylko przepisu znanego mi dotychczas pierożki wychodziły delikatne, miękkie i pyszne. Był to przepis z dodatkiem tłuszczu przy wyrabianiu ciasta. Ten przepis jest zdecydowanie lepszy. Pierożki wyszły cieniutkie, mięciutkie sprężyste i smaczne, chociaż ja osobiście lubię twarde i gumowate pierogi lub kluski kładzione. Jedyne o czym zawsze pamiętam to dość długo gotować pierogi. To nie makaron. Dłuższe gotowanie nie rozmiękczy nam pierożków, a dobrze ugotowane mają pełniejsze walory smakowe. Polecam w skali 1-10 zasłużone 10 punktów.

Autor:  07.11.2010

Oczywiście dodałem jajco, bo jak w pierogach mogło by go nie być ;P

Autor: lukaszrobert  07.11.2010

Jajko obowiązkowo :P (to niżej też ode mnie, zapomniałem się podpisać;D)

Autor: Zośka  10.11.2010

polecam :))) super!!!!!!!

Autor: Elka  11.11.2010

Do robienia pierogów zawsze miałam niechęć, ciasto zawsze było nie takie jak trzeba. A teraz rewelacja. Sama nie wierzę - przed 50-siątką też się czegoś można nauczyć. Ja już lobię robić pierogi!!! Moje córki są wniebowzięte.

Autor: ewela  13.11.2010

Ciasto wyśmienite!!! Żadnych grudek NIE MA... AUTOROWI PRZEPISU KŁANIAM SIĘ W PAS :)

Autor: madzia  19.11.2010

przepyszne jeszcze nigdy takich nie jadłam

Autor: bettina  27.11.2010

W życiu robiłam już nie raz pierogi...ale ciasto JAK CIE MOGE wychodziło różne,to jednak rewelacja,super,hit mojej pierogowej kuchni !!!BRAWO!!! Z ręką na sercu polecam nawet młodym kucharzom :))

Autor: Jagna  27.11.2010

ciasto rewelacja, dziś robie je drugi raz ;)

Autor: Nais  27.11.2010

Zrobiłam miks rad zawartych w komentarzach i przepisu - do wody dodałam trochę mleka i zagotowałam, potem taką wrzącą mieszanką zalałam mąkę, trochę wymieszałam i odstawiłam przykryte do ostygnięcia. Ciasto dało się łatwo wyrobić (dodałam odrobinę oleju), było elastyczne, łatwo dało się wałkować, a pierogi skleić. Po ugotowaniu mięciutkie i naprawdę smaczne :) Na 3 szklanki mąki użyłam szklankę wody i ok. 1/3 szklanki mleka.

Autor: JOA  30.11.2010

Właśnie zrobiłam pierogi i skorzystałam z przepisu, dodałam tylko jajko a dokładniej żółtko i łyżkę oleju i troszkę więcej mąki ale wyszły super :))

Autor: Kicia  03.12.2010

Taki przepis jest do d..y wszystko sie kleji nikomu jego nie polecam h.j wam d...e Pozdro

Autor: nie  05.12.2010

ludzie, strzezcie sie - to ciasto na nalesniki a nie na pierogi!

Autor: Robibobi  08.12.2010

Zostalo mi jeszcze 10 minut abu zaczac ugniatac ciasto, nie wiem czy cokolwiek z tego wyjdzie, bo porobily sie straszne grudy/

Autor: jokasta  08.12.2010

przepis na ciasto super!!! teraz częściej u mnie zagoszczą.rewelka;-)

Autor: kuchcik  09.12.2010

Ciasto wyszło do kitu, a robiłem zgodnie z przepisem. Ciasto za bardzo się rozciąga, trzeba dodać więcej mąki ale wtedy robi się kluchowate. Nie bardzo rozumiem czemu ma służyć wlewanie gorącej wody, wydaje się że to w tym jest problem. Zastanawia mnie również dlaczego w przepisie nie podano że trzeba dodać do ciasta soli i w jakiej ilości. Wydaje się to niby oczywiste ale czy aby na pewno dla początkujących?

Autor: jolkowa  10.12.2010

No ciasto rewelacja! Nic nie lepi się po stolnicy...wyrabia się super...ale szczypta soli jak najbardziej. Przepis na medal!

Autor: do władysław z kielc  11.12.2010

To może przeprowadź się do mamusi, buc z Ciebie, ciapowata dziewczyna.... a Ty maczo nie?? Mamusia ?? brak słów, ja bym nic tobie nie zrobiła bałwanie

Autor: Marta  13.12.2010

REWELACJA!!! Nie stresujcie sie grudkami na poczatku. Wlasnie delektuje sie pierozkami :)

Autor: Lina  15.12.2010

Przepis bardzo dobry :) Do ciasta nie dodawałam jajka, ale troszkę soli. Użyłam mąki pszennej typ 650. Wyszło świetne, bardzo ładnie się wyrabiało. Potem z konieczności zostawiłam je nie na 20 min, a na kilka godzin i nie było zupełnie problemu z wałkowaniem. Pozdrawiam.

Autor:  19.12.2010

REWELACJA !!!!!!!!!!!!!! pierwszy raz nie jestem zmeczona po robieniu pierogow, a zrobilam ponad sto :)

Autor: sanka  20.12.2010

Przepis istna rewelacja, ciasto się nie klei, nie trzeba podsypywać mąki, a nawet jak dodała troszkę oleju, nie wysycha tak szybko, mimo, że zrobiłam wersję z całym jajkiem. Dzięki za dobry przepis. Pozdrawiam :)))

Autor: sanka  20.12.2010

kuchcik! proporcje są dobre, a gorąca woda powoduje, że łatwiej łączą się składniki ciasta, łatwiej je wyrobić. Fakt trzeba trochę siły, zrobiłam porcję razy 4 i dałam radę, więc Ty też dasz, trochę wiary w siebie. A co do soli, to jak kto woli, może być na porcję płaska łyżeczka. A co do rozciągania, to taka jego uroda. Zrób amoniaczki albo faworki, też się rozciągają i ściągają, a do tego muszą być bardzo cienkie.Smacznego :)))

Autor: mmmmmmmmmmm  21.12.2010

mmm.pycha

Autor: piotrek  22.12.2010

BIORĘ SIĘ ZA ROBIENIE -NAPISZĘ JAK WYSZŁO

Autor: anonim  22.12.2010

gorszego przepisu nie widziałem, pierogi smakują jak gówno polecam przepis Adama Gesslera Składniki Ok. 1 kg mąki. Jest najważniejszym składnikiem, powinna pochodzić z dobrego młyna i dobrej pszenicy, typ 450. 150 ml mleka 200 ml wody 2 łyżki sklarowanego masła Sposób przygotowania: Mąki przesiać przez sito. Do miski wsypać 900g mąki i szczyptę soli - reszta mąki będzie potrzebna do posypania stolicy i pierogów. Wlać 150 ml gorącego mleka i zamieszać. Zostawić na 5 minut. Dolać ok 200 ml ciepłej wody i szybko wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne, miękkie i jednolite. Po wyrobieniu (ok. 5 minut) dodać 2 łyżki sklarowanego masła i jeszcze raz zagnieść. Ciasto przed wałkowaniem powinno odpocząć ok. 20 minut. Dowolnie nadziewać i gotować w osolonej wodzie.

Autor: lalenta  23.12.2010

Nie podoba mi sie ten przepis, ciasto jest jak "krówka" ... Ciągnie się okropnie, musialam dodac dodatkową szklankę mąki, jeśli nie więcej... Każdy krok zrobiłam dokładnie tak, jak w przepisie.. chyba wrócę do niezawodnego przepisu mojej babci :)

Autor: kama  23.12.2010

no to napisze bo moze ktos przeczyta.Ciasto raczej nie moze nie wyjsc chyba ze ktos nie umie dobrze rozgniesc(na szczescie chodze na silke:) )klei sie do puki nie zostanie ugniecione na amen.robilem po prostacku pierwszy raz i powiedzialem ze juz nigdy wiecej.Trzeba nadmienic ze po sklejeniu pieroga trzeba go wrzucic do wody a nie odkladac na bok nawet na posypana make.To byl moj blad.Jak juz skonczylem kleic i woda sie zagotowala nie moglem oderwac pieroga od pieroga ani od blatu.W koncu czesc musialem usmarzyc bo nie przetrfaly by gotowania.Jutro wigilia,ciekawe co ludzie powiedza Hehehehe.Pozdrawiam pierogarzy...

Autor: Eliza  24.12.2010

Ciasto FANTASTYCZNE! Naprawde, robiłam pierogi pierwszy raz, balam sie tego ciasta, ale wyszły naprawdę super, polecam gorąco. Nie dawałam jajka, natomiast przy drugim wyrabianiu dodałam łyżeczkę oleju. Na początku również miałam grudki, ale po leżakowaniu, i póżniejszym wyrobieniu ( dość długo i intensywnie wyrabiałam ) grudki zniknęły. POLECAM!

Autor: Uwielbiam gotować  24.12.2010

Ten kto tak fantastycznego ciasta nie potrafi zrobić nie powinien nawet w kuchni stanąć...rewelacja!!! Właśnie, do mąki przed zalaniem wodą można dodać szczyptę soli...mało tego że zrobiłam pierogi to jeszcze kluski z makiem z tego ciasta.

Autor: wikta  26.12.2010

ciasto wspaniale polecam dla poczatkujacych

Autor: brookselka  27.12.2010

dziekuje ze swietny przepis! szczypta soli i lyzeczka oliwy sie przydaly, trzeba sie przylozyc i dosc dlugo zagniatac ale efekt swietny, pierogi sie nie rozpadaja i smakuja super! panu ktory pisze ze smakuja jak gowno polecam inne nadzienie, ekstremeny rzeczywisnie nie na miejscu!! xx

Autor:  29.12.2010

dzieki za pomoc

Autor: Magda  30.12.2010

Nie chciało mi się robić tych 20minutowych przerw i od razu rozwałkowałam. Ciasto super, miękkie i smaczne. Nie rozkleiło się podczas gotowania. Ale dodałam oliwy i soli.

Autor: malgonia  08.02.2011

wlasnie zalam ciasto i czekam te pierwsze 20 min mam nadzieje ze wyjdzie pierogi robilam 2 razy w zyciu i wyszly bardzo srednie zobaczymy jak tym razem bedzie dam znac;)

Autor: Ania  10.02.2011

Ciasto idealne:)

Autor:  11.02.2011

zapomnialam dodac komentarz ciasto suuuuper-naprawde pierogi teraz beda u nas czesciej na obiad dzieki i polecam!!!!!!!!

Autor: Anik  17.02.2011

Ciasto genialne... dodałam łyżkę oleju i szczyptę solli do ciasta przed 2 wyrabianiem... fajnie się lepi pierożki ..bardzo plastyczne ciasto.. i miękkie po ugotowaniu.. :-) a z farszem z sera... poezja i niezapomniany smak dzieciństwa.. dzięki :-)

Autor: Ola  18.02.2011

Polecam to ciasto. Wg podobnych przepisów wychodziło twarde albo gumiaste. A to super!

Autor: Karolina  19.02.2011

Swietne ciasto, pierozki super sie skleily.

Autor: tina  02.03.2011

Witam :) Czy po ugotowaniu pierogów,podaniu ich nie sklejają się?

Autor: assa  11.03.2011

to ciasto to dno

Autor: Asia  13.03.2011

polecam przepis, wypróbowałam i rzeczywiście super:)

Autor: ewa  15.03.2011

Ciasto wyszło AKSAMITNIE DELIKATNE. Robiłam już kilka razy pierogi, ale zawsze bez sukcesu (czytaj: twarde ciasto). Nie czekałam 20 minut, tylko krócej, ciasto przykryłam garnkiem:) Ciasto jest sprężyste, nie klei się do stolnicy (warto podczas wałkowania co chwilę odrywać je od stolnicy i przewracać na drugą stronę). Żeby łatwo skleić ciasto i uniknąć otwierania się pierogów, można po wewnętrznej stronie ich ranty lekko zwilżyć i wówczas sklejać. Z podanego przepisu wyszło 40 pierogów. Po ugotowaniu wyśmienite! Przy okazji podaję przepis na farsz: jagnięcina mielona, sól, pieprz, papryka, cebula, czosnek, kurkuma, majeranek, odrobina pieprzu cayenne, jajko. Smacznego:)

Autor:  18.03.2011

a mi nie wyszło to ciasto :((( zrąbał mi się humor :((( chrzanię, idę na gotowca do Starego Młynu!

Autor: Aśk@  18.03.2011

W życiu nie jadłam lepszego ciasta. Samo ciasto robi się bardzo prosto i pomimo ,że są odstępy czasowe szybciutko. Nie miałam żadnych grudek, przy wałkowaniu nie trzeba podsypywać mąką, ciasto rewelacyjnie się klei, a po ugotowaniu rozpływa się w ustach. Dziękuję Autorce za przepis !!!!!!!! Polecam.

Autor: grześ  31.03.2011

Anonim, jak ci nie pasuje to nie rób. A twoje z mlekiem to na ciasto tylko drożdży ci brakuje...... tyle sie znasz na gotowaniu co nic

Autor: krisss37  05.04.2011

super dzieki za przepis

Autor: Larcia  09.04.2011

Jesteś super, najlepszy przepis pod słońcem :*

Autor: Pani Domu  13.04.2011

Najgorszy przepis jaki kiedykolwiek robiłam. Ciasto mi sie rozrywało, nie chciało sie sklejać (nawet przy pomocy wody), a wręcz przeciwnie kleiło sie do palców. .. Jestem rozczarowana.

Autor: megi  19.04.2011

Przepis jest po prostu rewelacyjny!!!!!!!!! Pierogi wychodzą jak marzenie.

Autor: domino  23.04.2011

Ciasto jest fantastyczne!Dzięki wielkie!

Autor: zadowolony internauta  30.04.2011

kawał lepkiego gówna a nie ciasto. Za nic nie da się tego rozwałkować, bo klei się nawet zasypane ogromną ilością mąki. Jestem teraz kilo mąki do tyłu i pół godziny w plecy przez skrobanie miski i stolnicy.

Autor: evi1710  08.05.2011

dzieki za przepis. Mistrzostwo świata! Pierwszy raz w zyciu robilam pierogi!A maz chce terz co 2-gi dzien. Rewelacje przepis!

Autor: ancolek  13.05.2011

mnie niestety nie wyszło to ciasto :(

Autor: Asia  28.05.2011

super przepis, ale zdecydowanie miększe ciasto jest wtedy gdy się wyrabia ciasto od razu po zalaniu wodą, jest bardzo miękkie i elastyczne, po odczekaniu tych 2 razy po 20 minut ciężko mi się "wałkowało" choć mimo wszystko później super się lepiły...a i polecam dodać łyżeczkę masła ciasto miękkie i smakuje rewelacyjnie

Autor: joolianka  06.06.2011

dla mnie bomba! Pominęłam zimną wodę, wodę wogóle :) Akurat miałam przygotowany gorący wywar ze świeżych jarzyn, sprawdził się w 100%. Pozostałe ciasto rozwałkowałam cieniutko w okrąg i uprażyłam na suchej patelni 2 mace do pochrupania :)

Autor: Bozka54  09.06.2011

Dzisiaj odkryłam ten przepis na ciasto pierogowe.Jest super.Pierogi udały sie , a ciasto klei sie znakomicie.Polecam wszystkim.

Autor: swete_04  16.06.2011

brawo kobietko !!! ciasto rewelka i nie klei sie do rak:D gratulacjie!!!

Autor: Smakosz  28.06.2011

a jaka mąke dajemy

Autor: persiak  07.07.2011

bardzo dobre ciasto, super się wyabia, ja dodaję więcej mąki. Pierogi nie rozklejają się podczas gotowania, są mięciutkie, pyszne.

Autor: Marianna  12.07.2011

Lubię bardzo gotować ,robiłam zawsze duzo produktów mącznych,wigilia bez swoich potraw to -ZERO-postanowiłam sprawdzić inny przepis-rewelacja-zrobiłam pierożki z jagodami-niebo w gębie-poelcam baaaaaaaardzo ten przepis zachowując proporcje,nawet osoba która po raz pierwszy będzie próbować-przepis Fantastyczny-gorąco polecam...a nieudacznicy niech nie udają ,że gotują...pozdrawiam...dzięki

Autor: Gospodyni wiejska  18.07.2011

Ciasto bardzo dobre!!!! Robię podobne, dodaję wrzącą wodę, olej i pod koniec jajko. Ciasto wrabiam w maszynie do pieczenia chleba, więc parzenie odpada. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste (próbuję kleistość palcami) dosypuję łyżkę - dwie mąki. Jeśli zbyt twarde dolewam łyżkę wody. Wszystko zależy od zawartości glutenu w mące, od stopnia wysuszenia mąki, wilgotności czy grubości zmielenia. Tym, którzy krytykują przepis, polecam poczytać nieco o rodzajach mąk, zagnieść nie jedno ciasto, a potem wyrażać swoje opinie. Dobrze byłoby, gdyby osoby krytycznie nastawione zastosowały nieco logiki. Zbyt kleiste ciasto - dosypuję mąki. Twarde, dolewam nieco wody. Myślenie w kuchni nie boli. Kuchnia, to nie apteka, gdzie odważamy co do grama i ma wyjść produkt taki sam za każdym razem. Tu trzeba mieć wyobraźnię, trzeba myśleć i wciąż próbować.

Autor: lola  25.07.2011

przepis super.... prosty i skuteczny... ciasto plastyczne... nawet go nie posypywałam mąką do wałkowania.. :)

Autor: Mariusz  05.08.2011

Dzis robiłem te pierogi,ciasto bardzo dobre,żona zadowolona:-)dzięki za takie przepisy

Autor: mamamai  18.09.2011

Przepis rewelacja, dodałam jeszcze trochę oleju(1 łyżke) świetne elastyczne i super sie lepią pierogi bez rozpadania przy gotowaniu!

Autor: Żanetka  30.09.2011

MOim zdaniem świetny przepis naprawde właśnie skonczyłam robić pierogi świetne wyszły nawet mój 3 letni synek zajadał co nigdy nawet nie chciał sprubować heheh :)))

Autor: Żanetka  30.09.2011

MOim zdaniem świetny przepis naprawde właśnie skonczyłam robić pierogi świetne wyszły nawet mój 3 letni synek zajadał co nigdy nawet nie chciał sprubować heheh :)))

Autor: moni  19.11.2011

zawsze wracam do tego przepisu, bo ciasto wychodzi jak u mamy :) jak sie komus klei to podsypac maka i juz ja zawsze dodaje jajko i troche oleju i zawsze ale to zawsze z tego przepisu wychodzi mi super ciasto; na poczatku sa grudki ale potem przy wyrabianiu wszystko jest gladkie

Autor: Kasia  27.11.2011

Potwierdzam, rewelacyjny przepis. To byl moj debiut pierogowy i pelen sukces za pierwszym razem. Dodalam tylko troche soli i oliwy zgodnie z Waszymi sugestiami. Polecam!

Autor: danieludwik  15.12.2011

Ponownie gorąco polecam ten przepis.Wszyscy moi znajomi,rodzinka i przyjaciele robią pierogi wg tego przepisu i są zachwyceni.Ja sam robię to ciasto od 2007 roku.

Autor: Ja i UN  18.06.2012

my to boksujemy ciastooo bo mysli ze to tesciowa... my nie mamy pokrywki i patelnia nakrywamy

Autor: moniqska  18.06.2012

Super, super, super ale dodałam 1 łyzkę oleju i nie czekałam żadnych 20 minut tylko od razu ugniatałam.

Autor: Jan  02.10.2012

W jakim momencie dodajemy jajko?

Autor: Gonia  19.12.2012

witam nie zamierzam probowac tego przepisu, bo samo czekanie 40 minut na ciasto to dla mnie strata czasu. Ja swoje ciasto robie tradycyjnie maka jajko i ... z jednym musze sie zgodzic ciepla woda pomaga rozmieszac skladniki dlatego zawsze dodaje wrzatek z

Autor: Gonia  19.12.2012

witam nie zamierzam probowac tego przepisu, bo samo czekanie 40 minut na ciasto to dla mnie strata czasu. Ja swoje ciasto robie tradycyjnie maka jajko i ... z jednym musze sie zgodzic ciepla woda pomaga rozmieszac skladniki dlatego zawsze dodaje wrzatek z

Autor: gość  17.06.2013

I told my grandmother how you heelpd. She said, "bake them a cake!"

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu