Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Zdrowie i uroda

15.08.2008 | Gabinet zdrowia

Zalety szpinaku

Choć ma wielu przeciwników ze względu na smak i nieapetyczny wygląd, nie można nie docenić jego właściwości zdrowotnych. Być może o niechęci do niego często decyduje forma przymusu stosowana przez rodziców. Co to za warzywo i co kryje w sobie ta znienawidzona przez dzieci roślina?

Szpinak jest rośliną pochodzenia perskiego. Do Europy przywędrował w średniowieczu. Na rozgłos czekał bardzo długo. Pierwszy raz usłyszano o nim w XIX wieku za sprawą pielęgniarek od św. Wincentego a Paulo, które karmiły nim chorych nędzarzy, osiągając często zaskakująco dobre efekty. Do sławy szpinaku jako zdrowego warzywa przyczynił się też błąd pewnej sekretarki, która zamiast wpisać w raporcie amerykańskiego naukowca, że 100 g szpinaku zawiera 3 mg żelaza, wpisała 30. Kolejny rozgłos przyniosła mu przed II wojną światową reklama producentów amerykańskich. Już wtedy doceniano jego właściwości lecznicze.

Zawartość szpinaku:

  • żelazo (3 mg na 100 g) - badania Layrisse`a, Martineza-Torresa i Heinricha przeprowadzone w latach 1971 i 1977 roku dowiodły słabą przyswajalność żelaza ze względu na dużą ilość szczawianów i fosforanów,
  • wolny kwas foliowy - witaminy B 11 (1 mg na 100 kcal) - dzięki kwasowi organizm łatwiej wytwarza krwinki czerwone i wykorzystuje substancje białkowe. Kwas ten jest niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu układu trawiennego. O jego niedoborze informuje pieczenie języka i częste biegunki,
  • roślinna sekretyna, która jest hormonem tkankowym wydzielanym w organizmie przez błonę śluzową jelit i kieruje procesem trawienia. Sekretyna pobudza produkcję soku trzustkowego oraz zwiększa oddziaływanie hormonu żołądkowo-jelitowego. W nawracających schorzeniach trzustki warto stosować szpinak lub sok szpinakowy, gdyż powodują one poprawę tego stanu. Przed większym posiłkiem lub podczas niego warto wypić 1-2 łyżki stołowe soku szpinakowego. Dobrze też pamiętać o diecie bogatej w węglowodany.

    Ze względu na obecność w szpinaku kwasu szczawiowego, który w połączeniu z wapniem tworzy nieprzyswajalny szczawian wapnia, szpinaku nie powinny spożywać osoby mające problemy z:

  • nerkami (lepiej przestawić się na sok z pokrzyw),
  • wątrobą,
  • reumatyzmem,
  • artretyzmem.

    Lecznicze działanie szpinaku:

  • pomaga w zwiększaniu masy mięśniowej (najnowsze badania naukowców z Rutgers University dowiodły, że składniki zawarte w szpinaku zwiększają wzrost tkanki mięśniowej do 20 %),
  • reguluje odkładanie tłuszczu w organizmie,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, zwłaszcza raka płuc (zaleca się pół szklanki szpinaku dziennie), szczególnie polecany palaczom zarówno czynnym jak i biernym,
  • pomaga w chronicznych schorzeniach trzustki,
  • pomaga w leczeniu zaparć i nadciśnienia,
  • zdaniem amerykańskich naukowców może przywracać wzrok, ale bez możliwości postrzegania barwy,
  • surowy pomaga chorym na anemię,
  • liście szpinaku gotowane w oleju stosuje się jako okład przy opryszczkach, liszajach, trudno gojących się ranach i łuszczycy.

    Zaletą szpinaku jest jego niskokaloryczność (100 g to 20-30 kcal). Warto pamiętać, że mrożony traci swoje właściwości.
  • Olga Chojnacka
    Wersja do druku

    Wasze komentarze

    Autor: Lili Rose  15.08.2008 zgłoś

    Uwielbiam szpinak !! Uwielbiam!! Jest pyszny!! Szczegolnie z sosem serowym - pyyyyyyyyycha!! Ale - dlaczego mroznony traci wlasciowsci????

    Autor: eli  16.08.2008 zgłoś

    Ja też uwielbiam szpinak własnie dziś na obiad jadłam go w sosie serowym z makaronem POLECAM kazdemy niewiele pracy a JEDZONKO PIERWSZA KLASA

    Autor: anka  17.08.2008 zgłoś

    Wszystko co jest mrożone traci na swej wartości.Szpinak uwielbiam i chyba zaraz sobie kupie i ugotuje.żal tych co tego nie lubią .....

    Autor: i like trampki  18.08.2008 zgłoś

    Dajcie spokoj ! Od szpinaku robia sie muły a la Popeye ! No i te wpsomnienia z przedszkola ..:-)I like szpinak, ale tylko wtedy kiedy jest fajnie skomponowany . Np wedlug mnie pasuje do towarzystwa ciemnookiej brunetki o kasztanowych wlosach ...

    Autor: lala  18.08.2008 zgłoś

    ja tez lubie szpinak,to nieprawda ze mrozony traci swoje wlasciwosci!

    Autor:  18.08.2008 zgłoś

    uwielbiam szpinak! pycha :)

    Autor: ania  18.08.2008 zgłoś

    Podloncze sie,jak wiekszosc tez jadam,i lubie szpinak,jutro mnie czeka kolejna jego pyszna porcja

    Autor: Maybe  18.08.2008 zgłoś

    Właściwości zdrowotne i lecznicze szpinaku są przereklamowane, ot co!!!

    Autor: ert  19.08.2008 zgłoś

    ten artykuł to farsa! Jak widać na forum wszyscy kochają szpinak! ;) Sama też za nim przepadam (chodź wolę jeść go zamykając oczy...), ale to prawda, nie jest jakoś szczególnie zdrowy, zwłaszcza dla nerek, ale jak wiadomo w nadmiarze wszystko szkodzi ;)

    Autor: zoltan6  19.08.2008 zgłoś

    oj chyba dzisiaj ugotuje szpinak

    Autor: Smakuś  19.08.2008 zgłoś

    Szpinak+ziemniaczki pure polane masełkiem z patelni+2 sadzone jajka= pychota !!!!!!! Polecam!!! Smacznego!!!

    Autor: myszka  19.08.2008 zgłoś

    No to narobiliście mi apetytu!!! Kocham szpinak ale dawno go nie jadłam.....Chyba pobiegnę do kuchni...

    Autor: Natka  19.08.2008 zgłoś

    Jadam b. rzadko, a chciałabym częściej. Bardzo proszę o kilka przpisów. Kto będzie taki kochany i zdradzi swój sekret kulinarny? Bo nawet nie wiem jak długo powinno się gotwać. Dzięki!

    Autor: LALA  19.08.2008 zgłoś

    A JEDLISCIE PIZZE ZE SZPINAKIEM????

    Autor:  20.08.2008 zgłoś

    tak.jest.dobry....ok.

    Autor: henryk.16.  20.08.2008 zgłoś

    tak.jest.dobry....ok.

    Autor: patrysz78  20.08.2008 zgłoś

    witam. podaje przepis: zamrozony szpinak wrzucić go garnka i na małaym ogniu powoli romrażać, kiedy woda odparuje dodać 2 łyzki masła i 2 ząbki (rozdrobnionego) czosnku, chwile pogotować i na koniec 2 łyzki kwaśnej śmietany i juz nie gotować, przyprawy wedle uznania, to jest wersja podstawowa, mozna dodać zielenine: koperek, natkę lub podsnażone pieczarki. podawać z makaronem, najlepiej grube rurki lub muszle i posypać serem. czas przegotowania 20 min, naljepszy jest szpinak zamrozony w liściach ale najczęściej jest rozdrabniany, ten z Biedronki polecam. aha i szpinak uzależnia, jak nie zjem raz w tygodniu to czegoś mi brak. jak juz kupicie ten szpinak w Biedronce to możecie tez kupiń gotowe ciasto francuskie i uzyć tego przepisu do przygotowania szpinaku w cieście francuskim: rozłożyć ciasto i nadziewać szpinakiem a potem złozyć jak pieroga i do gorącego piekarnika, można dodać ser. oj ...nie moge idę..............po........................SZPINAK.

    Autor: gosia  20.08.2008 zgłoś

    szpinak jest ok.

    Autor: lala  20.08.2008 zgłoś

    pizza ze szpinakiem miodzio.

    Autor: asia  20.08.2008 zgłoś

    A pierogi ze szpinakiem podsmażone na masełku to niebo w ustach

    Autor: Natka  21.08.2008 zgłoś

    Patrysz 78 dzięki za przepis! A znasz może jeszcze na świeży Ten w liściach?

    Autor: Edgia  21.08.2008 zgłoś

    Szpinak jest dla szpinakowej elity :D

    Autor: ala  22.08.2008 zgłoś

    JAK DLUGO GOTUJECIE SZPINAK I JAK GO ODCEDZACIE? BO MI WYCHODZI PAPA NIEZBYT APETYCZNE.

    Autor: frank  23.08.2008 zgłoś

    bo jesteś durna i nie umiesz gotować

    Autor:  24.08.2008 zgłoś

    Popeye go jadł i zobaczcie jaki silny byl ;D

    Autor: patrysz78  25.08.2008 zgłoś

    do Natka niestety tylko raz udało mi się jeść świeży, a z lenistwa kupuję mrozony, ten przepis co podalam jest superszybki jakieś 15 minut i w tym czasie oczywiście gotuje makaron.

    Autor: Natka  26.08.2008 zgłoś

    Patrysz 78 I tak dziękuję Ci bardzo. Pozdrowionka!

    Autor: ala  04.09.2008 zgłoś

    pyszny jest też z serem feta i cebulka + czosnek jako nadzienie do naleśników lu do makaronu. mniam:)

    Autor: jasmine  14.02.2009 zgłoś

    a ja jem szpinaczek uduszony na masełku z zasmażką z mąki, doprawiony z kaszą gryczaną. Fantastyczny!!!

    Autor: moniaam  11.05.2009 zgłoś

    m

    Autor: lesiu  27.11.2009 zgłoś

    Szpinak? pyszny w każdej postaci a najlepiej smażony na oliwie,uwielbiam

    Autor: Hanna  23.04.2010 zgłoś

    Wszysko.co piszecie o szpinaku jest "the best. A ja przyzadzam szpinaczek z jajkiem w srodku. Po uduszeniu i przyprawieniu dodaje roztrzepane ,uprzednio doprawione jajka i lekko je scinam ze szpinakiem(nie dopuscic do mocnego sciecia bialka). Pycha mowie Wam.Sprobujcie.

    Autor: kingag.1  11.05.2010 zgłoś

    ja lubię jak robię najpierw : daje do kubka gęstą śmietanę mieszam z zupą p0ieczrkową z torebki i smaże a później dodaje szpinak i makaron:) mniam

    Autor: vwnt  26.09.2010 zgłoś

    przepis: 1 cebula 1 kg szpinaku 2 lyzki stolowe koncentratu pomidorowego 2 zabki czosnku szklanka jogurtu naturalnego sol olej Potrzeba duzy garnek (1kg szpinaku to cala reklamowka) Cebule pokroic i podsmazyc na oleju, dodac koncentrat, dalej smazyc. Szpinak umyc, odciac korzenie i pokroic, wrzucic do garnka na wierz zasmazonej z pomidorami cebuli - nie mieszac tylko przykryc pokrywke. Wymieszac dopiero jak szpinak sie skurczy i sciemnieje. Chwile pogotowac (z 5 minut) posolic i wymieszac. Czosnek obrac, rozgiesc i dodac do jogurtu. Goracy szpinak na talerz a na to chlodny jogurt czosnkowy (musi byc gesty) smacznego !!!!! mniej jak 30 min

    Autor: agiii  27.07.2011 zgłoś

    Ja robię makaron w sosie szpinakowym ! Super ... nigdy nie lubiłam szpinaku, ale ta potrawa skłoniła mnie do zmiany zdania ! Cebule kroimy wrzucamy na patelkę do masla później śmietankę 30% i nasz szpinak . Sos gotowy w 5 min . Wspaniale smakuje z ryżem bądź makaronem :) Polecam !

    Autor: mg  12.10.2011 zgłoś

    Witam, proponuję naleśniki przełożyć szpinakiem, zawinąć, całość podgrzać i wyłożyć na talerz. Następnie polać sosem pieczarkowym. Pycha.

    Autor:  21.02.2012 zgłoś

    nie jadlam nigdy

    Autor: mileniarek  05.06.2012 zgłoś

    szpinak jest spoko

    Autor: KasiaS  15.06.2012 zgłoś

    Właśnie ,a ja mam to szczęście ,że sama zasiałam sobie szpinak w tym roku na działeczce:) narosło tyle ,że rozdaję,a świeży jest pyszny ,oczywiście odpowiednio skomponowany smakowo z jakimś mięskiem .

    Autor: Zylak  03.07.2012 zgłoś

    Świerze liście szpinaku, pokrojone awokado, orzeszki ziemne, sos winegret a na wierzch starty parmezan i sałatka gotowa, do tego polecam grzanki z masełkiem czosnkowym. MEGA !

    Dodaj własny komentarz

    (twój pseudonim, imię lub nazwisko)

    (nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

    Min. liczba znaków: 3

    Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
    © 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu