Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Rewelacyjny sos do sałaty

Autor: AniaC.  Data: 21.02.2006

Porcje: ?  Koszt: ? zł  Trudność: prosty  Czas: 5 min.  Kalorie: ?

Składniki:

4 łyżeczki octu balsamicznego, 4 łyżeczki oliwy z oliwek, łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli, łyżeczka musztardy, ząbek czosnku, bazylia, oregano (albo mieszanka ziół do sałatek), pieprz

Jak przyrządzić?

Wszystkie składniki należy energicznie wymieszać i gotowe.

Uwagi:

Można podawać praktycznie do wszystkich sałat, ale polecam do sałaty lodowej (albo mieszanki różnych sałat), z pomidorem, mozzarellą, kukurydzą. Świetnie pasuje też do surówki z kapusty pekińskiej z kukurydzą.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: kasia  22.02.2006

To prawda! sos jest przepyszny, ale nie każdy lubi specyficzny smak octu balsamicznego - dla tych wybrednych dodaję zamiast niego sok z cytryny i też jest pysznie!

Autor: wiesiek  14.03.2006

witam a ja sądzę ze do sałatki niezaleznie czy to będzie grecka czy z kurczakem czy z tunczykem czy z szynkę czy taka jak oabie zamazymy jest sos jogurtowy i to prawda nie wszyscy lubiom sosy z oliwy czy octu ja nie cierpie ale po krutce napisze jak szybcutko zrobic miły sosik do sałateczki jeden jogurt 450g mały kefirek i majonezu tyle aby konsystencia nie była za lejąca się do tego wycisnąc ze dwa ząbki czosnku wetrzec z 1/2 ogórka dac odrobinkę piepszu i tak przygotowany sosik na jakiś czas oddstawić a składniki do sałatki wedle własnego uznania i smacznego pozdrawiam wiesiek smacznego

Autor: Uszaty Mis  02.04.2006

Zarówno ocet balsamiczny jak i oliwa z oliwek maja specyficzny smak-oba lubie ale nie koniecznie moi goście. Sosu robie wiecej, bo lubimy na koniec "maczać" w nim pieczywo. Po modyfikacji składniki to: 1/2 szklanki wody -przegotowanej, 1/2 szklana zwyklego oleju - Kujawski jest najsmaczniejszy, po łyżecce: soli ziołowej, ziół do sałatek, musztardy, octu winnego lub cytryny oraz ząbek czosnku. Przyprawy, musztardę i wyciśniety czosnek mieszam w ciepłej/gorącej wodzie (wtedy te suche przyprawy lepiej puszczają aromat). Dolewam olej i ocet znow mieszam. Do mieszania używam szejkera domowej roboty - długiej wąskiej buteli (po jakimś soku) wtedy cały sos lepiej sie miesza i dostaje "powietrza". Sałate zalewamy 5 min przed podaniem. Dla siebie daje więcej czosnku i octu ale każdy musi sobie sam dopasować. Jak się coś nie uda można dołożyć łyżeczkę dobrego majonezu-zawsze pomaga :)

Autor: basiula  13.04.2006

Ja daję olej z pestek winogron ma delikatny smak i nie ma tego charakterystycznego zapachu oliwy z oliwek do tego zamiast octu balsamicznego sok z cytryny ,trochę vegety,pieprz,oregano lub inne ulubione zioła+mrożony koperek.Dobrze wymieszać i jest super sosik lepszy od koperkowego z Knora.Polecam.

Autor: pieniadz  17.05.2006

wypróbowalam przepis AniC i musze przyznać, że sosik jest warty polecenia.Ekstra komponuje się z sałata, pomidorkiem i oliwkami. Proponuje tylko dać mniej soli. Pozdrawiam :)

Autor: Krysia  08.06.2006

a ja zamiast cukru daję łyżeczkę miodu. Wszystkie składniki do słoiczka typu twist i mocno wstrząsać, aż powstanie emulsja.

Autor: misia  21.06.2006

nie smakuje mi ten sos

Autor: qaz  27.06.2006

Przepis klasyczny w krajach śródziemnomorskich. Ja uwielbiam taki sos czasami z różnymi modyfikacjami (ocet winny zamiast balsamico lub musztarda, bez lub z czosnkiem, z chili itd.). W zalezności od sytuacji. Ale zdecydowanie nie rozmumiem jak ktoś może proponować olej kujawski zamiast oliwy z oliwy. Zgroza kulinarna. Żeby zobaczyć jaki kujawski jest paskudny proponuję test: świeża bagietka maczana w kujawkim i oliwie z oliwek extra vergine. Zapewniam, że kujawski nie przejdzie wam przez gardło! Brrrr...

Autor: majka75  11.07.2006

nie da sie tego zjesc w proporcjach 1:1oliwa i ocet balsamiczny!

Autor: Joanna  26.08.2006

Moim zdaniem rewelacja - oczywiście jeśli ktoś nie lubi octu to nie polecam. Mnie bardzo smakowało :-)))

Autor: groszek  06.10.2006

zgadzam sie , ze nie kazdemu odpowiada oliwa z oliwe, co wiecej-do sosow salatkowych olej jest bardziej wskazany ze wzgledy na "brak posmaku", do tego sok cytrynowy, czosnek , cukier lub swiezo siekane ziolka i jak dla mnie-vegeta+co tam jeszcze chceci i jest pysznie. Ja , jesli mi sie nie chce wlaczac mixera, wrzucam zawartosc do malego sloiczka, energicznie potrzasam i...gotowe!!! Rada-jesli dodacie nieco wiecej musztardy, uzyskacie bardziej kremowa konsystencje!! Smacznego!!!

Autor: krzyś  02.11.2006

Polecam mocno zetrzeć czosnek na szczypcie soli. Wtedy lepiej łączy się zpozostałymi składnikami. Pozdrawiam!!!

Autor: pelaska  06.01.2007

ludzie jakie wy błedy robicie, wstyd xx| wiek a wy tak piszecie dorosli ludzie jak mozna w ten sposob sie wypowiedac najpierw zapraszam do słowniczka wstyd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Autor: FeB  19.01.2007

smakuje naprawde niezle.

Autor: Pszczoła  25.02.2007

Mój ulubiony sos do większości warzyw: 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka cukru, sok z połowy cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, szczypta soli, pieprz. Opcjonalnie rodzynki. Pyszne z kapustą pekińską, gotowaną marchewką, kalafiorem, buraczkami, ziemniakami. Polcam!!!

Autor: mika  31.03.2007

bardzo dobry sosik....polecam

Autor: ojej1  18.04.2007

Zamiast octu winnego proponuje ocet jabłkowy - ale ten prawdziwy z kwasu jabłkowego, a nie podróbkę z octu zaprawianego esencją jabłkową. . Na pewno jest zdrowszy i nie ma chrakaterystycznego octowego posmaku

Autor: ojej1  18.04.2007

Zamiast octu winnego proponuje ocet jabłkowy - ale ten prawdziwy z kwasu jabłkowego, a nie podróbkę z octu zaprawianego esencją jabłkową. . Na pewno jest zdrowszy i nie ma chrakaterystycznego octowego posmaku

Autor: ojej1  18.04.2007

Acha - i proprcja może być inna - łyżka octu, 3 łyżki oliwy. Będzie delikatniejszy.

Autor: iwo  26.06.2007

ja kupuje gotowy sos knor'a. wloski polecam :)

Autor: krystyna  05.07.2007

Ja również w ten sposób robię ten sos do sałaty lodowej tylko najczęściej dodaję olej z pestek dyni

Autor: julia  23.04.2010

sosik pyszny - polecam

Autor: rys  08.06.2011

dobre polecam

Autor: mkkk  30.04.2012

Okropny jest ten sos. Strasznie przeraźliwy smak ma. Zrobiłam w proporcji 4:2 oliwa:ocet I i tak jest strasznie przeraźliwy. Całkowicie zabił smak sałaty.

Autor: gosia  24.05.2012

Proporcje mniej więcej takie : kieliszek oliwy ( zwykłej), kieliszek wody , pół kieliszka octu , kieliszek cukru , szczypta soli , sporo oregano i 2 ząbki czosnku , wstrząsnąć w słoiczku i gotowe . Ze zwykła masłową sałatą smakuje wybornie a mozna oczywiście urozraicać pomidorami ogórkami , papryką , kiełkami , słonecznikiem , kaparami , oliwkami , fetą , sałatą lodową itp

Autor: dżeff  03.02.2013

Pycha :) daje radę nawet ze zwykłym octem oraz olejem rzepakowym :)

Autor: neneh  02.04.2014

Dziewczyny, spróbujcie z olejem lub z oliwą :) Samo zdrowie:)

Autor: gość  15.04.2014

Olejem, ale jakim? Jakieś konkretne preferencje? :)

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu