Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Zdrowie i uroda

25.05.2007 | Źródło zdrowia i urody

Oliwa z oliwek

Drzewo oliwne jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Oliwa z oliwek już w starożytności była bardzo cenionym produktem, a współczesna medycyna dowiodła jej wszechstronnego dobroczynnego działania.

Drzewo oliwne jest rośliną niezwykle wytrzymałą i długowieczną. Jest w stanie przetrwać w bardzo silnym upale i suszy, jak również przetrzymać mrozy. Najbardziej sprzyjający dla drzew oliwnych jest klimat panujący w basenie Morza Śródziemnego, dlatego tam znajdują się największe uprawy oliwek. Oliwki dojrzewają jesienią, wtedy też zmieniają barwę z zielonej na fioletową. Podczas procesu dojrzewania oliwek wytwarza się w nich olej, którego zawartość w pojedynczym owocu wynosi w zależności od odmiany od 15 do 35%. Zbiór oliwek w krajach leżących nad Morzem Śródziemnym trwa od października do stycznia (zależy to od rejonu uprawy i odmiany oliwek). Oliwki zbierane są ręcznie, z dużą delikatnością i ostrożnością, ponieważ owoce są wrażliwe na zbyt silny ucisk. Z tego względu zbiór owoców jest najbardziej pracochłonnym i najdłuższym procesem podczas produkcji oliwy. Zebrane owoce myje się i rozgniata na papkę, a następnie ugniata w prasach hydraulicznych. W ten sposób uzyskuje się emulsję, z której przez odwirowanie otrzymuje się oliwę.

Oliwy z oliwek dostępne w sklepach różnią się jakością i ceną. Najlepsza i najdroższa jest oliwa extra vergine - naturalna, tłoczona na zimno oliwa, w której zawartość wolnych kwasów tłuszczowych nie przekracza 1% objętości. Oliwa ta polecana jest do jedzenia na surowo, np. w sałatkach. Oliwy zawierające powyżej 1%, ale poniżej 2% wolnych kwasów tłuszczowych określane są mianem „vergine”. Można je spożywać na surowo, jak również stosować do gotowania. Pozostałe rodzaje oliwy są gorszej jakości, bo uzyskiwane są inną metodą niż tłoczenie na zimno. Mają one znacznie niższą cenę i nadają się jedynie do smażenia i gotowania.

Oliwa z oliwek jest integralnym składnikiem diety śródziemnomorskiej, która obecnie przez lekarzy i dietetyków uważana jest za prawie idealny model odżywiania. Dieta ta zapewnia zdrowie, ładną sylwetkę i dobre samopoczucie, a przy tym jest różnorodna, smaczna i nie wymaga wielkich wyrzeczeń.

Stosowanie oliwy z oliwek polecane jest w profilaktyce miażdżycy i chorób serca. Zawiera ona bowiem jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, a równocześnie podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Dodatkowo powodują zmniejszenie lepkości krwi i blokują wchłanianie dostarczanego wraz z jedzeniem cholesterolu. Dlatego też mieszkańcy Krety, którzy piją oliwę niemalże jak wino, niezwykle rzadko chorują na serce i chorobę wieńcową.

Oliwa chroni organizm przed wieloma chorobami określanymi mianem „cywilizacyjnych”. Związane jest to z zawartością dużej ilości naturalnych przeciwutleniaczy: witaminy E oraz mieszaniny związków zwanych polifenolami. Przeciwutleniacze są bardzo skuteczną bronią w walce organizmu z wolnymi rodnikami – niszczycielskimi cząstkami o dużej reaktywności chemicznej. Działanie wolnych rodników prowadzi do zapoczątkowania licznych stanów zapalnych, chorób układu krążenia, przyspiesza starzenie organizmu, jak również może być przyczyną nowotworów. Największą ilość przeciwutleniaczy zawiera oliwa extra vergine.

Jest to produkt lekkostrawny i ma ochronne działanie na błonę śluzową żołądka i jelit. Pomaga również przy kłopotach z zaparciami – wystarczy rano na czczo wypić łyżkę oliwy z oliwek i popić ją szklanką ciepłej wody.

Istotny jest także wpływ oliwy z oliwek na suchą skórę i włosy – działa ona odżywczo i regenerująco. W związku z tym stosowana jest w przemyśle kosmetycznym jako składnik kremów, maseczek czy odżywek do włosów. Jednak dobrej jakości oliwa sama stanowi idealny kosmetyk pielęgnacyjny. Można stosować ją na przykład jako kompres, który odżywia wysuszone włosy i nadaje im blask. Oliwę należy wetrzeć w suche włosy, następnie owinąć głowę ogrzanym ręcznikiem, a po pół godziny dokładnie umyć włosy (najlepiej dwukrotnie). Oliwa jest dobrodziejstwem dla wysuszonej skóry dłoni, łokci lub kolan. Raz dziennie, np. po kąpieli, należy wetrzeć w szczególnie suche partie skóry lekko podgrzaną oliwę z oliwek. Przy suchej, skłonnej do zmarszczek cerze odżywczo podziała maseczka sporządzona z żółtka wymieszanego z łyżką oliwy z oliwek. Po 20 minutach maseczkę należy zmyć dokładnie ciepłą wodą.
Jolanta Martin
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: katarzynka  25.05.2007 zgłoś

a gdzie dostać oliwę ??? taką najlepszą na przykład...

Autor: katarzyna  25.05.2007 zgłoś

to prawda OLIWA JEST SUPER 1 ja leczyłam nią sączące się ranki po poparzeniu-nie została ani jedna blizna

Autor: zozulek  27.05.2007 zgłoś

Witam, Ja dodaje oliwe z oliwek do deseru owocowego dla mojej małej córki, ponieważ część witamin ( w tym przypadku zawartych w owocach) rozpuszcza się w tłuszczach przez co jest lepiej włchaniania przez ogranizm. Pozdrawiam i życzę owocnego życia

Autor: mmm  27.05.2007 zgłoś

np. goccia doro i koniecznie napis extra virgine - mozna kupic w kazdym lepszym sklepie spozywczym

Autor: helena  31.05.2007 zgłoś

Katarzynko, znam jeden taki - super, z najniższymi kwasami tłuszczowymi. Sprowadzany z Włoch z plantacji z certyfikatem. Jeśli jesteś zainteresowana, podaję a-maila: Hellen69@tlen.pl Pozdrawiam

Autor: doniu  01.06.2007 zgłoś

ja tez jadam tylko oliwę z oliwek, nie znajdzie się u mnie żadne masło ani smalec

Autor: jato  02.06.2007 zgłoś

ja pije oliwe z oliwek na wrzody. jak narazie pomaga, ale wole nie zapeszac ;P

Autor: blondi  02.06.2007 zgłoś

super na obnizenie cholesterolu sok z jednego grejfruta i dwie lyzki stolowe oliwy z oliwek,pic rano na czczo,przez 1 miesiac.REWELACJA

Autor: Arta  11.06.2007 zgłoś

u mnie w domu używamy tylko oliwy z oliwek i to tej extra vergine; a do smarowania pieczywa mamy margarynę Florę- niebieską... efekt: wszyscy zdrowi :)

Autor: niepokorna  12.06.2007 zgłoś

ja mam oliwę z własnych owoców,z własnego gaju oliwnego.pracy jest sporo,bo nawadniamy drzewka raz na trzy tygodnie,wiosną przycinamy i porządkujemy wokół, sama przyjemność wyrwać się z bloku,miasta i betonów.zrywamy je w dwa weekendy(60 drzewek) zawozimy do miejcowej fabryczki i na naszych oczach następuje przemienienie owoców w oliwę! cudowne uczucie,leci ciepłym ,złotym strumieniem do pojemników,pachnie świeżutko, zielenią.używamy jej bardzo dużo do wszystkiego, muszę przyznać,że moje włosy(rzadkie i cienkie)podwoiły się zgrubiały po roku intensywnego spożywania "niechrzczonej" oliwy.pozdrawiam

Autor: muriel  08.07.2007 zgłoś

Właśnie otrzymałam dostawę greckiej oliwy z oliwek - którą uważam za płynne złoto dla naszego organizmu, jest eliksirem życia. Praktycznie można używac jej do wszystkiego, spróbujcie wlac do kąpieli 3 łyżki oliwy. Działa wspaniale na włosy i cerę. nieoceniony środek do rąk - jak robię posiłki to zawsze trochę wyleje mi się na blat kuchenny wtedy zgarniam to ręką i wcieram w dłonie.Mieszkałam przez kilka lat w Grecji i wiem, że tam oliwa jest najlepsza , to tam narodziło się drzewo oliwne. Pozdrawia wszystkich miłośników oliwy z oliwek.Pachnie słońcem, ziołami cudownym klimatem.

Autor: Edyta  15.06.2008 zgłoś

Ja rowniez posiadam prawdziwa oliwe z oliwek z Grecji wielka pucha 17,5 litra od rolnika, z duzych i tłustych oliwek. Przywiozla mi moja znajoma. Jest swietna, moja corka i ja jadamy chleb maczany w tej oliwie... mniammm, nie rowna sie w zadnym stopniu z oliwa ze sklepow. W Gdansku w Manhatanie mozna ja dostac pod nazwa polska - Oliwa Szefa, sklep prowadzi Grek i on rowniez sprowadza ta oliwe.Wyleczyla juz wielu ludzi od wrzodow i chorob serceowych, podobno nawet unicestwia komorki rakowe.

Autor: eliza  29.09.2008 zgłoś

Piję oliwę codziennie rano na pusty żołądek,zagryzając plasterkiem cytryny.Piję ją coś koło czterech miesięcy-czuję się wspaniale.TYLKO NIE WIEM KIEDY POWINNAM ZROBIĆ PRZERWĘ I NA JAK DŁUGO?

Autor: wanessa  12.11.2008 zgłoś

mam pytanie dzis ucieklam ze szpitala wypisalam sie na rzadanie przed operacja woreczka zolciowego .boje sie operacji a mam czesto bole nadwasnosc i zgage i refluks czy na to pomozeoliwa z oliwek?

Autor: Autor, autor  20.11.2008 zgłoś

No to świetnie, doprawdy, bardzo "mądrze" postąpiłaś. Myślisz że odwlekanie operacji coś pomoże? Nic nie pomoże, ale zaszkodzić owszem - zaszkodzi.

Autor: evina  02.03.2009 zgłoś

Nie radze pic oliwy na czczo,bo nie zdążycie dobiec do łazienki(wywołuje biegunkę)no chyba,ze ktoś ma zatwardzenie to w sam raz;kilka kropel do salaty czy do zupy-rewelacja,po roku czasu zrobiłam badania krwi i moczu,a lekarz patrzyl niedowierzajaco(wszystkie walory w normie)i powiedział:"widać,ze dieta sròdziemnomorska pani służy..."

Autor: evina  02.03.2009 zgłoś

POSMARUJCIE SPIERZCHNIĘTE DŁONIE LUB TWARZ(W PRZYPADKU SUCHEJ CERY) ALBO ZRòBCIE SOBIE NATURALNY PILING:SòL KUCHENNA ZMIESZANA Z ODROBINA OLIWY DELIKATNIE OCZYŚCI WASZE CIAŁO,A POSMAROWANA NA ZACZERWIENIONA SKòRE NP,PRZEZ ODLEŻYNY LUB W OKOLICACH RANY-ZOBACZYCIE-UWIERZYCIE!POZDRAWIAM

Autor: zakochana w Andaluzji  21.05.2009 zgłoś

ja tez uwielbiam oliwe z oliwek! bardzo duzo fajnych informacji na jej temat znalazlam na stronie Agencji Andaluzji Extenda!

Autor: andrzej757  26.05.2009 zgłoś

Od tygodnia piję oliwę z oliwek na czczo i nie mam rzadnych sensacji żołądkowych, natomiast poprawiło mi się trawienie,(mam bardziej płaski brzuch).Pije jedną łyżkę stołową i niczym nie popijam (morze trzeba? ).Mam pytanie do tych co wiedzą ile łyżek docelowo można wypić w ciągu dnia i czy potrzebne są jakieś przerwy...? Dzięki z góry i pozdrawiam

Autor: tnowak  21.06.2009 zgłoś

miałem problemy z kłuciem w lewej części brzucha, diagnoza medyczna wskazywała na zołądek, natomiast moja pani znachor zaleciła picie aloesu z oliwą i cytryną, pomogło na chwile i wróciło,póżniej przeszło teraz zacząłem jeść oiliwę z oiliwek, początkowo miała dla mnie syntetyczny smak ( może była gorszej jakości) tak się jakos przyzwyczaiłem że taraz muszę się pilnować bo oliwa smakuję mi z jarzynami , chlebem i wszystkim co do czego można dać tłuszcz, polecam ( jak mieszkałem pół roku w środkowej ameryce - hiszpańskojęzyczna częśc- to nie wiedziłem co znaczy manzanilla - teraz to stosuje to w polsce) pozdrawiamm tnowak

Autor: Bogdan  17.08.2009 zgłoś

Można u mnie zamawiać oliwę z oliwek z Grecji.Bańki po 17,5 litra. Jakość gwarantowana. Prosto z plantacji. Nie urzywam innej od lat. Szczegóły w mailu. Pozdrawiam fanów zdrowej żywności

Autor: Miuuu  01.09.2009 zgłoś

A czy oliwa z oliwek działa regenerująco na rzęsy? Tak słyszałam...

Autor: B B  10.12.2009 zgłoś

Wasze opinie i uwagi są świetne i bardzo pomocne.

Autor: KroplaKrety  11.01.2010 zgłoś

Ja polecam świeżą oliwę z Krety o niskiej kwasowości (maksymalnie 0,5%). Oliwa została wytoczona na przełomie listopada/grudnia 2009r., więc jest najświeższą na polskim rynku. Można ją nabyć przez stronę www.kroplakrety.pl

Autor: Marticia  17.01.2010 zgłoś

Wlasciwie jestem oliwomaniaczka, uwielbiam oliwe, jadam ja ze wszystkim, zakupuje bezposrednio z tloczni z Poludniowych Wloch, jesli ktos ma ochote z checia dostarcze po b.przystepnych cenach - kontakt mailowy: marticia@interia.pl lub zapraszam na strone internetowa www.kaviconss.jimdo.com

Autor: nutysmaku  22.01.2010 zgłoś

Włoska oliwa z oliwek, która zdobyła miano najlepszej na świecie, a w 2009 pierwsze miejsce w kategorii blended. Jej kwasowość to 0,24%. Do kupienia w www,nutysmaku.com

Autor: Marcin Szuścik  17.02.2010 zgłoś

A ja zapraszam na bloga poświęconego oryginalnej włoskiej oliwie z oliwek extravergine;) www.centrumoliwy.com

Autor:  16.04.2010 zgłoś

DO Andrzej757: Zalecana dzienna dawka oliwy z oliwek to 2 łyżeczki, ale znam takich, co z rana chlupną "setkę" oliwy ;) Nie trzeba pic na czczo. O wiele przyjemniej jest schrupać sałatę i czerstwy chlebek zanurzony w oliwie.

Autor: beti  12.04.2011 zgłoś

cz w piciu oliwy robi się przerwy jak tak to jakie z góry dzięki

Autor: Kati  08.05.2011 zgłoś

Wiem, że minęło parę latek od wpisu Bogdana ale czy oferta załatwienia oliwy od chłopa jest aktualna?

Autor:  30.08.2011 zgłoś

też bardzo chciałabym spróbować prawdziwej oliwy z oliwek, wewnętrznie i zewn , tj. w potrawach i na poprawę kondycji włosów

Autor: Oliwa z oliwek  08.11.2011 zgłoś

hej wszystkim, oliwy rano wcale nie trzeba pić żeby móc się wypróżnić bądź coś takiego, można ja spożyć w znacznie prostszy i łatwiejszy sposób, a mianowicie po prostu dwa tościki rano, lub grzaneczki i do tego oliwa z oliwek-należy nią polać grzankę i posypać szczypta soli. Pożywne , smaczne i zdrowe, a do tego nie trzeba sie męczyć"waląc 50tkę" oliwy rano.:)smacznego oliwowania

Autor: oliwa z oliwek  16.11.2011 zgłoś

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, czyli tak zwana extra virgin. Ja na przykład włoskiej nie mogę, nie lubię jej smaku, a raczej jego braku. Rozkochałam się w hiszpańskiej oliwie, ale tez nie tej komercyjnej z andaluzji, która gryzie w gardło, tylko w Alikantowskiej:p, czyli z okolic alicante. Nazywa się sierra solana i jest mistrzostwem świata dla mnie, na prawdę!

Autor: izunia  02.06.2012 zgłoś

a jak dziala oliwa na cere?

Autor: boka1  15.10.2012 zgłoś

oliwa z oliwek,ma wspaniale wlasciwosci leczicze,chorowalam na jelita,zoladek lata cale,zadne leczenie nie odnosilo skutku.Na nowo sie urodzilam,od kiedy zaczelam pic oliwe z oliwek.Dolegliwosci nie tylo zwiazane z ukladem pokarmowym,po prosu przechodza.TO DZIALA!!!!!!! Na skore jeszcze nie probowlam,piorytetem jest dla mnie uklad pokarmowy,mysle ze bede uzywala po kapieli zamiast balsamu ,a na noc jako rem do twarzy

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu