Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Babka piaskowa

Autor: hotaru  Data: 18.04.2003

Porcje: dużo  Koszt: 9 zł  Trudność: prosty  Czas: 50 min.  Kalorie: ?

Składniki:

- 5 całych jajek, - 1 szklanka cukru, - 1 szklanka mąki ziemniaczanej, - 1 szklanka maki tortowej, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 1 margaryna (Kasia).

Jak przyrządzić?

Jajka całe ubic z cukrem ,dodac make i proszek do pieczenia(proszek rozmieszc z mąka),oraz roztopiona i troche przestudzona margaryne. Wszystko wymieszac i połowe masy wylac na blaszke. Do drugiej połowy dodac łyzeczke kakao(babka bedzie w srodku dwukolorowa). Piec około godziny(az ciasto sie zarumieni) w temperaturze do 200 stopni. Piekarnik powinien byc nagrzany. Babke po upieczeniu odstawic do ostygniecia.lekko przestudzona wyciac z blaszki i pozostawic do całkowitego przestygniecia. Ostudzona posypac cukrem pudrem. SMACZNEGO

Potrzebne przybory:

Blaszka do ciasta (najlepiej specjalna do babek), piekarnik.

Jak podawać?

Posypana cukrem pudrem lub z polewa gelewe (lub jakakolwiek inna).
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: Agata  30.09.2003

Dzięki wielkie za ten przepis! Właśnie tego dzisiaj potrzebowałam ponieważ mój mężczyzna od kilku dni przebąkiwał coś o babce piaskowej, a ja nie miałam żadnego rozsądnego przepisu w domowych zasobach. Robota jest łatwa, tania i przyjemna, a ciasto wychodzi naprawdę dobre! Tak dobre, że nawet mój facet, który jest smakoszem tego typu ciast był zachwycony! Dzięki wielkie!!!!

Autor: Ethlinn  17.01.2004

Łatwa, delikatna babka, w sam raz na "małe co nieco" do herbatki:)

Autor: IWONA N  30.07.2004

WŁAŚNIE TAKIEGO PRZEPISU SZUKAŁAM WŁASNIE IDĘ PIEC

Autor: ulast  02.09.2004

wyszła wyśmienita, w pierwszej opcji bez kakao w drugiej z...:-)

Autor: ulast  26.09.2004

Jeśli nie macie margaryny, można dodać szklankę oleju, nie pamiętam już ile razy piekłam tę babkę, zawsze wychodzi wyśmienita.Pozdrawiam!

Autor: magda  14.01.2005

wlasnie wstawilam do piekarnika licze na to ze mi sie uda bo ma to byc niespodzianka dla mojego chlopaka

Autor: Gosia  19.01.2005

Jest w piekarniku elektrycznym i mam ustawioną temp. 175st. i dlaczego pęka?!

Autor: Gosia  20.01.2005

dzięki za porade, badka wyszła znakomita - polecam!!!

Autor: matrzo  27.01.2005

przepis prosty, ale smakowity, coś na wzór babki marmurkowej...

Autor: iwona  13.02.2005

Babeczka pyszniutka. Dzieki za przepis. Taka babkę to można zrobić niemal w każdej chwili,gdyż składniki które do niej sa potrzebne,przeważnie są w domu.

Autor: Faracik  03.03.2005

Już jadłem bardzo dobra babka spróbujcie naprawde palce lizać

Autor: aneko_san  30.05.2005

Mnie wyszla bardzo ladnie, w ogole nie popekala, taka rowniutenka wyszla :)) a zadko kiedy ciasto mi nie peka :P POLECAM TEN PRZEPIS !

Autor: Gabi  07.08.2005

zaje_smaczna babka, poważnie, szybko się piecze ładnie wyrasta, nie ma zakalca, już trzy razy piekłam i za każdym razem doskonała Serdecznie polecam (jest jedno ale w moim gazowym piekrniku jest on już gotowa po 45 minutach, godzina todla niej zadużo, więc uważajcie żeby się wam nie przypaliła)

Autor: agnie5ia  08.08.2005

Babka REWELACYJNA! Poprostu super przepis! Polalam ja lukrem zrobionym z cukru pudru i mleka! Dzieki za przepis

Autor: AGATA  17.09.2005

wyszła dobrze. smakuje świetnie:) Polecam!!!

Autor: tina  26.10.2005

bardzo lubie babke piaskowa ale nie mieszkam w Polsce i nie bardzo rozumiem ten przepis : moze ktos mi wytlomaczy ile dekagramow wszystkich skladnikow wlacznie z margaryna????????? lub maslem????????? szklanki sa roznej wielkosci i nie wiem jak duza jest margaryna Kasia. Dziekuje z gory. chcialabym dodac, ze takie komentarze jak Ziom napisal nadaja sie tylko do rynsztoka - nie ma powodu zeby byc tak wulgarnym. jesli mu nie smakowalo powinien isc do WC i spedzic tam reszte jego zycia

Autor: kasia  29.10.2005

jestem tak zachęcona pozytywnymi komenatrzami, że za pięć minut zaczynam pieczenie własnej babki! mam tylko jedno pytanie, bo ja równiez nie mieszkam w Polsce i nie bardzo wiem jakie rozmiary ma mieć "blacha babkowa" ? czy mógłby ktoś mi podać tak w przyblizeniu ile ma mieć cm? dzięki serdeczne

Autor: marta  20.11.2005

proszę poradźcie, robię tą babkę I raz i niestety podczas pieczenia pękła... a na dodatek zaczęło przez to pęknięcie wydobywać się ciasto :) - co robić, by następnym razem to się nie powtórzyło??

Autor: Robert  05.12.2005

Super ciasto:) Ja dodaję rumu dla aromatu.

Autor: beata  11.01.2006

wlasnie znalazlam odpowiedni przepis, ale jest jedno "ale"-pojemnosc szklanki, mam szklanki o pojemnosci 200ml.czy takie moga byc ??

Autor: gnat  23.01.2006

Tak proste ze nawet facet da rade to upiec :) Juz jest w piekarniku, zobaczymy co z tego wyjdzie

Autor: agniesia1981  23.01.2006

Rewelka !!! Poprostu super !!! Tanio ! Szybko ! No i smacznie !!!

Autor: Moni  24.01.2006

bardzo lubie babke piaskowa ale nigdy nie mialam na nia przepisu:-)dziekuje!!!

Autor: fil  06.02.2006

Witam Wszystkich. Dziękuję za przepis :) Babka pyszna. Jeszcze raz dziękuję.

Autor: Justyna  20.02.2006

mmmmm pycha! Szbko i tanio. SUPERRR!

Autor: gosia  25.02.2006

zrobiłam udoskonalenie czesc mąki ziemniaczanej zastąpiłam kiślem truskawkowym ( 2 torebki) ciasto wyszło slicznie różowe i pachnie truskawkami mniam siedzi w piecu chyba bedzie pychota pozdrówka mniam

Autor: adam  04.03.2006

pierwsze cisato w zyciu i wyszlo wysmienicie

Autor: diotima  11.03.2006

Upiekłam dzisiaj i jest to pierwsza babka piaskowa jaka mi kiedykolwiek wyrosła. W smaku też pychotka. Polecam ten przepis. :)

Autor: Modlisia  09.04.2006

Mniam ...mniam...mniam....ta babka to esencja smaku ....................................pychotka :))

Autor: gosia156a  11.04.2006

SZUKAŁAM I SZUKAŁAM ...przepis wydaje sie prosty wiec spróbuje i napisze relacje:))

Autor: Rene  15.04.2006

Jestem w szoku babka wyszła super taki prosty przepis żadnego cudowania ubjania margaryny z cukrem itp........

Autor: supern0va  15.04.2006

mniaaaam az mi slinka cieknie na sama mysl... moj chlopak uwielbia babke , mam nadzieje, ze sie nie skompromituje ;) zabieram sie do pieczenia, a przepis co racja oczywiscie dziecinnie prosty i przyjemny ! :)

Autor: teresa  01.05.2006

bardzo dzikuje za ten przepis ,niemiałam mąki ziemniaczanej to dodałam 2 torebki budyniu i 1 szklanke zwykłej mąki i aromatu mogdałowego pycha i szybko;)

Autor: Bruno  09.05.2006

Ciasto bedzie ladne i zolciutkie jak sie doda pol lyzeczki kurkumy. Jak ktos jest wrazliwy to zamiast proszku do piczenia mozna dodac amoniaku do ciastek. :))

Autor: izunia  21.05.2006

Od dawna szukalam przepisu na piakowa babke bo ja po prostu uwielbiam i w koncu znalazlam. Przepis idealny, nawet nie ma zakalca jak to zwykle mi wychodzi..w piekarniku gazowym lepiej pilnowac babeczki bo czasem wystarczy tylko 50minut:)...hihihi.... zamiast kakao dodalam do calosci cukier waniliowy...Mniamniam..Polecam!

Autor: sabina  23.05.2006

dziekuje za przepis takich wlasnie szukam , prosty domowy przepis na szybkie pieczenie , zaraz go wyprobuje zazwyczaj babki mi nie wychodza ale czlowiek uczy sie na bledach jeszcze raz dziekuje

Autor: zyrafa  25.05.2006

super przepis dzięki ciasto pyszne i łatwe do zrobienia takiego przepisu właśnie potrzebowałam

Autor: iwona  02.06.2006

czy zamiast margaryny moge dac olej , jesli tak to ile prosze o szybka odpowiedz bo chcem isc pies dziki

Autor: IWONA  02.06.2006

Nie mialam w domu margaryny i dalam olej .Niestety nie smakuje mi ta babka . Do tego dziwnie mi wyrosla (boki blaszki niskie a srodek wysoki )

Autor: ripel  07.06.2006

wlasnie bede staral sie znalec make ziemniaczna w irlandi mam nadzieje ze sie uda ;)

Autor: zu.zu  11.08.2006

Rewelacja, dzięki za przepis. Mój facet właśnie wcina trzeci kawałek (i myśli, że nie zauważyłam ;o)). Chociaż uwaga na kuchenki elektryczne! Nastawiłam na 200 stopni i po 10 minutach było baaaardzo brązowe z wierzchu i całkiem płynne w środku. Przestawiłam na 150 i "doszło". Radzę się trzymać instrukcji do kuchenek. Pozdrówka...idę wcinać dalej...:oP

Autor: kasjot  13.08.2006

Babka b. dobra. Moja rodzina usatysfakcjonowana. Co najważniejsze, nie trzeba się przy babeczce narobić. Musiałam tylko skrócić czas pieczenia do 45 minut.

Autor: vidocq  18.08.2006

Genialne:) !!! moje pierwsze w pełni samodzielne ciasto( wlaśnie się zajadam) . Dziękuję(także komentatorom - rozwiali pewne wątpliwości w czasie pieczenia) :)

Autor: annakuch  29.08.2006

urosnąć - urosła, w smaku ok, ale generalnie jest gniotowata. Wydaje mi się, że za dużo mąki ziemniaczanej

Autor: kaja  31.08.2006

babka wyszla cudowna. pieke ja juz 4 raz i za kazdym razem jest pyszniejsza. dziekuje za przepis i pozdrawiam

Autor: Ada  19.09.2006

ciasto wyszlo wysmienicie! polecam!

Autor: Wrocław  16.10.2006

pieke 4 raz! wszystkim smakuje!!! szybko i prosto!!!

Autor: Karolina  18.10.2006

Właśnie jestem w trakcie robienia babki piaskowej mam nadzieje że mi wyjdzie i będzie smakowała mojemu mężczyźnie :)będzie miał miłą niespodziankę gdy wróci z pracy:)dzięki wielkie za przepis:) pozdrawiam:)

Autor: Wojtek  19.10.2006

Mężczyzna Karoliny dostał tylko jeden kawałek tej pysznej babki ktora się udała i nawet dopiekła, ale byłem zbulwersowany faktem że dostałem tylko jeden mały kawałem bo reszta miała być dzisiaj do kawy:-D

Autor: Rysiaa  27.10.2006

babeczka wyszła super-polecam przepis,

Autor: Benia  28.10.2006

Właśnie biore się za pieczenie babki mam nadzieje ze mi tez wyjdzie taka dobra jak innym co dodali komentarze Pozdrowionka ;)

Autor: Mroczna  01.11.2006

Po pierwsze pozdro for all!po drugie smutam sie bo dziwna mi ta babka wyszła..niewiem czemu..wyszło mi coś ala zakalec..w smaku całkiem całkiem :)

Autor: fARBA  07.11.2006

SUPER PRZEPIS ..!!! PYSZNY SMAK I ŁATWA W PRZYGOTOWANIU DOBIERO CO ZACZYNAM MOJE PRZYGODY KULINRARNE I NAPRAWDE PRZEPIS SWIETNY POZDRAWIAM ;-***

Autor:  13.11.2006

Serdeczne dzięki za przepis, babeczka była wyśmienita , mąż przytył 3 kg, pozdrawiam ..... Małgosia

Autor: Magda  13.11.2006

babka udała się znakomicie, co prawda przy moim piekarniku i cieniutkiej foremce niecałe pół godziny pieczenia, ale ... CAŁA RODZINA ZACHWALA ! :)

Autor: kisia  21.11.2006

na jakiej formie piec? malej do babek?

Autor: Nefertiti  26.11.2006

Świetny przepis: prosty i skuteczny. Dziękuję.

Autor: Bambi  16.12.2006

Właśnie jem babke i bardzo smaczna.Dzięki za przepis:)oby więcej takich....!!!pozdro:)

Autor: Karusia :)  23.12.2006

Dodajcie zamiast mąki ziemniaczanej budyń :) Będzie bardziej puszyste :D:d

Autor: Małgosia  26.12.2006

Babeczka jest przepyszna, goraco polecam :) mniam !

Autor: teresa  02.01.2007

Bende piekła jutro i sprubuje czy jest dobre.:)

Autor: madzia  04.01.2007

babeczka wyszła przepyszna, włąsnie sie nią zajadamy :))))))))

Autor: Aga  16.01.2007

Wy chyba nigdy nie jedliscie prawdziwej babki piaskowej. Przeciez same skladniki nie pasuja do prawdziwej babki piaskowej. Gdyby nie ta margaryna to z tego przepisu wychodzi biszkopt. Zalamka

Autor: geminny  19.01.2007

dobry przepis godny polecenia :) wszystko sie udalo jak nalezy :)

Autor: heriti  24.01.2007

robiłam wczoraj, babeczka pierwsza klasa, szybko i pysznie, polecam bardzo serdecznie

Autor: ANNA  27.01.2007

BĘDZIE TO PIERWSZA BABKA W MOIM ŻYCIU . DZIECI OD KILKU TYGODNI MALTRETUJĄ MNIE O TO CIASTO, OGRANICZAŁAM SIĘ DO KUPIENIA , ALE DZISIAJ POSTANOWIŁAM UPIEC .MAM NADZIEJĘ ŻE WYJDZIE .POŻNIEJ NAPISZĘ CI JAK MI POSZŁO.

Autor: Ionka  29.01.2007

Bardzo dobre ciasto .......mniam.

Autor: dumbo_  03.02.2007

Własnie skorzystałam z tego przepisu! babka w piekarniku a ja nie moge sie doczekac kiedy przy kawce jak skosztuje!! dam znacv jak wyszła!pozdrawiam

Autor: marmazu  04.02.2007

bardzo sie starałem, nic z tego nie wyszło, babka nie wyrosła, nikt nie chciał jej jeść, nawet nasz piesek

Autor: frdvvbvgdc  06.02.2007

czy koniecznie potrzebna jest margaryna KASIA

Autor: serhetrhnd  06.02.2007

fajny przepis

Autor: Rafał  08.02.2007

PYSZNE! Piekłem tę babkę już 4 razy i za każdym razem była pyszna. Próbowałem nawet kombinacji z kiślem. Podzieliłem gotowe ciasto na 3 porcje i do każdej dodałem inny smak kiślu. Babka jest przepyszna :) Niesły przepis - polecam też z kiślem. Rafał

Autor: zonia  17.02.2007

ciasto wyszlo bardzo smaczne ale to nie jest babka piaskowa :) racze łuściutki biszkopcik :) babka piaskowa jest suchutenka, zwarta i sypka.

Autor: Ciastek  11.03.2007

Super przepis. Ja zamiast margaryny dalam olej i babka wyszla super.Polecam goraco. Pycha!

Autor: anka  15.03.2007

czesc kobiety.tak sie naczytalam ze ma pelna buzie sliny a moja bratanica juz poleciala do sklepu po kasie.pozdrawiam was

Autor: adek  15.03.2007

smaczny placek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!polecam

Autor: babamloda  18.03.2007

A ile gramow ma margaryna kasia? ?????

Autor: Agate  19.03.2007

Dzięki wielkie za ten przepis! Właśnie tego dzisiaj potrzebowałam ponieważ mój mężczyzna od kilku dni przebąkiwał coś o babce piaskowej, a ja nie miałam żadnego rozsądnego przepisu w domowych zasobach. Robota jest łatwa, tania i przyjemna, a ciasto wychodzi naprawdę dobre! Tak dobre, że nawet mój facet, który jest smakoszem tego typu ciast był zachwycony! Dzięki wielkie!!!! ale to dobre g tak sie srało że asz mój pies zginoł dobre i bez gadania..

Autor: mariola22  24.03.2007

Pycha i zawsze wychodzi, piekę ją w piekarniku razem z babką górniczą i jogurtową tak oszczędniej a łasuchy mają 3 babki do wyboru polecam

Autor: miszel  29.03.2007

babka ekstra

Autor: wieśka  04.04.2007

bardzo dobre babki

Autor: Ola  05.04.2007

babka sucha czy mokra? to chyba najważniejsze :P

Autor: isia  06.04.2007

Właśnie upiekłam babke przepis tani bardzo szybki ,świetny kiedy masz ograniczony czas .Wyrosła pięknie mam nadzeje że równie wspaniale będze smakować .

Autor: Anulka  06.04.2007

Babeczka wyszła pyszna! Wszyscy zadowoleni i usatysfakcjonowani, zastanawiam się tylko dlaczego babunia mi pękła? i tak jak kilka postów wcześniej napisano środek zaczął wypychać się do góry. Ale to nie jest przecież nic strasznego. Przecież babunia i tak po wyjęciu stoi do góry nogami. Polecam to ciacho w 100%!!!

Autor: misia  07.04.2007

wielkie dzięki!Babeczka suuper! to będzie prezent dla mojego chłopaka , na kolacje!

Autor: julia  07.04.2007

babka - świetna! możesz podać mi przepis na mazurka? wesołych świąt wielkanocnych!

Autor: Silent Ghost  07.04.2007

Wlasnie jest w piekarniku zobaczymy co z tego wyjdzie

Autor: Mircia  08.04.2007

babka pycha urosła pięknie smakowała wszystkim poprostu swietna dzięki za przepis

Autor: Marysia  12.05.2007

hmmmm... pyszna :) Rodzina szczęśliwa:)

Autor: Ula  12.05.2007

Witam wszystkich!Babka mi i owszem wyszla. Wlasnie ja wcinam.Jest pulchniutka, leciutka nie wyszedl zaden zakalec.Wprowadzilam male zmiany, tzn. czesc maki ziemniaczanej zastapilam budyniem waniliowym.Piekla sie 50 minut w piekarniku elektrycznam. Tylko nie wiedziec czemu troche pekla na czubku (pieklam ja w tortownicy), ale nie wplywa to w zaden sposob na smak.A smakuje nieco biszkoptowo- polecam.

Autor: nataleczka  21.05.2007

Dzień dobry moja mama przeczytała ten przepis i upiekła pyszną babkę dziekuję!!wreszcie mam co jeść!!

Autor: Andrzej  03.06.2007

Babka wyszła super. Żona aktualnie karmi piersią maluszka,wiec chciałem sprawić jej niespodziankę.Ta babka to był strzał w 10.Była przepyszna. Polecam szczególnie matkom karmiącym!!!

Autor: Kalki303  08.06.2007

Wlasnie czekam bo babeczka w piekarniku sie robi :] ciekawe jak wyjdzie! Ale przepis niesamowicie prosty a skladniki to zawsze czlowiek w domu ma.

Autor: Tadeo  09.06.2007

Zrobilem dla zonki. Nie mogla sie nachwalic :)

Autor: ona  16.06.2007

sama zrobilam i wiem ze jest swietna :) dzieciaki nie chcialy sie od niej oderwac :)

Autor: wojtas  09.07.2007

ciasto świetne, zrobiłem dla dziewczyny, i bardzo jej smakowało, tylko dałem 2 szklanki cukru. ogólnie polecam

Autor:  30.09.2007

to ciasto jest zjebane

Autor: thaura  14.10.2007

Świetny przepis, babka zawsze się udaje i wychodzi pyszna :)

Autor: bogusia  17.10.2007

chce sprobowac ten przepis ale nie wiem ile potrzeba margaryny.Jakiej wielkosci jest kostka "kasi"?Bardzo prosze o informacje

Autor: Z!om  17.10.2007

Babeczka pyszniutkaa :) Dawajcie wiecej takich przepisów ! :)

Autor: agnieszka  20.10.2007

babka super ale chciałabym sie dowiedzieć dlaczego pęka i wycieka .Piekłam w 180%

Autor: agnieszka  20.10.2007

Piekłam ją w temp.180st.i popękała i wypłynęła dlaczego?

Autor: PyrCia  17.11.2007

Wlasnie wstawilam do piekarnika... nie robie jej pierwszy raz wiec wiem ze pyszna... mam nadzieje ze tym razem tez wyjdzie :D pozdrawiam i polecam!

Autor: dianka ^_^  17.11.2007

Naprawde super przepis, dzięki ;D

Autor: Patrycja  29.11.2007

świetny przepis! Pozdrawiam i dzięx !

Autor: Marta  04.12.2007

Piekę ja cały czas - nie mam głowy do pieczenia ale ta babeczka wychodzi mi znakomicie . POLECAM !!!!!!!!!!!

Autor: Paweł  07.12.2007

WYSZŁA bardzo dobra!!! Choć też mialem ten kłopot który miał ktoś wcześniej. Czyli w trakcie pieczenia pękła i z pęknięcia zaczęło wydobywać się ciasto. Być może dlatego, że dałem 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia (ale w trakcie jedzenia babki nie czuć zbyt dużej ilości proszku). Z kolei to, że pękła mi nie przeszkadza, bo po odwróceniu babki peknięcia nie widać. Na koniec muszę się przyznać, że ostatni raz babkę piekłem z 15 lat temu, potem nie udzielałem się w wypiekach (wolę gotować), ale wyszło idealnie... POLECAM TĄ BABKĘ.

Autor: Monika (corasao)  15.12.2007

heheh tego potrzebowałam, dzieki wielkie. Napewno jeszcze coś skrobnę po świętach jak już ją wypróbuję. POzdrawiam

Autor: ewelina  19.12.2007

mam pytanie czy to ciasto mozna zrobic w prodizu??? no i jesli tak to jak?? prosze o pomoc

Autor: anulkakor  04.01.2008

piekłam dzisiaj babkę piaskowa z tego przepisu.jest smaczna ale szybko schnie.10min.po ukrojeniu była już sucha

Autor: ravus21  19.01.2008

gorsze jadlem i chwalili:)

Autor: patka 22  02.02.2008

pieke ja po raz drugi.znakomita babka.pierwszy raz wyszla wysoka i popekana ale to jest normalne w ciastach.ale w smaku hmmmmmmmmm niebo w gebie!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Autor: ada  07.02.2008

Pyszna wyszła..:) Do Gosi babki mają w zwyczaju pękać:P się nie martw bo tak już jest:):):):):)

Autor: kam  14.02.2008

Bardzo pyszna babka, tylko nie wiem czego jest taki nie kultularny do tej babki narawde polecam! Piszcie na moje gg: 9394565

Autor: sakhmet  15.02.2008

Pierwsze do końca samodzielnie pieczone ciacho ;) Wyszło super, nie ma zakalca, nie popękało :) Już połowy nie ma ;) Pozdrawiam :)

Autor: aga  25.02.2008

To poprostu było takie puszne że niebo w gembie dzienki ziomy za ten pszepis.

Autor: Dodzia  27.02.2008

no ludzie rewelacja Radziowi upieklam no i git

Autor: Aneczka  03.03.2008

wyśmienite ciacho nie mogę sie oderwać niech mi ktoś pomoże !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Autor: tomćo paluch  03.03.2008

zjadłem całą babkę zanim zdążyło wystygnąć !!!

Autor: precelek :)  05.03.2008

Właśnie chciałam się zapytać jakiej wilkości ma być ta blaszka bo ja mam różne jedna wielkości małej miski druga wielka jak garnek zeby mi potem nie wyskoczyła z foremki :)

Autor: koffany taddy  05.03.2008

A te jajka na ta mase i ta raszta składników to trzeba ubijać trzepaczką czy mozne mikserem ???

Autor: lidia  05.03.2008

babka pyszna. ja zamiast kakao dodalam 3 lyzki kawy rumowej cappucino i troszeczke kakao dla zaciemnienia masy. pycha wyszla.

Autor: Kasztana  11.03.2008

Dzięki za przepis. Bardzo prosta i smaczna, szybciutka do przygotowania jak goście mają się zjawić za 2 godziny ;-) Polana rozpuszczoną czekoladą i posypana orzeszkami ziemnymi jest jeszcze lepsza :-)

Autor: Miki  12.03.2008

Babka ma jedną wadę, za szybko znika z talerza !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Gorąco polecam ten przepis jest po prostu super. Już dawno nie jadłam tak dobrego ciasta. NIEBO W GĘBIE!!!

Autor:  18.03.2008

a jak ubijacie jajka najpierw bialka czy wszystko naraz?

Autor: dotka96r1  21.03.2008

fajny pszepis sprubuję go zrobic pewnie pyszny

Autor: Pawel  21.03.2008

Babka pycha! prosta i pyszna. Dzięki za przepis

Autor: AgataGJ  21.03.2008

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, moja blacha babkowa okazała się za mała!!!! Babka właśnie ślicznie wyplynęła mi z niej :> Ale jest jeden plus tej sytuacji - wiem, że ładnie rośnie ;) Zapamiętać na raz następny: w moim przypadku przepis jest na dwie babki :> Jeszcze 20 minut - ciekawe co z tego wyjdzie :D

Autor: AgataGj  21.03.2008

No i mam, sie zagapiłam - liczyłam co do minuty na przepis i sie przeliczyłam - z jednej strony lekko mi sie przypaliło, ale już wiem co zrobie - roztopie czekolade, troche śmietanki i będzie polewa, nic widać nie będzie :> Dobrze, że to wypiek próbny przed świętami; następna babka w moim przypadku w piekarniku minut 40 :> Już troszke dziabnęłam, jeszcze ciepła ale już smakowita :>

Autor: aneczka37  21.03.2008

Urosła, troszkę popękała, ale tym sie nie przejmuję :) Ważne, że nie opadła :) A piekłam w piekarniku z nawiewem, którego wcale nie znam i bardzo się bałam, że nie wyjdzie :) Zaraz będziemy konsumować :) Do "gościa" jajka według przepisu trzepałam w całości :) Mikserem :) Margarynę zastąpiłam masłem (później napiszę czy nie zepsułam) Foremkę miałam 30cm średnicy z kominem pośrodku i wystaje do góry, ale też mi to nie przeszkadza :) Do sąsiada nie wyszła :)

Autor: aneczka37  21.03.2008

Miałam mały problem z wyjęciem babki z foremki :) Dla "wyżeraczy" wypiekowych oczywistym jest, że foremkę należy wysmarować tłuszczem i posypać np bułką tartą, lub ewentualnie, dla ciast które trzeba wyłożyć do góry nogami, można użyć mąki (najlepiej karpatki bo grubsza). Ale dałam radę :D Ciasto smaczne, wystarczająco słodkie hihihi ;) Sypkie, fakt, suche :) polałam czekoladą :D Osobiście preferuję ciasta "mokre" np jabłecznik, albo typu karpatki, ale skoro moja córka pochwaliła, że dobre, a stęka mi o babce już kilka tygodni, to jest warte polecenia :) Dodam może, że piekłam w tym moim piekarniku z nawiewem w temp. 190 stopni i godzinę z zegarkiem w ręku. Więc wszystkim polecam wziąć poprawkę na swój sprzęt :D Obserwować ciasto, dacie radę :D Ponieważ mamy okres przedświąteczny właśnie, więc: udanych wypieków... pisanek kolorowych... słońca w serduszkach... uśmiechów na twarzy... mokrych podkoszulek ;P zwariowanych zająców... bliskich u boku... zdrowia i pogody ducha :D

Autor: xxx  21.03.2008

Bardzo dobry przepis i ciesz sie ze weszlam na ta strone i moglam skorzystac z tego przepisu robcie wiecej takich przepisów pozdro :)

Autor: aleks  22.03.2008

Przepis swietny. Polecam szczegulnie dobrze wychodzi w foremce na male babeczki.

Autor: Basia  25.03.2008

Moim skromnym zdaniem ciasto REWELACJA.Każdemu polecam.Ten kto ją wymyślił niech będzie wielki.

Autor: czarna  12.04.2008

Przed chwilą upiekłam babkę, wygląsa świetnie, pachnie w całym domu i co najważniejsze wyszła wyśmienicie!!!

Autor: koko  19.04.2008

mnie się ta babka nie udała a to z tego względu, że pięknie wyrosła wrecz pękła od góry a kiedy wyciągłam ją z piekarnika i chciałam odwrócić foremkę wyleciał środek i wyciekło nieupieczone ciasto. Dopiekam ją jeszcze w piekarniku ale chyba nic z tego nie będzie... szkoda tyle produktów się zmarnowało. Piekłam w elektrycznym piekarniku na 170 stopni 50 minut. Porażka

Autor: broszka  30.04.2008

właśnie sie piecze zobaczymy jak wyjdzie:):):) a pachnie już w całym domu:D

Autor: broszka  30.04.2008

jest wyśmienita!!!!! tylko upiekłam ją w dwóch formach bo bałam sie że mi wykipi, ale wszystko OK, następnym razem zrobię w jednej, polecam wszystkim na niespodziewanych gości.

Autor: BEATA  14.05.2008

Babka rewelacja. Szybko się ją robi, co dla mnie jest szczególnie ważne, bo mam dwoje małych dzieci i czasu jak na lekarstwo. A tu 15 min i po sprawie. Wyszła taka pyszna że palce lizać.

Autor: BARBARA  15.06.2008

WITAM WSZYSTKICH****** Babka rewelacja.Nigdy wcześniej mi nie wychodziły babki próbowałam różnych przepisów ale ten przepis jest nie do pobicia.Wczoraj ją upiekłam i jak zawsze wyszła super.A nie jest to moja pierwsza babka z tego przepisu .Zawsze się udaje i cudnie wyrasta.POLECAM do kawusi rewelacja!!!!

Autor: Millla  20.06.2008

babka jest super! wczoraj czytalam przepis z lekka niesmialoscia a dzisiaj zostalo go ledwie 4 kawalki! maz wzial prawie polowe do pracy a teraz wykancza reszte :) GORACO POLECAM TEN PRZEPIS!

Autor: agnes  22.07.2008

wyszedł mi zakalec ale to moze wina piekarnika.ciasto i tak jest dobre;) tylko ze w dodatku mało mi go wyszło

Autor: Lhotse  24.07.2008

Niestety u mnie wyszedł zakalec:((( Piekłam 45 minut w temperaturze ok 190 stopni bez termoobiegu. Wyrosła bardziej z jednej strony a z drugiej prawie w ogóle się nie ruszyła. Oczywiście popękała, ale to normalne z babkami. Użyłam blaszki prostokątnej do babek. Nie poddaję się jednak i spróbują ją upiec jeszcze raz w foremce falowanej!

Autor: TROJMAMA  17.09.2008

CO ZA SZCZESCIE ZE W KONCU ZNALAZLAM, PROBOWALAM INNYCH PRZEPISOW NA BABKE ALE ZAWSZE JEJ CZEGOS BRAKOWALO. DZIS WYSZLA PRZEPYSZNA, MOJE TROJACZKI SA ZACHWYCONE I POWIEDZIALY ZEBYM ZADZWONILA DO SKLEPU PO DRUGA. HAHAHA!

Autor: Mati  09.10.2008

Pieke ta babke od lat, zawsze mi wychodzi. Mało pracy dużo przyjemnosci :)

Autor: Karola  22.10.2008

Przykro mi ale zakalec nie wiem co zrobiłam nie tak:(

Autor: Ola  30.10.2008

Witam mi się super wszystko upiekło, myślę, że te problemy z pieczeniem-> zakalcem itp to kwestia ustawienia piekarnika ma wiele opcji pieczenia, które należy dopasować do rodzaju pieczonej potrawy ustawić odpowiednio grzanie i będzie ok :)

Autor: inter  31.10.2008

przygotowałam w 15 min :) Siedzi w piekarniku, rosnie równiutko. Dalej zobaczymy :)

Autor: Ewcia  16.11.2008

Ciasto jest poprostu błyskawiczne i pyszne:)polecam wszystkim:)

Autor: ania  16.11.2008

a tą margaryne trzeba dać całą czy nie?

Autor: ania  20.11.2008

do środka można dodać namoczony i odsączony mak,wcześniej mak namoczyć we wrzątku lub trochę podgotować, SUPER piaskowa z makiem.Ilość maku na porcję ciasta w/g uznania

Autor: Baśka  28.11.2008

Dzisiaj zrobiłam ciasto i jak mi się nigdy nie udawało zrobić babki. ta o dziwo wyszła. jest przepyszna. cała rodzinka zjadła ze smakiem i nie doczekała jutra. ponieważ nie miałam ani mąki ziemniaczanej, ani margaryny to dodałam jak w komentarzach 1 szk oleju i 2 budynie śmietankowe. szybko i bez kłopotów.pozdrawiam .

Autor: Michał  07.12.2008

no wiec...ciasto juz sie piecze...a czy wyjdze dobre to sie okaze...:):)

Autor: gość  28.01.2009

mam 12 lat i babka wyszła suuuuper ;)

Autor: Anecia  23.02.2009

Ja własnie wstawiłam do piekarnika...hm..wydaje mi się że ciasto troszkę za bardzo "lejące"ale zobaczymy jak będę wyjmować:)

Autor: olga  07.03.2009

Super babka polecam!!!

Autor: mila  28.06.2009

pierwsze ciasto jakie w zyciu pieklam i od razu sukces!dziekuje za przepis :)

Autor: mila  29.06.2009

Moze ma ktos podobnie łatwy przepis na jakis torcik?Z gory dziekuje.P.S.Dzis znowu pieklam babke :)

Autor: stol  23.07.2009

babka pycha gosciom smakowała

Autor: Krzysiek  09.08.2009

Parę dni temu upiekłem wlaśnie z tego przepisu i wyszła!! to było moje 1 ciasto :) i właśnie teraz piekę je po raz 2 hi hi :)

Autor: NikaNika  19.08.2009

Wiecie co! ? jestem noga totalna z pieczenia palcków, ale z takimi przepisami to mogę śmiało zostać cukiernikiem ;) Babka rewelacja-nie warto a nawet szkoda coś zmieniać i ulepszać ...

Autor: Ala  27.09.2009

...pyszna poprostu pyszna, dziekuje za przepis...

Autor: loś  29.09.2009

wyszła zaje FAJNA ;)

Autor: loś  29.09.2009

wyszła zaje FAJNA ;)

Autor: Ala  10.10.2009

Babka bardzo dobra i prosta POLECAM

Autor: Minia <3  16.10.2009

Hej ;** Jestem 13-latką i szukałam przepisu na dobrą babkę piaskową...po upieczeniu tej babki ciasto było światne... Pyszne i nie tylko. Bardzo dziękuje za przepis ;))) Pozdrowienia ;)))

Autor: Ewela Bdg  18.10.2009

przepis naprawdę rewelacja!! mojej rodzince bardzo smakuje:) szybko,tanio,wygodnie! tego potrzebowalam:) pozdrawiam.

Autor: Ewa  11.11.2009

Wczoraj upiekłam babeczkę zrobiłam z olejem wyszła mi super smaczna POLECAM PALCE LIZAĆ Już jej prawie nie ma :):):):)

Autor: Aga  11.11.2009

Babka właśnie w piekarniku :) ciekawe czy wyjdzie mam 12 lat i to moje 1 samodzielne ciasto mam nadzieje ze się uda :P

Autor: Aga  11.11.2009

wyszła sietna na prawde wszystkim smakuje :)

Autor: JANEK  15.11.2009

BARDZO DOBRA

Autor: Agata  29.11.2009

To mój "firmowy" wypiek, zawsze się udaje:)

Autor: Marzenaa  04.12.2009

Moj pierwszy wypiek. Bałam sie, że mi nie wyjdzie ale wyszła i smakuje niesamowicie ;))

Autor: Piter  11.12.2009

Dobra babka nie jest zła ;) Właśnie sie robi... ciekawe czy dobra ;D

Autor: raina  12.12.2009

heh lipa nie dosc ze w 200 stopniach spiekla mi sie po 10 minutach a jak skrecilam do 170 to popekala i wylalo sie surowe ciasto....pieke dalej ale...chyba pierwszy i ostatni raz

Autor: joanna  26.12.2009

Wlasnie wsadzilam do piekarnika...zobaczymy co z tego wyjdzie.. Przepis wyglada na smakowity:) Dam znac pozniej :)

Autor: Basia  02.01.2010

własnie jedno ciasto wyrzuciłam zaczynam piec babke zobaczymy co wyjdzie bo niemam talentu do wypieków :)Dam znac

Autor: Adam Janusz  14.01.2010

napewno będzie dobra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!dobrze,że nie z owocami,bo ja nie lubię z owocami

Autor: Adam Janusz  14.01.2010

Jak przyrządzić? Jajka całe ubic z cukrem ,dodac make i proszek do pieczenia(proszek rozmieszc z mąka),oraz roztopiona i troche przestudzona margaryne. Wszystko wymieszac i połowe masy wylac na blaszke. Do drugiej połowy dodac łyzeczke kakao(babka bedzie w srodku dwukolorowa). Piec około godziny(az ciasto sie zarumieni) w temperaturze do 200 stopni. Piekarnik powinien byc nagrzany. Babke po upieczeniu odstawic do ostygniecia.lekko przestudzona wyciac z blaszki i pozostawic do całkowitego przestygniecia. Ostudzona posypac cukrem pudrem. SMACZNEGO

Autor: Adam Janusz  14.01.2010

o2.pl - Portal internetowy Strona główna Felietony Przepisy Dania główne Zupy Drób Ryby Dania bezmięsne Pizza i włoskie Na grillu Sałatki i jarzyny Sosy Ciasta i desery Napoje Alkohole Inne Czas na truskawki! Przepisy na grilla Czas na ogórki! Czas na kanapki! Czas na grzyby! Czas na zupy! Lokale Forum kulinarne Babka piaskowa Autor: hotaru (dino101@wp.pl) Data publikacji: 2003-04-18 18:34:25 Porcje: dużo Koszt: 9 zł Trudność: prosty Czas: 50 min. Kaloryczność: ? Składniki: - 5 całych jajek, - 1 szklanka cukru, - 1 szklanka mąki ziemniaczanej, - 1 szklanka maki tortowej, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 1 margaryna (Kasia). Jak przyrządzić? Jajka całe ubic z cukrem ,dodac make i proszek do pieczenia(proszek rozmieszc z mąka),oraz roztopiona i troche przestudzona margaryne. Wszystko wymieszac i połowe masy wylac na blaszke. Do drugiej połowy dodac łyzeczke kakao(babka bedzie w srodku dwukolorowa). Piec około godziny(az ciasto sie zarumieni) w temperaturze do 200 stopni. Piekarnik powinien byc nagrzany. Babke po upieczeniu odstawic do ostygniecia.lekko przestudzona wyciac z blaszki i pozostawic do całkowitego przestygniecia. Ostudzona posypac cukrem pudrem. SMACZNEGO Potrzebne przybory: Blaszka do ciasta (najlepiej specjalna do babek), piekarnik. Jak podawać? Posypana cukrem pudrem lub z polewa gelewe (lub jakakolwiek inna). Wasze komentarze... Agata [zgłoś do usunięcia] Dzięki wielkie za ten przepis! Właśnie tego dzisiaj potrzebowałam ponieważ mój mężczyzna od kilku dni przebąkiwał coś o babce piaskowej, a ja nie miałam żadnego rozsądnego przepisu w domowych zasobach. Robota jest łatwa, tania i przyjemna, a ciasto wychodzi naprawdę dobre! Tak dobre, że nawet mój facet, który jest smakoszem tego typu ciast był zachwycony! Dzięki wielkie!!!! Ethlinn [zgłoś do usunięcia] Łatwa, delikatna babka, w sam raz na "małe co nieco" do herbatki:) Agata [zgłoś do usunięcia] To mój "firmowy" wypiek, zawsze się udaje:) IWONA N [zgłoś do usunięcia] WŁAŚNIE TAKIEGO PRZEPISU SZUKAŁAM WŁASNIE IDĘ PIEC ulast [zgłoś do usunięcia] wyszła wyśmienita, w pierwszej opcji bez kakao w drugiej z...:-) ulast [zgłoś do usunięcia] Jeśli nie macie margaryny, można dodać szklankę oleju, nie pamiętam już ile razy piekłam tę babkę, zawsze wychodzi wyśmienita.Pozdrawiam! magda [zgłoś do usunięcia] wlasnie wstawilam do piekarnika licze na to ze mi sie uda bo ma to byc niespodzianka dla mojego chlopaka Gosia [zgłoś do usunięcia] Jest w piekarniku elektrycznym i mam ustawioną temp. 175st. i dlaczego pęka?! Gosia [zgłoś do usunięcia] dzięki za porade, badka wyszła znakomita - polecam!!! matrzo [zgłoś do usunięcia] przepis prosty, ale smakowity, coś na wzór babki marmurkowej... iwona [zgłoś do usunięcia] Babeczka pyszniutka. Dzieki za przepis. Taka babkę to można zrobić niemal w każdej chwili,gdyż składniki które do niej sa potrzebne,przeważnie są w domu. Faracik [zgłoś do usunięcia] Już jadłem bardzo dobra babka spróbujcie naprawde palce lizać aneko_san [zgłoś do usunięcia] Mnie wyszla bardzo ladnie, w ogole nie popekala, taka rowniutenka wyszla :)) a zadko kiedy ciasto mi nie peka :P POLECAM TEN PRZEPIS ! Gabi [zgłoś do usunięcia] zaje_smaczna babka, poważnie, szybko się piecze ładnie wyrasta, nie ma zakalca, już trzy razy piekłam i za każdym razem doskonała Serdecznie polecam (jest jedno ale w moim gazowym piekrniku jest on już gotowa po 45 minutach, godzina todla niej zadużo, więc uważajcie żeby się wam nie przypaliła) agnie5ia [zgłoś do usunięcia] Babka REWELACYJNA! Poprostu super przepis! Polalam ja lukrem zrobionym z cukru pudru i mleka! Dzieki za przepis AGATA [zgłoś do usunięcia] wyszła dobrze. smakuje świetnie:) Polecam!!! tina [zgłoś do usunięcia] bardzo lubie babke piaskowa ale nie mieszkam w Polsce i nie bardzo rozumiem ten przepis : moze ktos mi wytlomaczy ile dekagramow wszystkich skladnikow wlacznie z margaryna????????? lub maslem????????? szklanki sa roznej wielkosci i nie wiem jak duza jest margaryna Kasia. Dziekuje z gory. chcialabym dodac, ze takie komentarze jak Ziom napisal nadaja sie tylko do rynsztoka - nie ma powodu zeby byc tak wulgarnym. jesli mu nie smakowalo powinien isc do WC i spedzic tam reszte jego zycia kasia [zgłoś do usunięcia] jestem tak zachęcona pozytywnymi komenatrzami, że za pięć minut zaczynam pieczenie własnej babki! mam tylko jedno pytanie, bo ja równiez nie mieszkam w Polsce i nie bardzo wiem jakie rozmiary ma mieć "blacha babkowa" ? czy mógłby ktoś mi podać tak w przyblizeniu ile ma mieć cm? dzięki serdeczne marta [zgłoś do usunięcia] proszę poradźcie, robię tą babkę I raz i niestety podczas pieczenia pękła... a na dodatek zaczęło przez to pęknięcie wydobywać się ciasto :) - co robić, by następnym razem to się nie powtórzyło?? Robert [zgłoś do usunięcia] Super ciasto:) Ja dodaję rumu dla aromatu. anti [zgłoś do usunięcia] do Ja: czy umiesz czytac ? w przepisie nigdzie nie ma mowy o dekagramach tylko szklanka tego i szklanka tamtego-buhahaha beata [zgłoś do usunięcia] wlasnie znalazlam odpowiedni przepis, ale jest jedno "ale"-pojemnosc szklanki, mam szklanki o pojemnosci 200ml.czy takie moga byc ?? Justyna [zgłoś do usunięcia] mmmmm pycha! Szbko i tanio. SUPERRR! gnat [zgłoś do usunięcia] Tak proste ze nawet facet da rade to upiec :) Juz jest w piekarniku, zobaczymy co z tego wyjdzie agniesia1981 [zgłoś do usunięcia] Rewelka !!! Poprostu super !!! Tanio ! Szybko ! No i smacznie !!! Moni [zgłoś do usunięcia] bardzo lubie babke piaskowa ale nigdy nie mialam na nia przepisu:-)dziekuje!!! fil [zgłoś do usunięcia] Witam Wszystkich. Dziękuję za przepis :) Babka pyszna. Jeszcze raz dziękuję. gosia [zgłoś do usunięcia] zrobiłam udoskonalenie czesc mąki ziemniaczanej zastąpiłam kiślem truskawkowym ( 2 torebki) ciasto wyszło slicznie różowe i pachnie truskawkami mniam siedzi w piecu chyba bedzie pychota pozdrówka mniam adam [zgłoś do usunięcia] pierwsze cisato w zyciu i wyszlo wysmienicie diotima [zgłoś do usunięcia] Upiekłam dzisiaj i jest to pierwsza babka piaskowa jaka mi kiedykolwiek wyrosła. W smaku też pychotka. Polecam ten przepis. :) Modlisia [zgłoś do usunięcia] Mniam ...mniam...mniam....ta babka to esencja smaku ....................................pychotka :)) gosia156a [zgłoś do usunięcia] SZUKAŁAM I SZUKAŁAM ...przepis wydaje sie prosty wiec spróbuje i napisze relacje:)) Rene [zgłoś do usunięcia] Jestem w szoku babka wyszła super taki prosty przepis żadnego cudowania ubjania margaryny z cukrem itp........ supern0va [zgłoś do usunięcia] mniaaaam az mi slinka cieknie na sama mysl... moj chlopak uwielbia babke , mam nadzieje, ze sie nie skompromituje ;) zabieram sie do pieczenia, a przepis co racja oczywiscie dziecinnie prosty i przyjemny ! :) teresa [zgłoś do usunięcia] bardzo dzikuje za ten przepis ,niemiałam mąki ziemniaczanej to dodałam 2 torebki budyniu i 1 szklanke zwykłej mąki i aromatu mogdałowego pycha i szybko;) Bruno [zgłoś do usunięcia] Ciasto bedzie ladne i zolciutkie jak sie doda pol lyzeczki kurkumy. Jak ktos jest wrazliwy to zamiast proszku do piczenia mozna dodac amoniaku do ciastek. :)) izunia [zgłoś do usunięcia] Od dawna szukalam przepisu na piakowa babke bo ja po prostu uwielbiam i w koncu znalazlam. Przepis idealny, nawet nie ma zakalca jak to zwykle mi wychodzi..w piekarniku gazowym lepiej pilnowac babeczki bo czasem wystarczy tylko 50minut:)...hihihi.... zamiast kakao dodalam do calosci cukier waniliowy...Mniamniam..Polecam! sabina [zgłoś do usunięcia] dziekuje za przepis takich wlasnie szukam , prosty domowy przepis na szybkie pieczenie , zaraz go wyprobuje zazwyczaj babki mi nie wychodza ale czlowiek uczy sie na bledach jeszcze raz dziekuje zyrafa [zgłoś do usunięcia] super przepis dzięki ciasto pyszne i łatwe do zrobienia takiego przepisu właśnie potrzebowałam iwona [zgłoś do usunięcia] czy zamiast margaryny moge dac olej , jesli tak to ile prosze o szybka odpowiedz bo chcem isc pies dziki IWONA [zgłoś do usunięcia] Nie mialam w domu margaryny i dalam olej .Niestety nie smakuje mi ta babka . Do tego dziwnie mi wyrosla (boki blaszki niskie a srodek wysoki ) ripel [zgłoś do usunięcia] wlasnie bede staral sie znalec make ziemniaczna w irlandi mam nadzieje ze sie uda ;) zu.zu [zgłoś do usunięcia] Rewelacja, dzięki za przepis. Mój facet właśnie wcina trzeci kawałek (i myśli, że nie zauważyłam ;o)). Chociaż uwaga na kuchenki elektryczne! Nastawiłam na 200 stopni i po 10 minutach było baaaardzo brązowe z wierzchu i całkiem płynne w środku. Przestawiłam na 150 i "doszło". Radzę się trzymać instrukcji do kuchenek. Pozdrówka...idę wcinać dalej...:oP kasjot [zgłoś do usunięcia] Babka b. dobra. Moja rodzina usatysfakcjonowana. Co najważniejsze, nie trzeba się przy babeczce narobić. Musiałam tylko skrócić czas pieczenia do 45 minut. vidocq [zgłoś do usunięcia] Genialne:) !!! moje pierwsze w pełni samodzielne ciasto( wlaśnie się zajadam) . Dziękuję(także komentatorom - rozwiali pewne wątpliwości w czasie pieczenia) :) Ciastek [zgłoś do usunięcia] Super przepis. Ja zamiast margaryny dalam olej i babka wyszla super.Polecam goraco. Pycha! Ilona [zgłoś do usunięcia] Babka wyszła tłusta (!) i z zakalcem. Nie da się tego jeść!! Albo w przepisie podano za mało mąki albo jest za dużo margaryny !! Odradzam!! PS. Przepisy od znajomych zawsze się sprawdzają. Mam przepis na murzynka, który zawsze wychodzi!! Natomiast ta babka nie... Odradzam! annakuch [zgłoś do usunięcia] urosnąć - urosła, w smaku ok, ale generalnie jest gniotowata. Wydaje mi się, że za dużo mąki ziemniaczanej kaja [zgłoś do usunięcia] babka wyszla cudowna. pieke ja juz 4 raz i za kazdym razem jest pyszniejsza. dziekuje za przepis i pozdrawiam Ada [zgłoś do usunięcia] ciasto wyszlo wysmienicie! polecam! Wrocław [zgłoś do usunięcia] pieke 4 raz! wszystkim smakuje!!! szybko i prosto!!! Karolina [zgłoś do usunięcia] Właśnie jestem w trakcie robienia babki piaskowej mam nadzieje że mi wyjdzie i będzie smakowała mojemu mężczyźnie :)będzie miał miłą niespodziankę gdy wróci z pracy:)dzięki wielkie za przepis:) pozdrawiam:) Wojtek [zgłoś do usunięcia] Mężczyzna Karoliny dostał tylko jeden kawałek tej pysznej babki ktora się udała i nawet dopiekła, ale byłem zbulwersowany faktem że dostałem tylko jeden mały kawałem bo reszta miała być dzisiaj do kawy:-D Magda [zgłoś do usunięcia] babka udała się znakomicie, co prawda przy moim piekarniku i cieniutkiej foremce niecałe pół godziny pieczenia, ale ... CAŁA RODZINA ZACHWALA ! :) gość [zgłoś do usunięcia] Serdeczne dzięki za przepis, babeczka była wyśmienita , mąż przytył 3 kg, pozdrawiam ..... Małgosia Rysiaa [zgłoś do usunięcia] babeczka wyszła super-polecam przepis, Benia [zgłoś do usunięcia] Właśnie biore się za pieczenie babki mam nadzieje ze mi tez wyjdzie taka dobra jak innym co dodali komentarze Pozdrowionka ;) Mroczna [zgłoś do usunięcia] Po pierwsze pozdro for all!po drugie smutam sie bo dziwna mi ta babka wyszła..niewiem czemu..wyszło mi coś ala zakalec..w smaku całkiem całkiem :) fARBA [zgłoś do usunięcia] SUPER PRZEPIS ..!!! PYSZNY SMAK I ŁATWA W PRZYGOTOWANIU DOBIERO CO ZACZYNAM MOJE PRZYGODY KULINRARNE I NAPRAWDE PRZEPIS SWIETNY POZDRAWIAM ;-*** kisia [zgłoś do usunięcia] na jakiej formie piec? malej do babek? zonia [zgłoś do usunięcia] ciasto wyszlo bardzo smaczne ale to nie jest babka piaskowa :) racze łuściutki biszkopcik :) babka piaskowa jest suchutenka, zwarta i sypka. Nefertiti [zgłoś do usunięcia] Świetny przepis: prosty i skuteczny. Dziękuję. Bambi [zgłoś do usunięcia] Właśnie jem babke i bardzo smaczna.Dzięki za przepis:)oby więcej takich....!!!pozdro:) Rafał [zgłoś do usunięcia] PYSZNE! Piekłem tę babkę już 4 razy i za każdym razem była pyszna. Próbowałem nawet kombinacji z kiślem. Podzieliłem gotowe ciasto na 3 porcje i do każdej dodałem inny smak kiślu. Babka jest przepyszna :) Niesły przepis - polecam też z kiślem. Rafał frdvvbvgdc [zgłoś do usunięcia] czy koniecznie potrzebna jest margaryna KASIA serhetrhnd [zgłoś do usunięcia] fajny przepis marmazu [zgłoś do usunięcia] bardzo sie starałem, nic z tego nie wyszło, babka nie wyrosła, nikt nie chciał jej jeść, nawet nasz piesek dumbo_ [zgłoś do usunięcia] Własnie skorzystałam z tego przepisu! babka w piekarniku a ja nie moge sie doczekac kiedy przy kawce jak skosztuje!! dam znacv jak wyszła!pozdrawiam Karusia :) [zgłoś do usunięcia] Dodajcie zamiast mąki ziemniaczanej budyń :) Będzie bardziej puszyste :D:d Małgosia [zgłoś do usunięcia] Babeczka jest przepyszna, goraco polecam :) mniam ! teresa [zgłoś do usunięcia] Bende piekła jutro i sprubuje czy jest dobre.:) madzia [zgłoś do usunięcia] babeczka wyszła przepyszna, włąsnie sie nią zajadamy :)))))))) Aga [zgłoś do usunięcia] Wy chyba nigdy nie jedliscie prawdziwej babki piaskowej. Przeciez same skladniki nie pasuja do prawdziwej babki piaskowej. Gdyby nie ta margaryna to z tego przepisu wychodzi biszkopt. Zalamka geminny [zgłoś do usunięcia] dobry przepis godny polecenia :) wszystko sie udalo jak nalezy :) heriti [zgłoś do usunięcia] robiłam wczoraj, babeczka pierwsza klasa, szybko i pysznie, polecam bardzo serdecznie ANNA [zgłoś do usunięcia] BĘDZIE TO PIERWSZA BABKA W MOIM ŻYCIU . DZIECI OD KILKU TYGODNI MALTRETUJĄ MNIE O TO CIASTO, OGRANICZAŁAM SIĘ DO KUPIENIA , ALE DZISIAJ POSTANOWIŁAM UPIEC .MAM NADZIEJĘ ŻE WYJDZIE .POŻNIEJ NAPISZĘ CI JAK MI POSZŁO. Ionka [zgłoś do usunięcia] Bardzo dobre ciasto .......mniam. anka [zgłoś do usunięcia] czesc kobiety.tak sie naczytalam ze ma pelna buzie sliny a moja bratanica juz poleciala do sklepu po kasie.pozdrawiam was adek [zgłoś do usunięcia] smaczny placek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!polecam Kalki303 [zgłoś do usunięcia] Wlasnie czekam bo babeczka w piekarniku sie robi :] ciekawe jak wyjdzie! Ale przepis niesamowicie prosty a skladniki to zawsze czlowiek w domu ma. babamloda [zgłoś do usunięcia] A ile gramow ma margaryna kasia? ????? lolnick [zgłoś do usunięcia] eeeeeeeeeeeeeech.... abuk [zgłoś do usunięcia] (dobre) ale wyszedł zakalec :) repcak [zgłoś do usunięcia] pszna pszna pszna kuba czarnego złomu=]+:) repcak [zgłoś do usunięcia] sorry za błedo Agate [zgłoś do usunięcia] Dzięki wielkie za ten przepis! Właśnie tego dzisiaj potrzebowałam ponieważ mój mężczyzna od kilku dni przebąkiwał coś o babce piaskowej, a ja nie miałam żadnego rozsądnego przepisu w domowych zasobach. Robota jest łatwa, tania i przyjemna, a ciasto wychodzi naprawdę dobre! Tak dobre, że nawet mój facet, który jest smakoszem tego typu ciast był zachwycony! Dzięki wielkie!!!! ale to dobre g tak sie srało że asz mój pies zginoł dobre i bez gadania.. mariola22 [zgłoś do usunięcia] Pycha i zawsze wychodzi, piekę ją w piekarniku razem z babką górniczą i jogurtową tak oszczędniej a łasuchy mają 3 babki do wyboru polecam miszel [zgłoś do usunięcia] babka ekstra m@n!3k [zgłoś do usunięcia] pyszna była rewelka wieśka [zgłoś do usunięcia] bardzo dobre babki Ola [zgłoś do usunięcia] babka sucha czy mokra? to chyba najważniejsze :P isia [zgłoś do usunięcia] Właśnie upiekłam babke przepis tani bardzo szybki ,świetny kiedy masz ograniczony czas .Wyrosła pięknie mam nadzeje że równie wspaniale będze smakować . gość [zgłoś do usunięcia] zły Anulka [zgłoś do usunięcia] Babeczka wyszła pyszna! Wszyscy zadowoleni i usatysfakcjonowani, zastanawiam się tylko dlaczego babunia mi pękła? i tak jak kilka postów wcześniej napisano środek zaczął wypychać się do góry. Ale to nie jest przecież nic strasznego. Przecież babunia i tak po wyjęciu stoi do góry nogami. Polecam to ciacho w 100%!!! misia [zgłoś do usunięcia] wielkie dzięki!Babeczka suuper! to będzie prezent dla mojego chłopaka , na kolacje! julia [zgłoś do usunięcia] babka - świetna! możesz podać mi przepis na mazurka? wesołych świąt wielkanocnych! Maarek [zgłoś do usunięcia] Ok to testuje :D Silent Ghost [zgłoś do usunięcia] Wlasnie jest w piekarniku zobaczymy co z tego wyjdzie Mircia [zgłoś do usunięcia] babka pycha urosła pięknie smakowała wszystkim poprostu swietna dzięki za przepis Andrzej [zgłoś do usunięcia] Babka wyszła super. Żona aktualnie karmi piersią maluszka,wiec chciałem sprawić jej niespodziankę.Ta babka to był strzał w 10.Była przepyszna. Polecam szczególnie matkom karmiącym!!! 1999-2010 Grupa o2 Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc

Autor: Kropka  28.01.2010

Na początku nastawiłam piekarnik tak jak w przepisie na 200 stopni ale musiałam zmniejszyć temperaturę pieczenia na 150 stopni ponieważ z wierzchy wyglądała na dobrą ale w środku była płynna . Za 15 minut wyciągam ja z piekarnika i zobaczymy co z tego będzie

Autor: Mysianusia  02.02.2010

Piekłam tą babkę w sobotę jest pyszna polecam wszyskim doskonała do niedzielnej herbatki :) Ma tylko jedną wadę szybko znika :)

Autor: ANULA  11.02.2010

BABECZKA SUPER PUSZYSTA I BŁYSKAWICZNA JEDNA RADA W PIEKARNIKU ELEKTRYCZNYM 180 STOPNI WYSTARCZY ROŚNIE AŻ MIŁO A DO TYCH CO BABKI NIE PIEKLI NAJLEPIEJ DUŻA FORMA Z DZIURĄ ROŚNIE W KOPIEC TAK POWINNA JAK POPĘKA TO JEST OK TO NIE BABKA SKLEPOWA ZAWSZE MOŻNA JĄ POLAĆ CZEKOLADĄ JAK TO KOMUŚ PRZESZKADZA ALE GENERALNIE SUPER

Autor: kasia hamburg  14.02.2010

dalam upust swojej fantazjii i dodalam malutki zapach cytrynowy, skorke z jednej i sok z dwoch pomaranczy, pachnie ladnie, rosnie, miejmy nadzieje ze maz zaakceptuje wlasnorecznie wykonany prezent walentynkowy, pozdrowienia dla wszystkich zakochanych, mlodszych i mlodszych inaczej ....

Autor: Eddy114  07.03.2010

Przez ciebie mi sie ciasto zjaralo ;/

Autor: Ewcia  10.03.2010

Babka z tego przepisu wyszła pyszna. Próbowałam wiele przepisów na babki, ale ten jest najlepszy.

Autor: 16-latkawariatka  02.04.2010

Upiekłam ja na wielkanoc :) i żeby nie pękła najpierw trzeba ustawic grzanie od dołu na mniejszą temp. np. 180 stopni, a potem termoobieg.

Autor: wioola  10.04.2010

Super przepis, wyszedł w 100%...

Autor: abra78  12.04.2010

Pyszniutka babuszka:) Rewelacyjny przepis, łatwy w wykonaniu no i składniki praktycznie zawsze są w domowej spiżarce. POLECAM!!!

Autor: Chantal  27.04.2010

Babka pierwsza klasa, tu w gdzie mieszkam w USA nie ma tak dobrych skladnikow jak w Polsce, zamiast margaryny dalam szklane oleju pieklam 45min w tem. 356F baba wyrosla super na to lukier, pycha.

Autor: karina  05.05.2010

Hey...mam na imie karolina..Właśnie z moja mama bedziemy piec babke ktorqa ty mnam podalams kochana..:) bardzo fajny latwy prZepis apapapaa a

Autor: Magda  03.06.2010

dziękuje nawet mi wyszła ta babka a nie jestem specem od wypieków :-)

Autor: Tyśkka  13.06.2010

Dzięki za przepis :DD Właśnie się piecze Nie moge sie doczekac aż będzie (to za ok 5 min) Jak ją zjem to napisze jakk :) Robiłam z olejem ! a nie marg .

Autor: justyna  02.07.2010

Wyszła przepyszna :)

Autor: pati  07.07.2010

dobra ale bez przesady troche sucha,chyba by byla lepsza z polewa niz z cukrem pudrem !

Autor: elika  07.08.2010

łatwa w wykonaniu ,zawsze się udaje ,tylko piec polecam

Autor: ewcia  18.08.2010

Upiekłam wczoraj, udała się, jest dobra, zamiast Kasi dałam masło.

Autor: Jadwinia  08.09.2010

właśnie jem... jeszcze ciepła - super!! zero zakalca mi też pękła ale jak troszke opadła to wszystko wróciło do formy:) warto upiec - smacznego!

Autor: lechccr  19.09.2010

Dzięki za przepis, ta babka to coś czego było mi najbardziej potrzebne. Zaprosiłem szefa i wystawiłem babkę do herbaty , bardzo mnie pochwalił . Na drugi dzień dowiedziałem się że awansowałem i to chyba przez tą babkę .

Autor: lechccr  19.09.2010

Dzięki za przepis, ta babka to coś czego było mi najbardziej potrzebne. Zaprosiłem szefa i wystawiłem babkę do herbaty , bardzo mnie pochwalił . Na drugi dzień dowiedziałem się że awansowałem i to chyba przez tą babkę .

Autor: ila  25.10.2010

Babka wyszła bardzo dobra, następnym razem dodam do niej wanilii-moja mama taką zawsze robiła , babka wyszła bez zakalca-co dziwne bo mam "te"dni, z początku się bałam że nie wyjdzie gdyż zrobił mi się krater-pękła po środku i widać było surowe ciasto ale posiedziała godzinkę w piekarniku i naprawdę jest pyszna.Synek się nie mógł na nią doczekać i właśnie ją pałaszuje.o i właśnie chce druki kawałek;)

Autor: aska  27.10.2010

babka dobra,wyszła mi chociaż zapomniałam dodać margaryny(została na parapecie)wyrosła, bez zakalca tylko że sucha no ale to z mojej winy.następnym razem nie zapomne margaryny.mała rada ja babki po 10 minutach pieczenia nacinam przez środek ostrym nożem na głebokość 10cm ,wtedy równo rośnie i nie pęka :)

Autor: nutelka  25.11.2010

Super przepis ja podzieliłam je na 3 czesci i do trzeciej dodałam kiślu truskawkowego wyszło pyszne

Autor: tina  04.12.2010

pierwszy raz wyszła, następne dwa razy zakalec, jak temu zapobiec?

Autor: more9  20.02.2011

Babka w piekarniki mam nadzieje ze będzie wszystko okey.Dzieci nie ida spac czekaja na babeczke jak zrobi im tatuś:)

Autor: Magda  09.04.2011

Bardzo dobra babeczka, trochę mi się przyjarała..jednak godzina to dla niej za dużo:)

Autor: Yoanna  22.04.2011

Robię tę babkę już 4 raz, a za każdym razem coś innego dodaje i jest wyśmieniata:). DZIĘKI ZA PRZEPIS. Ja polecam na koniec polać biała czekolada i posypać płatkami miagdałów całą babkę :). i dodać 2 kropelki aromatu rumowego :)>

Autor: Yoanna  22.04.2011

Robię tę babkę już 4 raz, a za każdym razem coś innego dodaje i jest wyśmieniata:). DZIĘKI ZA PRZEPIS. Ja polecam na koniec polać biała czekolada i posypać płatkami miagdałów całą babkę :). i dodać 2 kropelki aromatu rumowego :)>

Autor: Maljoaata  05.05.2011

Zrobilam ta babke,jest OK,nic ponad to. Wg.mnie malo slodka i bez zadnego zapachu ,w smaku nijaka. Jadlam juz lepsze,ale nie mam na nie niestety przepisu. Nie przekreslam jej kompletnie,sprobuje jeszcze raz troche ja modyfikujac.Jesli ta proba sie powiedzie,dam znac co i jak zmienilam.

Autor: eeee  08.07.2011

przepycha cudo naprawde dla laikow idealna szybka latwa i doskonala pychaaaaaaaaaa

Autor: ewa  01.08.2011

babka rewelacja ja zamiast kakao dałam 2 miarki kawy-polecam

Autor: olusia  13.08.2011

szybka do robienia, tania,i pyszna... polecam:):):)

Autor: sylwia  27.09.2011

Babka wyszła super!!! Zamiast masła dodałam olej, piekłam w tortownicy 40min (piekarnik gazowy)

Autor: picolina  03.11.2011

babka wyszla wyśmienicie!!! dziękuje za pszepis:)))

Autor: edi25  19.11.2011

Właśnie próbuje Jak się upiecze to napisze...

Autor: martucha  11.02.2012

jaki żal mi was nie umiecie obrazka dodać lol ..xD .. napisaliśćie przepisy a niewiadomo co to za główno!!!!! .. opanujcie siee! .. ku**a! ..

Autor: Paulina  02.05.2012

Chyba moja pierwsza udana babka:) dziekuje za przepis

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu